עת"מ
בית המשפט המחוזי חיפה
|
7667-04-10
25/05/2010
|
בפני השופט:
רון סוקול
|
- נגד - |
התובע:
Pullman Power LLC עו"ד קלגסבלד ושות'
|
הנתבע:
חברת החשמל לישראל בע"מ עו"ד חורש
|
פסק-דין |
1. עתירה לביטול החלטת ועדת המכרזים של חברת החשמל לישראל בע"מ, מיום 17/3/10, אשר החליטה לפסול את העותרת מלהשתתף במכרז לבניית ארובות בתחנות הכוח אורות רבין בחדרה ורוטנברג באשדוד. הדיון מתמקד בשאלה האם ניסיון העבר של העותרת, או חברה קשורה לה, מצדיק את פסילתה על הסף מלהשתתף במכרז.
הרקע
2. העותרת, חברה אמריקאית שנוסדה בשנת 2000, עוסקת בתחום בניית ארובות. העותרת הינה אחת החברות הגדולות בעולם לביצוע עבודות לבניית ארובות גבוהות ועל פי טענתה תכננה והקימה בשבע השנים האחרונות כ-26 ארובות' שלפחות מחציתן בגובה שמעל 200 מ'. העותרת הינה חברת בת של חברת Structural Group, שהיא תאגיד בינלאומי העוסק במגוון של פרויקטים מסחריים; הקמת מתקנים תעשייתיים; הקמת מפעלי אנרגיה ותשתיות.
3. המשיבה (להלן גם "חברת החשמל"), הינה חברה ממשלתית העוסקת בייצור, הולכה והספקת חשמל בישראל. לחברת החשמל מספר תחנות כוח לייצור חשמל ובהן תחנת הכוח אורות רבין שבחדרה ותחנת רוטנברג שבאשדוד.
4. בשנת 2008 החלה חברת החשמל להיערך לפרסום מכרז פומבי לבניית שתי ארובות חדשות בגובה של 250 מ' כל אחת, בתחנות הכוח אורות רבין ורוטנברג. אין חולק כי מדובר בפרויקט מורכב ויקר המחייב פתרונות הנדסיים ייחודיים. בבניית הארובות האמורות מתכננת חברת החשמל להתקין ציוד מיוחד להפחתת המזהמים. הפתרונות ההנדסיים שישמשו בביצוע בניית הארובות כוללים טכנולוגיה חדישה המבוססת על מובלים מפיברגלס (FRP) (ראה תשובת חברת החשמל בפרק ב'). לשם הקמת פרויקט כה מורכב ביקשה חברת החשמל להתקשר עם קבלן ראשי המתמחה בעבודות שכאלו, שיהיה הגורם האחראי על הפיקוח והניהול של כלל העבודות, לרבות על נושא הבטיחות באתר הבנייה. אין חולק כי בעולם מצויות חברות מעטות המתמחות בעבודות שכאלו (לטענת העותרת יש רק 4 חברות העוסקות בתחום).
במסגרת הכנות המכרז נפגשו נציגי חברת החשמל עם נציגי העותרת ברחבי ארצות הברית ואף ערכו סיור בפרויקטים שבוצעו על ידי העותרת. בין היתר בקשו נציגי חברת החשמל "להתרשם, באופן בלתי אמצעי, משיטות ותהליכי העבודה המקובלים בקשר לארובות משולבות FRP [...]" (תשובת חברת החשמל פסקה 363).
5. משהסתיים שלב ההכנה והתכנון פרסמה חברת החשמל ביום 22/3/2010 מכרז פומבי לבניית שתי הארובות (מכרז מס' A041012810) (להלן "המכרז"). ממסמכי המכרז (צורפו כנספח "ח" לעתירה) מתברר כי המכרז שפרסמה חברת החשמל הינו מכרז בינלאומי. חברת החשמל החליטה כי בחירת הזוכה במכרז תיעשה בשני שלבים. בשלב הראשון נדרשו המציעים להגיש מסמכים שונים (אולם לא הצעות כספיות), שמטרתם לשכנע כי המציעים עומדים בתנאי הסף ובאמות המידה הנדרשות. כמו כן נדרש כל מציע להגיש "תכנית בטיחות עבור פרויקט דומה לפרויקט הנוכחי" (סעיף א(3)) והתחייבות בכתב לעמידה במפרטים הרלבנטיים ובדרישות הבטיחות (סעיף א(4)). רק מציעים שיעמדו בדרישות שבשלב "א" יוכלו לעבור לשלב "ב" ולהגיש את הצעותיהם הכספיות.
6. חשוב לציין גם כי בין תנאי הסף במכרז נדרש כל מציע להביא אסמכתאות לכך שהינו בעל ניסיון מוכח בהקמת ארובות בטון וכי "בתקופה של חמש (5) השנים האחרונות הקים לפחות חמש (5) ארובות מבטון בגובה של מאה וחמישים (150) מטר, וקוטר בסיס של עשרים וחמישה (25) מטר לפחות". כמו כן עליו להביא אסמכתאות כי לפחות אחת מהארובות האמורות הוקמה עם מובלים מפיברגלס.
7. בטרם נתאר את הדיונים שהביאו להחלטת מועצת המכרזים של חברת החשמל לפסול את העותרת מלהשתתף במכרז נפנה לתאר בקצרה את הניסיון הקודם שבין הצדדים.
ההתקשרות הקודמת
8. ביום 3/12/97 נחתם בין חברת החשמל לבין חברת Pullman Power Products Corporation (להלן "פולמן הישנה") הסכם לפיו מסרה חברת החשמל לפולמן הישנה עבודות לתכנון ולהקמת ארובה בתחנת הכוח רוטנברג.
עבודות בניית הארובה החלו בחודש 1/98 והסתיימו בחודש 4/98, כשהארובה הגיעה לגובה של 250 מ'. עם סיום בניית הארובה החלה פולמן הישנה בהכנות לקראת הקמת מובלים בתוך מבנה הארובה, מובלים שנועדו להוליך את הגזים הנוצרים בהליך ייצור החשמל. לשם כך היה צורך בהנמכת משטח העבודה שהיה מחובר קודם לכן לתבנית מתרוממת בכ-3 מ'. ביום 8/5/98 החלו העבודות להנמכת משטח העבודה. תוך כדי ביצוע עבודות ההנמכה, בעת ש-13 עובדים עומדים על המשטח, אירעה תאונה; הכבלים והשרשראות שהחזיקו את המשטח נקרעו והמשטח נפל. 9 מבין העובדים שעמדו על המשטח נפלו אל מותם, ארבעה עובדים אחרים הצליחו להיאחז בחלקי קונסטרוקציה של הארובה במשך שעות ארוכות עד שחולצו במבצע חילוץ מורכב שכלל שיתוף של מסוקי חיל האוויר ויחידות חילוץ (אירועים אלו להלן "תאונת 98").
9. בעקבות תאונת 98 ותוצאותיה החמורות מינה שר העבודה והרווחה וועדת חקירה ציבורית לחקר הסיבות שגרמו לתאונה (להלן "הוועדה הציבורית"). הוועדה הציבורית הגיעה למסקנה כי חברת פולמן הישנה היא האחראית המכרעת לקרות התאונה, וכך מציינת הוועדה:
"אין ספק שלו המשטח היה מתוכנן לשלב ההנמכה ועבודת ההנמכה היתה מתוכננת היטב, כפי שנעשה במידה מסוימת לגבי המשטח לצורך הקמת הארובה וכן היה פקוח הדוק על הביצוע לפי נהלים כתובים ומוגדרים, ניתן היה למנוע את התאונה הקשה. חב' פולמן בתור מבצע הבניה ובעל הידע והניסיון בעבודה המיוחדת זו, נושאת באחריות העיקרית להעדר התכנון, העדר הוראות הביצוע וחוסר הפיקוח על בניית המשטח גם למטרה זאת ועל תהליך ההנמכה."
(מתוך תמצית הדו"ח - נספח "ג" לתשובת חברת החשמל).
הוועדה לא הסתפקה בקביעת אחריותה של פולמן הישנה אלא הוסיפה כי גם חברת החשמל וחברת סולל בונה בע"מ ששימשה כקבלן משנה - נושאות באחריות, בעיקר מאחר ש"הסתמכו לחלוטין על צוות פולמן ולא הפעילו שיקול דעת עצמאי" (שם).
10. חברת החשמל הקימה אף היא ועדת בדיקה לאירועי תאונת 98 (להלן "הוועדה הפנימית"). גם הוועדה הפנימית מצאה כי האחריות לתאונה רובצת לפתחה של פולמן הישנה. הוועדה הפנימית פירטה את הליקויים בביצוע פעולות הנמכת משטח העבודה תוך שהדגישה כי מדובר בפעולה בלתי שגרתית שלא זכתה לתשומת לב מספקת של פולמן הישנה. כתוצאה מכך לא ננקטו אמצעי הזהירות המיוחדים שנדרשים לפעולה שכזו (עמ' 42 לדו"ח - נספח "ד" לתשובת חברת החשמל).
ראוי להוסיף כי הוועדה הפנימית בדקה גם את השאלה האם נפל פגם בהתקשרות חברת החשמל עם פולמן הישנה וציינה:
"הוועדה קובעת כי הקבלן שנבחר לצורך ביצוע העבודות הוא קבלן בעל מוניטין עולמי בתחומו, ניסיון ומומחיות, עליהם אין חולק.