לפסק הדין בעניין עזבון המנוח ראוף רפי רפאילוב ז"ל ואח' נגד ב.י.נ.ו. עוגן חברה לבניין ופיתוח בע"מ ואח'
במהלך שיפוץ שנערך בבניין מגורים בלוד, הוסר המעקה של חדר המדרגות וצעיר שעלה לדירתו נפל אל מותו. תביעת רשלנות שהגישה משפחת הצעיר לביהמ"ש המחוזי בת"א כנגד מבצעי השיפוץ ויזמיו התקבלה.
צעיר בן 25 צנח אל מותו ככל הנראה מהקומה השלישית בבניין, זאת כשעלה במדרגות הבניין לדירה בה התגורר עם הוריו, בקומה הרביעית, אשר היו חשופות וללא מעקב בטיחות, באשר זה הוסר בשל שיפוץ שעבר הבניין במסגרת פרויקט שיקום שכונות שיזם משרד הבינוי והשיכון, ובמקומו לא הותקנו אמצעי בטיחות כלשהם.
משפחת המנוח הגישה תביעה לביהמ"ש המחוזי בה טענה כי הקבלן, המסגר שהחליף את המעקה, מנהל הפרויקט, עיריית לוד, משרד הבינוי והשיכון והמהנדס המפקח, התרשלו בביצוע עבודות השיפוץ ובפיקוח עליהן. לטענת ההורים, בנם המנוח היה סטודנט לתואר ראשון אשר סייע בפרנסת המשפחה, התלויה בו, ואלמלא מותו הטראגי, היה המנוח ממשיך לתמוך בהם, ולפיכך הם זכאים לפיצוי בגין אובדן שירותי בן, הפסדי תמיכה, קיצור תוחלת חיים והפסדי השתכרות.
הנתבעים הסכימו, כי המקרה הטראגי נגרם כתוצאה מהתנהגות רשלנית, אולם כל אחד מהם ייחס את הרשלנות לחברו.
קבלן השיפוץ ייחס את הרשלנות למסגר שהחליף את המעקים ולמהנדס שפיקח, ואילו המסגר ייחס את האחריות לתאונה לקבלן וטען כי הבהיר לקבלן כי לא מצא קרשים כדי להתקין מעקה חלופי, כי הקבלן התחייב כלפיו כי יעשה ביטוח שיכסה אותו, אולם הקבלן הכחיש. הקבלן והמסגר ייחסו רשלנות תורמת למנוח ולדיירי הבניין, ושלחו יחד עם משרד הבינוי והשיכון הודעות צד ג' לחברות הביטוח ולדיירי הבניין.
עיריית לוד טענה, כי לא היה לה קשר לתאונה ולפרויקט, שהיה באחריות משרד הבינוי והשיכון, ומשרד הבינוי והשיכון ומנהל הפרויקט טענו, כי לא היה זה מתפקידם לפקח על הפרויקט, והאחריות לתאונה הינה של המנוח והנתבעים האחרים. המנהל הוסיף וטען, כי הסרת המעקה בוצעה ללא ידיעתו או אישורו ולאחר שהסתיים השיפוץ בבניין.
מי מהנתבעים התרשל?
השופט עמירם בנימיני קבע כי הקבלן והמסגר התרשלו, ודחה את התביעה כנגד יתר הנתבעים.
נקבע, כי אסור היה למסגר להסיר את המעקה ולעזוב את המקום, כשהוא מותיר את חדר המדרגות בלא מעקה חלופי, וכי יכול ואף צריך היה לצפות את הסיכון הממשי שיצרה התנהגותו. המסגר נהג ברשלנות גבוהה, העולה כדי אי-אכפתיות לגורל הדיירים, קבע השופט, שכן היה זה ברור שהדיירים ישתמשו בחדר במדרגות נטול המעקה, שכן הם חייבים להגיע לדירותיהם.
באשר לאחריות הקבלן, נקבע כי לא טרח לוודא אם הותקן מעקה חלופי, והיה עלי ולהתריע בפני המסגר שלא להשאיר את המדרגות ללא מעקה חלופי או לדאוג בעצמו להתקנתו. לפיכך נפסק, כי המסגר, הקבלן, וסוכן הביטוח של הקבלן, יפצו את משפחת המנוח ביחד ולחוד ב 2,211,650 שקל וישלמו הוצאות משפט של 20,000 שקל ושכ"ט בשיעור של 15% מסכום הפיצוי.
עם זאת, משפחתו של המנוח חויבה לשלם לעיריית לוד הוצאות משפט של 10,000 שקל ושכ"ט של 70,000 שקל, בגין הגשת התביעה כנגד העירייה ללא כל יסוד.
לפסק הדין בעניין עזבון המנוח ראוף רפי רפאילוב ז"ל ואח' נגד ב.י.נ.ו. עוגן חברה לבניין ופיתוח בע"מ ואח'
למדור: נזיקין
אתר המשפט הישראלי "פסקדין"
www.psakdin.co.il
המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.
פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.