ביהמ"ש המחוזי בתל-אביב אישר באחרונה להוציא שני ילדים בני 3 ו-13 מבית אמם, לאחר שזו ניסתה להתאבד בנוכחות אחד מהם. השופט שאול שוחט קבע שכרגע לא ניתן להבטיח את שלומם של הקטינים תחת משמורתה.
לפני כחודשיים הורה בית המשפט לנוער במחוז תל-אביב להוציא שני ילדים מבית אמם ולהעבירם למרכז חירום באופן זמני. זאת, בעקבות נסיון התאבדות שביצעה אמם בנוכחות בנה הבכור בן ה-13.
האם (42), גרושה המגדלת את שני ילדיה (13,3) לגמרי לבדה ומוכרת לשירותי הרווחה מזה שנים. עוד כשהייתה צעירה הוגדרה נערה בסיכון בעקבות נסיון התאבדות ושימוש בסמים, ובהמשך אובחנה עם הפרעת אישיות גבולית והפרעה דו-קוטבית.
שני ילדיה סובלים גם הם מבעיות נפשיות. בנה הבכור ניסה אף הוא להתאבד כשהיה בכיתה ג' ועזב את המסגרת החינוכית לפני כעשרה חודשים. בתה, בת שלוש בסך הכל, סובלת מקשיים רגשיים ומהפרעות אכילה קשות.
במשך שנים שירותי הרווחה ניסו לטפל במשפחה במסגרת הקהילה, ולהימנע מהוצאת הילדים מביתם.
אולם הסלמה בהתנהגות האם החל מחודש ספטמבר השנה הובילה בלית ברירה להוצאת הצו לצורך הענקת טיפול רפואי ונפשי לשני הילדים שחוו טראומה קשה.
הביטוי הראשון להסלמה היה כשהאם שלחה לעובדת הסוציאלית המטפלת במשפחה מסרונים שבהם כתבה כי קצה בחייה והיא "עייפה ולא רואה למה לחיות יותר". במסרון זה היא הודתה כי היא פוגעת בילדיה. במסרון נוסף היא כתבה כי היא תצא מהבית במוצ"ש ולא תחזור.
שירותי הרווחה התערבו מיידית ולאחר שהאם דיווחה כי לקחה כדורי הרגעה ומצבה הוטב, נסוגו. אך שבוע לאחר מכן הגיע נסיון ההתאבדות שלאחריו לא ניתן היה להשאיר את הילדים אצלה. שניהם הופנו לדודתם עד למתן ההחלטה בבקשת הרווחה, שכאמור התקבלה לפני כחודשיים.
אלא שבסמוך להוצאת הצו הגישה האם ערעור לבית המשפט המחוזי בתל אביב וביקשה לבטל את רוע הגזירה. בקשה חלופית שהעלתה הייתה להעביר את הילדים לאחיה במקום למרכז החירום.
ילדים נזקקים
השופט שאול שוחט הגיע למסקנה "המצערת" כלשונו, שלא ניתן להשאיר את הילדים בבטחה אצל אמם. עם זאת, השופט ניסה ללכת לקראת האם ולבדוק אם ניתן להעבירם לדוד.
אלא ששירותי הרווחה התרשמו שהדוד מגלה יחס אמביוולנטי לגבי הילדים וכי נתוניו המשפחתיים (הוא מגדל שני ילדים ושרוי בחובות כבדים) מעלים ספק באשר ליכולתו לקבלם לביתו. מלבד זאת, השופט ציין כי הדוד לא התייצב בבית המשפט או הביע עמדה כלשהי בפניו.
ועל כן, בפסק הדין שניתן באחרונה הודיע השופט שוחט כי לא ניתן לקבל את ערעורה של האם. השופט קבע כי אין מחלוקת שהאירועים אליהם נחשפו הילדים הסבו להם טראומה ומסכנים את שלומם הנפשי, ולכן יש להכיר בהם כ"ילדים נזקקים" לפי חוק הנוער ולהעבירם למרכז החירום.
השופט הוסיף כי חוות הדעת הפסיכיאטרית שהגישה האם שלפיה היא אינה מסוכנת לילדיה ואינה סובלת מדיכאון או פסיכוזה, לא שוללת את האפשרות "שבמהלך התקופה הקרובה, ועד שמצבה הנפשי יתאזן, לא תשקע המערערת שוב במצב שיהווה סיכון גופני או נפשי לילדיה".
לפני סיום השופט עודד את המערערת כשציין כי הצו אינו סוף פסוק ונועד בסך הכל לשים את ילדיה תחת השגחה זמנית עד שמצבה יתאזן.
משכך, הערעור נדחה וכמובן שלא נפסקו לחובת האם הוצאות.
- ב"כ המערערת: עו"ד יוסי נקר
- ב"כ המחלקה לשירותים חברתיים: עו"ד דנה חשין
לקריאת פסק הדין לחצ/י כאן
* עורך דין יעקב בלס מייצג בתיקי משפחה ואפוטרופסות
** הכותב לא ייצג בתיק
*** המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.
גולשים בסלולרי? לשירות מיידי מעורך דין הורידו את Get Lawyer
אתר המשפט הישראלי "פסקדין"
www.psakdin.co.il
המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.
פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.