ת"צ
בית המשפט המחוזי תל אביב - יפו
|
45653-05-12
18/02/2014
|
בפני השופט:
ד"ר דפנה אבניאלי
|
- נגד - |
התובע:
אביעד אורן
|
הנתבע:
אף.אס.אם. שירותי קרקע בע"מ
|
|
החלטה בבקשה לאישור תובענה כייצוגית
המבקש, הגיש ביום 23.5.12 בקשה לאשר תובענה כייצוגית ע"ס 6,800,000 ₪ כנגד מפעילת מיזם השכרת האופניים העירוני בתל-אביב "תל-אופן" (להלן: "בקשת האישור" ו"המשיבה"). הבקשה הוגשה בהתאם להוראות סעיף 3(א) והוראת סעיף 1 לתוספת השניה לחוק תובענות ייצוגיות, התשס"ו – 2006 (להלן: "חוק תובענות ייצוגיות" או "החוק").
טענתו המרכזית של המבקש היא כי המשיבה מפעילה את המיזם להשכרת אופניים בתל-אביב וגובה מציבור המנויים תשלום מראש עבור השירות, אך אינה מספקת להם שירות איכותי ויעיל ואינה פועלת לתיקון כשלים המדווחים לה באמצעות מוקד השירות.
העובדות הרלבנטיות לבקשה
א. מערך ההשכרה
1.עיריית תל אביב הקימה את המיזם להשכרת אופניים, כחלק ממדיניות השימוש באמצעי תחבורה ידידותיים לסביבה והפחתת תנועת כלי רכב בתוך העיר. המשיבה התקשרה בהסכם עם עיריית תל- אביב ובפועל היא זו שמפעילה את המיזם ואחראית על האופניים ותחזוקתם.
כל אדם מעל גיל 15, אשר הינו בעל ידע וניסיון לשימוש באופניים, רשאי להשתמש בהם. התשלום עבור השימוש באופניים הינו באמצעות כרטיס אשראי והכספים מועברים לידי המשיבה.
2.מערך ההשכרה מורכב מעמדות מסוף ממוחשבות הממוקמות בתחנות העגינה, ומקושרות למערכת שליטה. לצד המסופים מותקנים בתחנות עמודים עם כבלים מגנטיים לחיבור זוגות אופניים. הגישה לשירות מתבצעת על ידי מפתח תל-אופן, שבב הניתן לבעלי מנוי שנתי, או באמצעות ברקוד. הללו מסופקים למשתמש לאחר הצטרפותו למערכת המנויים.
ניתן לרכוש מנוי שנתי, שבועי ויומי. תעריף המנוי השנתי 280 ₪ לשנה (240 ₪ לתושבי העיר תל אביב - יפו), תעריף השכרה שבועית הינה 60 ₪ והשכרה יומית ביום חול - 14 ₪, ו – 20 ₪ להשכרה בשבתות וחגים. בנוסף לדמי המנוי, מחויב שימוש באופניים מעבר ל-30 הדקות הראשונות שלאחר ההשכרה בתוספת תשלום דמי שימוש, בסך 5 ₪, 10 ₪ ל90 דקות, 30 ₪ ל150 דקות, 70 ₪ עבור 210 דקות, ו150 ₪ עבור 270 דקות שימוש רצוף באופניים. קרי, השימוש עד 30 דקות אינו כרוך בתשלום מעבר לדמי המנוי.
3.תנאי השימוש באופניים מפורטים בתקנון המשתמש של המשיבה, ונאמר בו כי הסכמה לתנאיו הינה תנאי מקדמי לרכישת מנוי ו/או לשימוש באופניים. בתקנון נאמר כי העירייה רשאית לשנות את תעריפי דמי המנוי, תעריפי השימוש וגובה הקנסות שיחולו על המשתמש, לעומת אלה המפורטים במסוף, בכל עת, על פי שיקול דעתה הבלעדי. עוד נאמר בתקנון, כי המשתמש מתחייב לדווח מיידית למוקד הטלפוני, על כל תקלה במערך השכרת האופניים, לרבות במסוף, במקומות העגינה ו/או כל תקלה אחרת או תאונה בקשר עם השימוש באופניים ו/או כל אירוע חריג כלשהו.
ב. התקלות
4.המבקש מציין מספר תקלות חוזרות ונשנות, כפי שהן מופיעות בתלונות המנויים בדף הפייסבוק ובאתר האינטרנט של המשיבה www.tel-o-fun.co.il. תלונות אלה עולות גם ממסמכים שצירפה המשיבה לתגובתה לבקשת האישור. להלן עיקריהן:
בתחנות מבוקשות, כגון תחנות רוטשילד, תחנות האוניברסיטה ועוד אין אופניים להשכרה דרך קבע.
בתחנות רבות האופניים "תקולים" והתחנות "אינן מתפקדות".
המערכת הממוחשבת אינה מזהה זוגות אופניים העוגנים בתחנה כך שאין אפשרות לשכור אותם.
המערכת אינה משחררת את האופניים שנבחרו.
לעתים התפוסה בתחנות מלאה כך שלא ניתן להחזיר את האופניים ולסיים את ההשכרה כנדרש על ידי המשיבה. עקב כך, שעון ההשכרה מופעל והמנוי משלם תוספת עבור דמי שימוש.
מערך המוקד הטלפוני של המשיבה קורס, כך שמתבזבז זמן המתנה ממושך ועלויות כספיות.
כתוצאה מהתקלות הנ"ל, נאלצים המנויים לנוע מתחנה לתחנה על מנת לקבל את השירות. המנויים "מנסים את מזלם" בכל תחנה ותחנה בעיר, תוך מסע מייגע לשם קבלת השירות, בזבוז זמן יקר ועגמת נפש. לעיתים נאלצים המנויים לחפש אמצעי תחבורה חלופיים, דבר הגורם לאיחורים למקום העבודה ולעלויות כספיות.
5.ביום 7.5.12 פרסם המבקש "פוסט" בדף הפייסבוק של המשיבה בזו הלשון: