אינדקס עורכי דין | פסיקה | המגזין | טפסים | פסקדין Live | משאלים | שירותים משפטיים | פורום עורכי דין נגישות
חיפוש עורכי דין
מיקומך באתר: עמוד ראשי >> מגזין >> מיסים >> שכיר, מגיש דו"ח שנתי למס הכנסה? אין ממה לפחד

שכיר, מגיש דו"ח שנתי למס הכנסה? אין ממה לפחד

מאת: עו"ד קרין לב | תאריך פרסום : 07/09/2014 16:51:00 | גרסת הדפסה

גם שכירים מחויבים, במקרים מסוימים, להגיש דו"ח שנתי למס הכנסה. עו"ד קרין לב ממליצה לשחרר את הפחד הגדול מפני המגע עם רשויות המס: הגשת הדו"ח יכולה להיות מאד משתלמת כשנמצא שלעובד מגיעים החזרי מס משמעותיים.

כל אזרח במדינת ישראל נדרש לדווח על כל הכנסותיו השנתיות ולהגיש הצהרה באמצעות דו"ח שנתי למס הכנסה. הדו"ח השנתי מרכז למעשה את כל המידע על אודות הנישום במהלך שנת הכספים (1 לינואר - 31 לדצמבר).

את הדו"ח מגישים באמצעות טופס 1301 באחד ממשרדי מס הכנסה. החל משנת 2008, בנוסף על ההגשה הפיסית, חלה על רוב העובדים גם החובה לשגרו דרך האינטרנט באתר מס הכנסה, אלא שישנם מצבים שבהם חלים תנאי פטור, למשל כשההכנסה בשנת המס לא עלתה על 81,330 שקל והעובד אינו בעל שליטה בחברה.

מי חייב ומי פטור?

לפי פקודת מס הכנסה, כל אדם חייב בהגשת דו"ח שנתי, אלא אם הוא פטור מלעשות כן במפורש בהתאם לתקנות מס הכנסה (פטור מהגשת דין וחשבון) או מכח כל הוראה אחרת. אין לטעות: נכון שככלל, שכירים פטורים מהגשת הדו"ח כיוון שהמעביד מנכה עבורם את המס. עם זאת, ישנם שכירים החייבים בהגשת הדו"ח, בהם: כאלה ששכרם השנתי עולה על 650 אלף שקל, בעל שליטה בחברה, עובד המחזיק בנכסים בחו"ל ששוויים עולה על 1.839 מיליון שקלים, עובד המכניס מעל 337 אלף שקלים בשנה מדמי שכירות ועוד. מדובר בעיקר בעובדים בעלי הכנסות משמעותיות אחרות מלבד המשכורת החודשית.

היזהרו מדיווח שגוי

את הדו"ח השנתי יש להגיש למס הכנסה בסוף חודש אפריל (למי שאינו חייב בהגשת דו"ח מקוון) או בסוף חודש מאי (למי שחייב בהגשת דו"ח מקוון) של שנת המס העוקבת לשנה המדווחת. דחייה במועד הגשת הדוח ניתנת רק במקרים חריגים.

אי הגשת הדוח השנתי במועד או בכלל היא עבירה פלילית בעלת השלכות חמורות החל מקנס כספי גבוה וכלה במאסר בפועל. קיימת גם חשיבות רבה לדיווח נכון ומדויק על ההכנסות: דיווח שגוי או מטעה מסמיך את רשויות המס לנקוט בהליכים פליליים נגד המעלימים.

כשמדובר בעבירות טכניות, שנעשו ללא כוונה פלילית להעלמת הכנסה, כמו אי-הגשת דו"ח שנתי במועד או אי-ניכוי מס במקור, העונש המקסימלי שבצדן הוא עד שנת מאסר בפועל. לעומת זאת, עבירות מס מהותיות כמו העלמת מס מכוונת, השמטת הכנסות וכיו"ב, העונש בצדן הוא 5 שנות מאסר ובנסיבות מחמירות גם 7 שנות מאסר.

 החזרים רבותיי, החזרים!

רבים מוטרדים מהעובדה, כי הגשת הדו"ח השנתי טומנת בחובה הוצאות נלוות לרואה חשבון, איסוף ושמירת מסמכים ובקיאות בהוראות המס המתעדכנות מפעם לפעם. אך יותר מאלו, מטרידה אותם עצם ההימצאות תחת ה"רדאר" של רשות המס.

בפועל, כדאי לדעת שעם התנהלות תקינה ודיווח מדויק אין כל מקום לדאגה ולהיפך, למרבית השכירים בישראל מגיעים החזרים ממס הכנסה. כספים, שאלמלא הדו"ח היו נותרים בקופת המדינה ולא מגיעים לכיסם. 

החזרי מס ניתן לקבל עבור שש שנים אחורה בתוספת ריבית והצמדה מתום השנה עבורה נדרש ההחזר. ההחזרים נובעים, בעיקרם, מחוסר התאמה בין ניכוי המס החודשי על ידי המעביד להכנסה השנתית של העובד.

חוסר ההתאמה נובע אצל שכירים בעיקר מסיבות כמו החלפת מקום עבודה, שינויים במצב המשפחתי (נישואין, גירושין, לידה וכד'), קבלת פיצויי פיטורין, הפקדות בקופת גמל (גם עבור בני זוג וילדים), רווחים או הפסדים בשוק ההון וקיזוז הפסד עסקי לעצמאי שהפך לשכיר.

כמו כן, ישנם עובדים המפרישים חלק ניכר מהכנסתם לחסכונות, קרנות פנסיה, השקעות בניירות ערך וכו'. השקעות אלו מחויבות אוטומטית במס, המנוכה ע"י המוסד הבנקאי. ברוב המקרים הללו נוצרים החזרי מס גבוהים שניתן להשיבם רק באמצעות הגשת דו"ח שנתי.

איך מתחילים?

לפני פניה לאיש מקצוע יש לאסוף את המסמכים הבאים (במקרה של בני זוג – את המסמכים של שניהם):

  • טופס 106 מהמעסיק.
  •  טופס 867 על כל נספחיו.  
  • במקרה של הכנסות משכר דירה- העתק חוזה שכירות בתוקף.
  • אישור שנתי לצורך מס עבור תשלום פרמיה לביטוח חיים.
  • אישור שנתי מביטוח לאומי על כספים שנתקבלו.
  • אישור פקיד שומה במקרה בו בוצעה פריסת מס של כספי פיצויים/מענק פרישה.
  • קבלות על תרומות מוכרות לצורך מס.

עריכת הדו"ח היא פעולה מורכבת, שמומלץ לבצעה בעזרת איש מקצוע כעורך דין העוסק בתחום המיסים או רו"ח. הדבר יבטיח שהדו"ח יוגש בצורה מקצועית ומלאה שיכולה לחסוך עוגמת נפש עקב טעויות ואי ידיעת חוקי המס. אופן עריכת הדו"ח עשוי להשפיע גם על גובה החזר המס.

חשוב לציין שתשלום שכר הטרחה עבור הטיפול המקצועי הוא הוצאה מוכרת שניתן לקבל בגינה החזר מס נוסף.

איך מקבלים את הכסף שאלתם?

כשלושה חודשים לאחר הגשת הבקשה, בממוצע, יועבר החזר המס ישירות לחשבון הבנק הפרטי.

אם בכל זאת יש סיבה לחשוש מהגשת הדו"חות בשל העובדה שהיו לעובד הכנסות חייבות במס, מעבר למשכורת, שלא דיווח עליהן, כדאי לנקוט בהליך גילוי מרצון - פניה אישית ומרצון חופשי לרשויות המס הכוללת דיווח על הכנסות שלא דווחו בעבר.

המדווח יידרש לשלם את המס הנדרש, ובתמורה רשות המסים מתחייבת שלא יינקטו נגדו הליכים פליליים.

לאור מורכבות ההליך וסיכון ההפללה העצמית הכרוך בו, מומלץ לבצעו אך ורק באמצעות עו"ד מומחה למיסים בעל ניסיון .

 

*  עו"ד קרין לב עוסקת בדיני מיסים.

 

**המידע המוצג במאמר זה הנו מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמור.

 

אתר המשפט הישראלי "פסקדין"

www.psakdin.co.il

המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.

פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.

קטגוריות


שאל את המשפטן
יעוץ אישי שלח את שאלתך ועורך דין יחזור אליך
* *   
   *
 


תגובות

הוסף תגובה
אין תגובות
שירותים משפטיים





עורכי דין בתחום מיסים באזור :
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות











כתבות נוספות בתחום מיסים
"שומה מכרעת": הדרך שלך לערער על היטל ההשבחה
עו"ד גלית פרלדיק. צילום: מיה כרמי דרור
מס על ריבוי דירות: מורה נבוכים
עו"ד איתי הכהן. צילום: ישראל מלובני

כל הזכויות שמורות לפסקדין - אתר המשפט הישראלי
הוקם ע"י מערכות מודרניות בע"מ