אינדקס עורכי דין | פסיקה | המגזין | טפסים | פסקדין Live | משאלים | שירותים משפטיים | פורום עורכי דין נגישות
חיפוש עורכי דין
מיקומך באתר: עמוד ראשי >> מגזין >> פלילי >> איך אתה מעז? על תלאותיו של הסניגור הפלילי

איך אתה מעז? על תלאותיו של הסניגור הפלילי

מאת: עו"ד אבי חימי | תאריך פרסום : 02/10/2014 14:57:00 | גרסת הדפסה

צולם על ידי: יעל צור

לא פעם שאלתם את עצמכם איך יכולים הסניגורים ליטול לידיהם ייצוג של עבריינים או חשודים, במיוחד כאלה שהתקשורת והציבור חרצו את גורלם. עו"ד אבי חימי, שועל פלילי ותיק, מנסה להסביר על התפקיד החשוב של הגנה על נאשמים.  

השאלה הכי נפוצה ששואלים עורך דין העוסק בתחום הפלילי היא "איך אתה מייצג פושע?". התשובה לא פשוטה בכלל, אבל אנסה.

לא להתייסר

ראשית חשוב להבין שלא כל מי שהוגש נגדו כתב אישום הוא בהכרח אשם (וגם אם הוא אשם במשהו הוא לאו דווקא אשם בכל מה שמיוחס לו בכתב האישום), שאחרת היה ניתן לוותר על המשפט ועל הסניגור, להגיד לנאשם "יש לנו עדים וראיות", ומכאן היישר לבית הסוהר.

ולכן כאשר שוקלים לייצג נאשם כזה או אחר שביקש לשכור את שירותיך, העבירות המיוחסות לו בכתב האישום הן לא חזות הכל, שהרי גם נאשם בעבירות החמורות ביותר יכול להיות חף מכל פשע.

הדוגמה הטובה ביותר לדיסוננס שבין חומרת כתב האישום לבין שאלת אשמתו של הנאשם ניתן למצוא במשפטו של ג'ון דמיאניוק, שהועמד לדין בעבירות החמורות ביותר שניתן להעלות על הדעת. בכתב האישום נטען כי הוא "איוואן האיום" מטרבלינקה, שומר של האס אס  ששירת במחנה ההשמדה  ואשר נהג להתעלל ולרצוח יהודים באכזריות רבה, אך לבסוף (לאחר שהורשע בבית המשפט המחוזי ונגזר עליו עונש מוות) זוכה דמיאניוק בבית המשפט העליון מהאשמות שיוחסו לו.

אין סניגור שאדם כ"איוון האיום" לא היה מעורר בו חלחלה ורוב רובם של הסניגורים לא היו נוטלים את ייצוגו, אך עובדה היא שלבסוף דמיאניוק זוכה, כך שעורכי הדין שייצגו אותו בוודאי שאינם צריכים "להתייסר" על כך - שהרי במבחן התוצאה הם ייצגו אדם שבית המשפט העליון קבע שהוא חף מהפשע שיוחס לו.

להרשיע את האנשים הנכונים

הכלל המשפטי הנהוג במחוזותינו, כמו גם בכל מדינה מתוקנת, הוא שעל התביעה להוכיח את אשמת הנאשם מעבר לכל ספק סביר. ביסוד כלל זה עומד הרעיון ש''יותר טוב ויותר רצוי לפטור אלף חוטאים, מלהרוג נקי אחד ביום מן הימים'' (רמב''ם, ספר המצוות), ובתרגום חופשי, תוצאה של הרשעת חף מפשע, ולו אחד, היא בלתי נסבלת עד כדי כך שעדיף לקבל אפשרות של זיכוי אשמים.

מטרת ההליך הפלילי היא להרשיע את האנשים הנכונים, מתוך הכרה בעובדה המצערת שתלונות שווא, טעויות בזיהוי וחקירה משטרתית רשלנית אינם אירועים כה נדירים כפי שנהוג לחשוב.

אמנם, אחוז ההרשעות במדינת ישראל עומד על קרוב ל 98 אחוזים, אך נתון זה עלול להטעות, משום שמרבית הנאשמים מודים בעבירות שיוחסו להם (או בחלקן) במסגרת הסדרי טיעון עם התביעה ורק כ - 6 אחוזים מהנאשמים כופרים בעבירות שיוחסו להם ומנהלים את משפטם עד תום, ובעניינם של אלה, יש אחוז זיכויים בלתי מבוטל, כך שכ- 25 אחוז מהם מזוכים. דהיינו, נאשם אחד מתוך ארבעה שבוחרים לנהל את משפטם מזוכה.

כל אחד והגבול שלו

עם זאת, אני מודה ומתוודה שגם אני מתקשה לעיתים עם ייצוג בתיקים מסוימים המגיעים לשולחני. כתבתי "תיקים" ולא "אנשים", משום שאני בוודאי לא זה שמחליט מי אשם ומי לא ובוודאי ובוודאי שאינני שופט את הלקוחות המגיעים למשרדי.

לכן כל עורך דין בתחום הפלילי קובע לעצמו את גבולות הגזרה, את התיקים בהם יתקשה לייצג. אחד לא יטול ייצוגו של נאשם בעבירות ביטחון, אחר לא יטול ייצוגו של נאשם בעבירות מין וכהנה וכהנה - כל אחד לפי אופיו, ולרוב ללא קשר לשאלות של אשמה או חפות.

כמו כן, חשוב לנסות להבין שהזירה הפלילית אינה מאבק של כוחות האור בכוחות האופל. לא כל מי שעבר עבירה הוא דווקא עבריין רב מעללים, לא כל מי שמורשע בדינו הוא בהכרח רשע מרושע. נהפוך הוא, תתפלאו לשמוע שישנם לא מעט אנשים טובים, כמוני כמוכם, שנקלעו לסיטואציות בהן ביצעו מעשים רעים, אפילו רעים מאוד.

כך למשל יש הבדל בין מי שגונב בגלל בצע כסף, לבין מי שגונב לאור נסיבות חיים קשות שהובילו אותו לפת לחם. יש הבדל בין שנוהג באלימות מתוך תכנון מוקדם ובכוונה תחילה, לבין מי שנקלע לסיטואציה בה הפעיל אלימות לא מתוכננת מראש וכיו"ב.

האינטרס צריך להיות שיקום

חייבים גם להכיר בכך שפעמים רבות גם מי שעבר עבירה ראוי לרחמים ושבסופו של יום האינטרס של כולנו, כחברה, הוא לאו דווקא הענשת העבריין (גם אלה רבי המעללים) אלא שיקומו והחזרתו לחברה כאדם נורמטיבי.

אז במובנים אלה אני לא רואה עצמי כמי שמייצג פושעים, אני מייצג בני אדם. בני אדם שייתכן כי טעו, או נקלעו, פעמים שלא באשמתם, לנסיבות שבגינן מצאו עצמם תחת אור הזרקורים של חדר החקירות.

אומרים שהמציל נפש אחת בישראל כאילו הציל עולם ומלואו. לפעמים כך אני מרגיש, שהצלתי אדם, שהצלתי משפחה בישראל ואלה רגעי האושר במקצוע הקשה בו אני עוסק.  

 

* עו"ד אבי חימי בעל משרד העוסק בתחום הפלילי.

** המידע המוצג במאמר זה הנו מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.

אתר המשפט הישראלי "פסקדין"

www.psakdin.co.il

המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.

בהכנת הכתבה לקחו חלק צוות העורכים של אתר פסקדין

 

קטגוריות


שאל את המשפטן
יעוץ אישי שלח את שאלתך ועורך דין יחזור אליך
* *   
   *
 


תגובות

הוסף תגובה
אין תגובות
שירותים משפטיים





עורכי דין בתחום פלילי באזור :
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות











כתבות נוספות בתחום פלילי

כל הזכויות שמורות לפסקדין - אתר המשפט הישראלי
הוקם ע"י מערכות מודרניות בע"מ