אינדקס עורכי דין | פסיקה | המגזין | טפסים | פסקדין Live | משאלים | שירותים משפטיים | פורום עורכי דין נגישות
חיפוש עורכי דין
מיקומך באתר: עמוד ראשי >> מגזין >> תחום >> צוואות הדדיות: להגן על בן הזוג והילדים לאחר המוות

צוואות הדדיות: להגן על בן הזוג והילדים לאחר המוות

מאת: עו"ד שירי מלכה | תאריך פרסום : 31/08/2017 13:37:00 | גרסת הדפסה

עו"ד שירי מלכה (צילום: איציק שוקל)

צוואה הדדית היא הסכמה משותפת של בני זוג כיצד להוריש את רכושם לאחר מותם. היא עשויה להבטיח שהרכוש המשותף יישאר בידי בן הזוג הנותר בחיים ויעבור לאחר מותו לילדים, גם במקרים בהם הוא הכניס לחייו זוגיות חדשה.  

מוסד הצוואה ההדדית הקבוע בסעיף 8א לחוק הירושה מאפשר לבני זוג (ורק להם) לערוך צוואה משותפת המעגנת הסכמות בעניין חלוקת הרכוש לאחר המוות. הצוואה יכולה להיערך במסמך אחד או בשתי צוואות נפרדות.

מהי צוואה הדדית?

צוואה הדדית היא למעשה הסכם שבו כל אחד מהצדדים מצווה לאחר מותו את רכושו לבן או בת זוגו (או לצד שלישי כלשהו המוסכם על שני הצדדים). הצוואה ההדדית כוללת אלמנט של הסתמכות והיא מחייבת את בני הזוג כל עוד לא בוטלה (על אופן ביטול הצוואה ההדדית ראו בהמשך).  

מבחינה זו מהווה הצוואה ההדדית חריג לכמה כללים יסודיים בדיני הירושה, כמו למשל הכלל שלפיו הוראה בצוואה המגבילה את זכותו של המצווה לשנות אותה – בטלה (עקרון החופש לצוות).

יתרונות הצוואה ההדדית

צוואה הדדית היא דרכם של זוגות רבים להבטיח את עתידם הכלכלי ואת עתיד ילדיהם לאחר מותו של בן זוגם.

על רקע העלייה בתוחלת החיים ישנם לא מעט מקרים שבהם לאחר מות אחד מבני הזוג ההורה השני שנותר בחיים בוחר להכניס לחייו בן זוג חדש. מהלך זה עלול לשנות את זכויותיהם של הילדים ברכוש של ההורה שנפטר או ברכוש של שני הוריהם (לאחר מות השני) אם לא נערכה צוואה כדין המבטיחה את זכויותיהם.

כך למשל, במקרה של זוגיות חדשה יכול בן הזוג שירש את מלוא הזכויות ברכוש המשפחתי לתת במתנה את כל הרכוש לבן זוגו החדש. הוא יכול גם להמר עליו או לבזבז אותו או ליפול קורבן לנוכל שעלול לגזול את הרכוש כולו או חלקו.

צוואה הדדית מאפשרת להגן על הרכוש המשפחתי על מנת שיישאר במשפחה ולהבטיח עתיד כלכלי בטוח ויציב עבור בן הזוג שנותר בחיים ועבור הילדים.

באמצעות הצוואה ההדדית בני הזוג יכולים לתכנן את ההעברה הבינדורית שלהם ביחד. הם רשאים לקבוע למשל שלאחר פטירת בן הזוג הראשון, במידה שבן הזוג השני מתחיל מערכת יחסים חדשה, הוא יחויב להחתים את בן זוגו החדש על הסכם ממון שלפיו אין לו כל דרישה או חלק בעיזבון של ההורה שנותר בחיים.

ניתן גם לרשום הערת אזהרה לטובת הילדים על נכסי מקרקעין ששייכים לעיזבון כבר עם פטירת ההורה הראשון וכך להבטיח שלכל הפחות הדירות והנכסים של הצדדים יעברו לילדים.

גם גירושים של הילדים היא אחד מהחששות הגדולים של ההורים שהרי הסטטיסטיקה היום קובעת כי יותר משליש מבני הזוג מתגרשים והאחוז אף גבוה יותר בתל אביב.

כדי להתמודד חשש זה יכולים ההורים לקבוע בצוואה ההדדית שילדיהם בלבד ירשו אותם והם גם רשאים לדרוש שהילדים יחתמו על הסכם ממון עם בני זוגם כתנאי לקבלת כספי העיזבון.

ביטול צוואה הדדית

מאחר שבני זוג עורכים את הצוואה ההדדית מתוך הסתמכות האחד על השני, היא אינה ניתנת לביטול באופן חד צדדי. במידה שאחד מבני הזוג מבקש להתנער מהצוואה עליו למסור הודעה בכתב למצווה השני על דבר הביטול. במקרה בו נשלחת כאמור הודעה בכתב, מתבטלות שתי הצוואות, ככל שנעשו שתיים. כלומר, לצוואה הדדית יש תוקף רק אם שני בני הזוג בוחרים להמשיך ולדבוק בהסדרים המשותפים שנקבעו.

במערכת יחסים יציבה, אמינה ותומכת אנו מעודדים לערוך צוואה הדדית המגשימה את תפישת עולמם המשותפת של בני הזוג גם לאחר מותם, וכאשר יש להם ילדים, היא אף מאפשרת יצירת מנגנוני הגנה להבטחת עתידם הכלכלי.

* עו"ד שירי מלכה עוסקת בדיני משפחה, ירושות וצוואות

המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.

פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.

שאל את המשפטן
יעוץ אישי שלח את שאלתך ועורך דין יחזור אליך
* *   
   *
 


תגובות

הוסף תגובה
אין תגובות
שירותים משפטיים





חיפוש עורך דין לפי עיר :
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות











כתבות נוספות

כל הזכויות שמורות לפסקדין - אתר המשפט הישראלי
הוקם ע"י מערכות מודרניות בע"מ