בש"פ
בית המשפט העליון
|
336-15
25/01/2015
|
בפני כבוד השופט:
צ' זילברטל
|
- נגד - |
העורר:
דוד ניסנוב עו"ד ראובן בר חיים
|
המשיבה:
מדינת ישראל עו"ד סיגל בלום
|
החלטה |
כתב האישום
1. ביום 4.12.2014 הוגש כתב אישום נגד העורר, במסגרתו יוחסה לו עבירת הצתה.
על-פי עובדות כתב האישום, בחודש מרץ בשנת 2014 ניתן פסק-דין בבית המשפט המחוזי בירושלים, בו נקבע כי דירה שהייתה שייכת לאחיו של העורר (להלן: האח) ונמכרה, נרכשה כדין, והיא שייכת לקונה. האח התרעם על פסיקה זו, ואיים על המתלונן כי "אני לא אתן לך את הדירה אפילו אם אני אשב בכלא".
כעבור מספר חודשים, פנה האח אל חיים עזרה, מכר שלו ושל העורר מימי ילדותם, וביקש ממנו להצית את הדירה בתמורה לכ-4,000 ש"ח. חיים עזרה הסכים להצעה, וביום 14.7.2014 בשעה 20:00 או בסמוך לכך, אסף העורר את חיים עזרה ברכבו והסיע אותו לרכוש בנזין, נתן לו כסף לשם כך, ולאחר שהבנזין היה בידיהם, נסעו אל הדירה. חיים עזרה הצית את הדירה, והעורר נסע מן המקום.
העורר הואשם בביצוע עבירת הצתה בצוותא עם חיים עזרה, לפי סעיף 448(א) רישא וסעיף 29(ב) לחוק העונשין התשל"ז-1977.
הליכי המעצר
2. בד בבד עם הגשת כתב האישום נגד העורר, הוגשה בקשה למעצרו עד לתום ההליכים נגדו. הבקשה התקבלה נוכח הקביעה כי קיימות ראיות לכאורה נגד העורר ונוכח קיומן של עילות המעצר בגין מסוכנות וחשש משיבוש הליכים. עם זאת, בית המשפט הורה על עריכת תסקיר מעצר בנוגע לעורר על-מנת לבדוק חלופות מעצר אפשריות.
3. בהתאם לכך, נערך תסקיר מעצר מיום 14.12.2014, אשר קבע כי מהעורר נשקף סיכון בינוני-גבוה להישנות התנהגות פוגענית. שירות המבחן בחן חלופה של שחרור העורר למעצר בית מלא בביתו בפיקוח הוריו ואשתו, אך לא המליץ על חלופה זו בטענה כי נטל הפיקוח על אחיו של העורר ועל בן משפחה נוסף אשר נמצאים כבר בפיקוחם מקשים על התנהלותה של המשפחה, וכי פיקוח על אדם נוסף יעצים קושי זה. כמו כן, שירות המבחן העריך כי התלות הכלכלית של בני משפחתו של העורר בעורר עצמו עלולה להגביר את הקושי בשמירה על גבולות וכללים. נוכח מאפיינים אלו, הערכת שירות המבחן הייתה כי החלופה המוצעת תתקשה להפחית את הסיכון הנשקף מהעורר. עם זאת, שירות המבחן הביע נכונות לבחון חלופת מעצר אחרת אשר תהיה מרוחקת מבני משפחתו של העורר.
ביום 18.12.2014 החליט בית משפט קמא, על בסיס תסקיר המבחן, שלא לשחרר את העורר לחלופת המעצר המוצעת, אך בהחלטה נאמר כי אם תימצא חלופה מרוחקת מבית העורר אשר תיבדק על-ידי שירות המבחן, יוכל העורר להגיש בקשה לעיון חוזר.