אינדקס עורכי דין | פסיקה | המגזין | טפסים | פסקדין Live | משאלים | שירותים משפטיים | פורום עורכי דין נגישות
חיפוש עורכי דין
מיקומך באתר: עמוד ראשי >> חיפוש פסקי-דין >> ביטול פס"ד שניתן בהעדר כאשר הראיה היחידה לזימון הנאשם הינה אישור על משלוח דואר רשום

ביטול פס"ד שניתן בהעדר כאשר הראיה היחידה לזימון הנאשם הינה אישור על משלוח דואר רשום

תאריך פרסום : 21/12/2008 | גרסת הדפסה

עפ"א
בית המשפט המחוזי חיפה
277-08
18/12/2008
בפני השופט:
כמאל סעב

- נגד -
התובע:
מנסור סולימאן
הנתבע:
מדינת ישראל
פסק-דין

לפניי ערעור פלילי על החלטתו של בית המשפט לתעבורה בחיפה לדון את הנאשם בהיעדר (להלן, "בימ"ש קמא"). ההחלטה ניתנה ביום  18/8/08 על ידי כב' השופט ש. יציב בתיק 08 - 06 - 2886.

בימ"ש קמא  הרשיע את המערער בהיעדרו בנהיגה ללא חגורת בטיחות והטיל עליו ביום 6/7/08 קנס על סך 250 ש"ח.

המערער הגיש בקשה לביטול פסק הדין בבימ"ש קמא וטען שלא התייצב לדיון שנקבע, היות ולא הוזמן לדיון ובקשתו נתמכה בתצהיר. בימ"ש קמא דחה את הבקשה וציין בהחלטתו כי בתיק קיים אישור על משלוח דואר רשום לכתובת הנאשם.

בדיון שקיימתי חזר המערער וטען שלא קיבל כל הזמנה לדיון ולא חתם על כל אישור מסירה וטען שלא ביצע את העבירה וביקש להחזיר את הדיון לבימ"ש קמא.

ב"כ המאשימה טענה כי בתיק קיים אישור על שליחת הזמנה בדואר רשום לכתובתו של המערער ודי בכך בכדי להצדיק קיום דיון בהיעדר. עוד הוסיפה כי קיים עומס רב בבתי המשפט לתעבורה וכי המערער לא הצביע על חשש לגרימת עיוות דין ומכאן שדין הערעור להידחות.

לאחר שעיינתי ושמעתי את טענות הצדדים ולאחר בחינת תיק בימ"ש קמא, הגעתי לכלל מסקנה שדין הערעור להתקבל, וזאת מהנימוקים הבאים:

האפשרות לבטל פסק דין שניתן בהיעדר קבועה בסעיף 130 (ח) לחוק סדר הדין הפלילי, התשמ"ב- 1982 אשר קובע:

")ח(נגזרדינו של הנאשם בחטא או בעוון שלא בפניו, רשאי בית המשפט, עלפי בקשת הנידון, לבטל את הדיון לרבות את הכרעת הדין וגזר הדין אם ניתנו בהעדרו, אםנוכח שהיתה סיבה מוצדקת לאי התייצבותו או אם ראה שהדבר דרוש כדי למנוע עיוות דין; בקשה לפי סעיף קטן זה תוגש תוך שלושים ימים מהיום שהומצא לנאשם פסק הדין אולם רשאיבית המשפט לדון בבקשה שהוגשה לאחר מועד זה אם הבקשה הוגשה בהסכמת התובע."

נעלה מכל ספק שאי זימון נאשם לדיון מהווה טעם מוצדק לאי הופעתו ומכאן שבמקרה ובו מוכח שהנאשם לא זומן לדיון, הרי שיש לבטל את פסק הדין שניתן בהיעדר וזאת ללא כל קשר לשאלת גרימת עיוות הדין שכן מדובר בשני תנאים נפרדים ולא מצטברים.

נשאלת השאלה, האם במקרה דנן הוכח שהנאשם זומן לדיון. בימ"ש קמא קבע שדי באישור על משלוח דבר הדואר בכדי להוכיח שהנאשם זומן לדיון ובכך לדחות את הבקשה. ב"כ המאשימה גם היא סבורה שדי באישור על משלוח דבר הדואר בכדי להוכיח שהנאשם זומן לדיון.

ומכאן שהשאלה שלפנינו הנה, האם אישור על משלוח דואר רשום, מקים חזקה חלוטה שמהווה ראיה חותכת לזימון הנאשם ומאפשרת לדון אותו בהיעדרו?

לדעתי התשובה לכך שלילית ואלו הם נימוקיי:

הוראות החוק החולשות על הסוגיה דנן הנן סעיף 239 לחסד"פ ותקנה 44א לתקנות סדר הדין הפלילי, התשל"ד-1974 שמסדירה זימון נאשם בסוג העבירות שמיוחסות למערער. התקנה קובעת:

"44א.בעבירותתעבורה שעליהן חל סעיף 239א לחוק ובעבירותקנס רואים את ההודעה על ביצוע העבירה, ההודעה לתשלום קנס או ההזמנה למשפט, לענין עבירת קנס כאילו הומצאה כדין גם בלא חתימה על אישור המסירה, אם חלפו חמישהעשר ימים מיום שנשלחה בדואר רשום, זולת אם הוכיח הנמען שלא קיבל את ההודעה אואת ההזמנה מסיבות שאינן תלויות בו ולא עקב הימנעותו מלקבלן."

לעניין תקנה זו ראו: ע"פ 6920/07 חסון נ' מדינת ישראל, (2007).

בענייננו מתקיימת הרישא של התקנה, קרי שהוכח שלנאשם נשלחה הזמנה בדואר רשום ודומה כי חלפו 15 יום ומכאן קמה חזקה לפיה ההזמנה הומצאה. יחד עם זאת, עפ"י הסיפא של התקנה נתונה לנאשם האפשרות לסתור חזקה זו ולהוכיח שהוא לא קיבל את ההזמנה מסיבות שלא תלויות בו ולא עקב הימנעותו מלקבלן.

בענייננו הנאשם טוען וחוזר וטוען שהוא לא קיבל כל הזמנה לדיון והמאשימה לא מראה כל מסמך בדמות אישור מסירה או אישור אחר שמראה שהנאשם נמנע מלקבל את דברי הדואר. כך למשל אם המאשימה הייתה מציגה אישור שדבר הדואר " לא נדרש", כי אז היתה קמה חובה על המערער להסביר זאת. אך בענייננו מסמך כזה לא קיים וכיצד הנאשם יוכל להתגונן ולהוכיח שהוא לא קיבל את הזמנה, הרי שכל המידע לעניין שליחת ההזמנה וקבלתה מצוי בתיק ביהמ"ש ולא בידיו ומכאן שבנסיבות המקרה דנן ומאחר ולא קיים כל אישור מסירה או אישור אחר על הגעת דבר הדואר למענו ועל כך שהוא "לא דרש" אותו, הרי יהיה זה מרחיק לכת לקבוע שהנאשם זומן כדין ולשפטו בהעדרו, על כל המשתמע מכך.

לאור כל האמור לעיל ובנסיבות המיוחדות של המקרה דנן, בהן מלבד אישור המשלוח לא הוצג כל מסמך אחר ומאחר והנאשם הוכיח שאי קבלת ההזמנה אינה נובעת מהתנהגותו, שכן כאמור לא הוצג מסמך לפיו דבר הדואר "לא נדרש", אני קובע שהנאשם לא זומן לדיון, דבר שמהווה כאמור טעם מוצדק לאי הופעה ומכאן ומכוח סעיף 130 (ח) לחסד"פ, אני מחליט לבטל את פסק דינו של בימ"ש קמא שניתן בהיעדר ביום 6/7/08 ומורה על החזרת התיק לשמיעה בפני בימ"ש קמא.

בטרם סיום, אציין שהנאשם הגיש מסמך בכתב לביהמ"ש יום לאחר הדיון בערעור שהתקיים ביום 16/11/08 שבו הושמעו טענות הצדדים, ולכן אני מתעלם ממסמך זה ולא נותן לו כל משקל.

סוף דבר

אני מקבל את הערעור ומבטל את פסק הדין של בימ"ש קמא ומורה על החזרת התיק אליו מן השלב של ההקראה.

התוכן בעמוד זה אינו מלא, על מנת לצפות בכל התוכן עליך לבחור אחת מהאופציות הבאות: הורד קובץ לרכישה הזדהה

בעלי דין המבקשים הסרת המסמך מהמאגר באמצעות פניית הסרה בעמוד יצירת הקשר באתר. על הבקשה לכלול את שם הצדדים להליך, מספרו וקישור למסמך. כמו כן, יציין בעל הדין בבקשתו את סיבת ההסרה. יובהר כי פסקי הדין וההחלטות באתר פסק דין מפורסמים כדין ובאישור הנהלת בתי המשפט. בעלי דין אמנם רשאים לבקש את הסרת המסמך, אולם במצב בו אין צו האוסר את הפרסום, ההחלטה להסירו נתונה לשיקול דעת המערכת
הודעה Disclaimer

באתר זה הושקעו מאמצים רבים להעביר בדרך המהירה הנאה והטובה ביותר חומר ומידע חיוני. עם זאת, על המשתמשים והגולשים לעיין במקור עצמו ולא להסתפק בחומר המופיע באתר המהווה מראה דרך וכיוון ואינו מתיימר להחליף את המקור כמו גם שאינו בא במקום יעוץ מקצועי.

האתר מייעץ לכל משתמש לקבל לפני כל פעולה או החלטה יעוץ משפטי מבעל מקצוע. האתר אינו אחראי לדיוק ולנכונות החומר המופיע באתר. החומר המקורי נחשף בתהליך ההמרה לעיוותים מסויימים ועד להעלתו לאתר עלולים ליפול אי דיוקים ולכן אין האתר אחראי לשום פעולה שתעשה לאחר השימוש בו. האתר אינו אחראי לשום פרסום או לאמיתות פרטים של כל אדם, תאגיד או גוף המופיע באתר.



שאל את המשפטן
יעוץ אישי שלח את שאלתך ועורך דין יחזור אליך
* *   
   *
 

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

כל הזכויות שמורות לפסקדין - אתר המשפט הישראלי
הוקם ע"י מערכות מודרניות בע"מ