|
תאריך פרסום : 20/11/2016
| גרסת הדפסה
בג"צ
בית המשפט העליון ירושלים בשבתו כבית משפט גבוה לצדק
|
4912-10
20/11/2016
|
בפני השופטות :
1. מ' נאור - הנשיאה 2. א' חיות 3. ד' ברק-ארז
|
- נגד - |
העותרים:
1. שפיר הנדסה אזרחית וימית בע"מ 2. ועד הישוב נעלה
עו"ד אמיר פישביין
|
המשיבים:
1. מועצת התכנון העליונה - ועדת המשנה לכרייה ולחציבה 2. לשכת התכנון המרכזית - המנהל האזרחי 3. קצין מטה איכות הסביבה - המנהל האזרחי 4. יחידת הפיקוח של המנהל האזרחי - אזור יהודה ושומרון 5. ראש המינהל האזרחי - אזור יהודה ושומרון 6. מועצת הכפר שוקבא 7. מועצת הכפר שיבתין 8. חברת מצלח למחצבות וקבלנות כללית בע"מ
עו"ד נחי בן אור עו"ד עלי קאסם
|
פסק דין |
השופטת ד' ברק-ארז:
- האם יש מקום להורות על נקיטת צעדי אכיפה כלפי מחצבה שהוקמה ב"שטח B" והפעולות שליוו את הקמתה נעשו, לפי הנטען, שלא כדין? זו השאלה שבה התבקשנו להכריע. בנסיבות העניין, אנו סבורות שהעותרים לא הצליחו לעמוד בנטל להראות כי יש מקום להתערבות בשיקול דעתן של רשויות הפיקוח והאכיפה, כמפורט להלן.
רקע כללי ועיקרי התשתית העובדתית
- מקורו של ההליך דנן בעתירה שהוגשה בשנת 2010 על-ידי העותרת 1, שפיר הנדסה אזרחית וימית בע"מ (להלן: שפיר). בשים לב לזמן שחלף ולשינויים שחלו במהלכו יובאו להלן עיקרי הדברים בלבד.
- העתירה המקורית, שהוגשה כאמור על-ידי שפיר בלבד, נסבה על הכוונה להפעיל מחצבה בסמוך לכפרים שוקבא ושיבתין (להלן: המחצבה או מחצבת שיבתין), באזור שטח B כהגדרתו בהסכם הביניים הישראלי-פלסטיני בדבר שטחי הגדה המערבית ורצועת עזה מיום 28 ספטמבר 1995, הידוע גם כהסכם אוסלו ב' (להלן: הסכם הביניים). העתירה התמקדה בטענה כי המחצבה עתידה להיות מוקמת שלא כדין מבלי שנערך לגביה תסקיר השפעה על הסביבה, באופן שעתיד לגרום לנזק סביבתי. עוד נטען כי הקמת המחצבה עתידה לגרום לתחרות בלתי הוגנת עם שפיר, אשר מפעילה מחצבה אחרת (המכונה "מחצבת נטוף") שממוקמת בקרבת מקום למחצבה המתוכננת, ונדרשה לעמוד בכל הדרישות המתחייבות לפי הדינים שחלים בשטח הנתון לשליטה ישראלית. כמו כן נטען בעתירה כי דרך הגישה למחצבה, העוברת גם בשטחי C, המצויים בשליטה ישראלית, מוקמת שלא כדין. לעתירה צורפה בקשה למתן צו ביניים, שנדחתה בו ביום.
- זמן קצר לאחר מכן, הוגשה בקשה מטעמו של ועד היישוב נעלה (להלן: היישוב), הממוקם בסמוך לאתר המחצבה המתוכננת, להצטרף כעותר נוסף בעתירה. היישוב טען בבקשה כי הפעלת המחצבה והעבודות שנעשות לשם כך צפויות לגרום לנזק סביבתי ולסיכון בטיחותי. בהמשך לכך, ביום 14.7.2010 ניתנה החלטה שהורתה על צירוף היישוב כעותר נוסף (השופט ס' ג'ובראן). בהמשך, נדחו שתי בקשות נוספות שהגישה שפיר למתן צו ביניים, שלאחרונה בהן הצטרף אף היישוב. זאת, בשים לב לכך שהשטח המיועד למחצבה נמצא בשטח הנתון לשליטה אזרחית פלסטינית, ולכך שהמשיבים הודיעו על נקיטת צעדי אכיפה בכל הנוגע להקמת דרך הגישה למחצבה בשטחי C.
- ביום 20.9.2010 הוגשה תגובה מקדמית לעתירה, ובה טענו המשיבים כי דינה להידחות. בעיקרו של דבר, נטען כי לפי הסכם הביניים סמכויות התכנון בשטח B מסורות לרשות הפלסטינית, ועל כן רשויות המינהל האזרחי אינן מפעילות סמכויות תכנון ואכיפה בתחום זה. עוד נטען כי בכל הנוגע להקמת דרך הגישה למחצבה ננקטים צעדי פיקוח ואכיפה על ידי הרשויות הישראליות, כנדרש.
- ביום 12.5.2011 התקיים דיון ראשון בעתירה. בהמשך, ביום 14.11.2012, ניתנה החלטה שהורתה לעותרים להגיש עתירה מתוקנת, שבה יצורפו כלל הצדדים העלולים להיפגע ממנה (המשנה לנשיא (כתוארה אז) מ' נאור והשופטים ח' מלצר ו-צ' זילברטל), וזו הוגשה בחודש מאי 2013. בעתירה זו צורפו כמשיבים, בנוסף לגופי המדינה, גם מועצות הכפרים שוקבא ושיבתין וחברת מצלח למחצבות וקבלנות בע"מ (להלן: מצלח), שעל-פי הנטען היא הבעלים של המחצבה. להשלמת התמונה יצוין כי נציגיהן של מועצות הכפרים הודיעו למדינה כי אלה אינן מעוניינות להיות מעורבות בהליך זה.
- בחודש אוגוסט 2015 ביקשו העותרים לאפשר להם לתקן בשנית את העתירה, בטענה שמאז שנת 2011 נעשו בשטח "שינויים מפליגים" בעקבות פעילות המחצבה, ובהם התפשטותה לשטח C. הבקשה התקבלה והעתירה המתוקנת הוגשה ביום 19.10.2015. הסעדים המבוקשים בעתירה זו כללו גם דרישה לכך שיינקטו פעולות להריסה מיידית של בניה בלתי חוקית שבוצעה, על פי הנטען, בשטח C, וכן לכך שהמדינה תפנה לרשות הפלסטינית בדרישה כי המחצבה לא תמשיך לפעול מבלי שיוכן לגביה תסקיר השפעה על הסביבה, כדי להבטיח שהיא אינה פוגעת בבריאותם וביטחונם של תושבי היישוב נעלה.
התוכן בעמוד זה אינו מלא, על מנת לצפות בכל התוכן עליך לבחור אחת מהאופציות הבאות:
הורד קובץ
לרכישה
הזדהה
בעלי דין המבקשים הסרת המסמך מהמאגר באמצעות פניית הסרה בעמוד יצירת הקשר באתר. על הבקשה לכלול את שם הצדדים להליך, מספרו וקישור למסמך. כמו כן, יציין בעל הדין בבקשתו את סיבת ההסרה. יובהר כי פסקי הדין וההחלטות באתר פסק דין מפורסמים כדין ובאישור הנהלת בתי המשפט. בעלי דין אמנם רשאים לבקש את הסרת המסמך, אולם במצב בו אין צו האוסר את הפרסום, ההחלטה להסירו נתונה לשיקול דעת המערכת
הודעה |
Disclaimer |
באתר זה הושקעו מאמצים רבים להעביר בדרך המהירה הנאה והטובה ביותר חומר ומידע חיוני. עם זאת, על המשתמשים והגולשים לעיין במקור עצמו ולא להסתפק בחומר המופיע באתר המהווה מראה דרך וכיוון ואינו מתיימר להחליף את המקור כמו גם שאינו בא במקום יעוץ מקצועי.
האתר מייעץ לכל משתמש לקבל לפני כל פעולה או החלטה יעוץ משפטי מבעל מקצוע. האתר אינו אחראי לדיוק ולנכונות החומר המופיע באתר. החומר המקורי נחשף בתהליך ההמרה לעיוותים מסויימים ועד להעלתו לאתר עלולים ליפול אי דיוקים ולכן אין האתר אחראי לשום פעולה שתעשה לאחר השימוש בו. האתר אינו אחראי לשום פרסום או לאמיתות פרטים של כל אדם, תאגיד או גוף המופיע באתר.
|
שאל את המשפטן
יעוץ אישי
שלח את שאלתך ועורך דין יחזור אליך
|
|