בית משפט השלום פסק באחרונה כי המדינה פעלה שלא כדין כשהעבירה לפני כשנתיים 350,000 שקל לחברת הבניה "אפי מגל" למרות שהוטל על נכסיה צו עיקול. נקבע כי המדינה תפצה את הנושה, חברת הקונסטרוקציה "אורן תומא", אך תוכל לקבל החזר מ"אפי מגל".
באוגוסט 2014 הוטל עיקול זמני על נכסיה של חברת הבניה "אפי מגל" במסגרת תביעה של כ-600,000 שקל שהגישה נגדה חברת "אורן תומא" העוסקת בעבודות קונסטרוקציה מברזל.
לייעוץ בתחום:
עורך דין נזיקין
באותה עת התנהלה נגד המדינה (משרד הביטחון) תביעה שהגישה נגדה אפי מגל ב-2011. לנוכח האפשרות כי אפי מגל תזכה בתביעה, אורן תומא מסרה למדינה את צו העיקול וביקשה כי תפעל על פיו.
המדינה ענתה כי כרגע "אין יתרת זכות" בחשבונה של אפי מגל אך אם בעתיד המצב ישתנה הכספים יטופלו "על פי הדין".
בדצמבר 2014, שלושה חודשים בלבד לאחר שנמסר לה צו העיקול, המדינה העבירה לאפי מגל 445,000 שקל לאחר שהחברה זכתה בהליך המשפטי שהתנהל ביניהם.
"אורן תומא" תבעה את המדינה וטענה כי פעלה בניגוד לצו העיקול ולכן עליה לפצות אותה בגובה הסכום ששילמה לאפי מגל.
המדינה טענה כי כשניתן צו העיקול ההליך המשפטי בינה לבין אפי מגל טרם הסתיים וכלל לא היה ברור שהיא תחויב לשלם לה כספים. לגישתה, העיקול אינו יכול לחול על זכות לא קיימת ולכן היא הייתה רשאית להעביר את הסכום לאפי מגל.
בכל מקרה, המדינה הגישה הודעת צד שלישי נגד אפי מגל וטענה כי אם תחויב לשלם לתובעת סכום כלשהו עליה לשפות אותה עבורו.
התובעת השיבה כי העיקול חל גם על זכויותיה העתידיות של אפי מגל ואין משמעות לכך שהצו ניתן לפני תום ההליך המשפטי בינה לבין המדינה.
אפי מגל מצדה הכחישה את חובתה להחזיר למדינה כסף וטענה כי המדינה לבדה צריכה לשאת באחריות לכך שהתרשלה ופעלה בניגוד לצו העיקול.
במהלך הדיונים הופחת סכום התביעה לכ-350,000 שקל לאחר שהתובעת הסכימה כי גם אם המדינה הייתה פועלת לפי צו העיקול היה עליה לחלוק את הסכום עם נושה אחר.
אפשרות עתידית
השופט אלעזר נחלון מבית משפט השלום בירושלים ציין כי המגמה בפסיקה היא להרחיב את היקף הנכסים עליהם ניתן להטיל עיקול על מנת לאפשר לנושים לפעול לפירעון החובות.
מגמה זו חלה לדבריו גם לגבי אפשרות עתידית לקבל נכסים או כספים וגם כשהאפשרות "אינה וודאית או גבוהה במיוחד".
לגישתו, צו העיקול הזמני שניתן לטובת התובעת נוסח בצורה רחבה ביותר וחל גם על הזכות הפוטנציאלית של אפי מגל לקבל מהמדינה כספים בתום ההליך המשפטי שהתנהל ביניהן.
בנסיבות אלה השופט קבע כי המדינה פעלה בניגוד לצו העיקול והיה עליה להימנע מלהעביר לאפי מגל את הסכום שנפסק לטובתה.
במקביל, השופט קבע כי אפי מגל קיבלה מהמדינה סכום שלא הייתה אמורה לקבל ולכן עליה להשיב לה אותו.
בסיכומו של דבר השופט קיבל את התביעה וקבע כי המדינה תשלם לתובעת 350,911 שקל בתוספת הוצאות של 9,500 שקל ושכ"ט עו"ד של 25,000 שקל. עוד נקבע כי אפי מגל תשלם למדינה את כל הסכומים שבהם חויבה כלפי התובעת בתוספת הוצאות של 1,000 שקל ושכ"ט עו"ד של 25,000 שקל.
- שמות ב"כ הצדדים לא צוינו בפסק הדין
* עורך דין מוטי שחר עוסק בדיני נזיקין
** הכותב לא ייצג בתיק.
*** המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.
גולשים בסלולרי? לשירות מיידי מעורך דין הורידו את Get Lawyer
אתר המשפט הישראלי "פסקדין"
www.psakdin.co.il
המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.
פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.