ב"ל
בית דין אזורי לעבודה חיפה
|
10769-04-09,12352-02-11
27/08/2013
|
בפני השופט:
נוהאד חסן
|
- נגד - |
התובע:
שושנה האוזר
|
הנתבע:
המוסד לביטוח לאומי
|
פסק-דין |
פסק דין
1.בפנינו תביעתה של הגב' שושנה האוזר (להלן - התובעת), לקבל דמי לידה מהמוסד לביטוח לאומי (להלן-הנתבע), בגין לידותיה בשנים 2006 ו-2007 ,לאחר שהנתבע דחה את תביעותיה, מהטעם שלא הוכח לטענתו,קיומם של יחסי עובד מעביד בינה לבין חברת י.ה.ת.צ בע"מ (להלן-"החברה"),
2.בכתב ההגנה, הנתבע חזר על האמור במכתב הדחיה ששלח לתובעת לפיו מעמדה של התובעת אינה של עובדת שכירה בחברה, אלא של עובדת עצמאית, ועליה להירשם בנתבע כעובדת עצמאית ולשלם דמי ביטוח בהתאם.
3.להלן עיקר העובדות הצריכות לעניינינו :
א.התובעת הגישה תביעה לדמי לידה מהנתבע ובטופס התביעה (נ/1) ציינה כי החלה לעבוד בחברה כסוכנת מכירות ב- 1.3.1998 , בתאריך 2.5.06 ילדה את ילדה הרביעי וחזרה לעבודה ב- 25.7.06. התובעת הצהירה כי סיבת השינויים בגובה שכרה בכל חודש, נעוץ בכך ששכרה נגזר מסך המכירות שמבצעת בכל חודש.
ב.בפרק ו' בטופס התביעה, העוסק ב"פרטים על מקום העבודה" התובעת הצהירה, ולא הסתירה את הקרבה המשפחתית בינה לבין מנהל החברה שהינו אבי בעלה, ולבין גיסתה מנהלת החברה.
ג.לבקשת הנתבע, שלחה התובעת דו"ח תנועות של חשבון בנק אליו הופקדו משכורות שהועברו אליה בגין עבודתה (נ/2)
ד.לגרסת התובעת, בנוסף לעבודתה כסוכנת מכירות בחברה, עבדה במקביל בהוראה- ב"מרכז החינוך העצמאי" ברכסים, בהיקף של 19 שעות שבועיות המתפרשות על פני ארבעה ימים בשבוע (כ-5 שעות בכל יום).
הנתבע דחה את תביעת התובעת ביחס לעבודתה כסוכנת מכירות בלבד, בטענה שהיא במעמד של עובדת עצמאית ולא שכירה .
ה.התובעת צירפה לתיק תלושי שכר בהם רשום שתחילת עבודתה בחברה 1.3.98 .
ו.במסגרת תצהירה (ת/1), התובעת תיארה את אופי עבודתה כך:
"...משנת 1998 ועד היום אני עובדת שכירה בחב' י.ה.ת.צ בע"מ...אשר עוסקת במכירה ושווק של מוצרי חשמל ללקוחות השייכים בעיקר למגזר הדתי.
עבודתי בחברה היא בהיקף של כחצי משרה ובנוסף אני עובדת אף כמורה במשרד החינוך בהיקף של כחצי משרה. למען הדיוק ,אבהיר כי במשרד החינוך אני עובדת 19 שעות שבועיות המתפרשות על פי ארבעה ימים לא מלאים במהלך השבוע. היקף עבודה זה מאפשר לי לעבוד בחברה יומיים מלאים במהלך השבוע ובנוסף לעבוד בחברה בשעות אחר הצהריים והערב בימי העבודה בביה"ס. כמו כן,במהלך החופשות מביה"ס (החופש הגדול ויתר החופשות) אני עובדת בחברה.
...
מאז שנת 1998 ועד היום אני עובדת בחברה בשיווק ומכירת מוצרי חשמל שונים ע"י טלמרקטינג ובמסגרת זו תפקידי ליצור קשר טלפוני עם לקוחות פוטנציאליים ולהציע להם לרכוש את מוצרי החברה.
עבודה זו מתבצעת מביתי וידוע לי כי באופן דומה ישנם כחמישה מוכרנים נוספים כמוני. במסגרת עבודתי ,אני מציעה כאמור טלפונית את המוצרים ללקוחות וכאשר הלקוחות מביעים רצון לרכוש את המוצרים, אני רושמת את הזמנת המוצר על שם אותו לקוח ומעבירה את ההזמנות למרכז החברה שנמצא בעיר בני ברק. עם קבלת הזמנת המוצר במשרדי החברה,דואגת החברה לאספקת המוצר ללקוח ולגביית התשלום עבור המוצר.
כמו כן, אני יוצרת קשר עם לקוחות קיימים אשר הקשר עימם נדרש לצורך גבייה או לצורך מתן שירות והפנייתם לחברה לשם כך.
אציין כי שכרי מבוסס בעיקרו על עמלות על פי מספר המכירות שאני מבצעת,אך בכל מקרה מובטח לי שכר מינימום למקרה שבו סכום העמלות אינו מכסה את השכר המינימלי.
בתפקידי האמור ובהתאם להנחיית החברה, אני מדווחת על שעות עבודתי מדי יום לממונים עליי בחברה ושעות אלה עולות בקנה אחד עם חוזה ההעסקה שלי שם הוגדר היקף המשרה שלי ובהתאם לכך אף משולם שכרי.