א. ערעור לפי סעיף 87 לחוק העונשין, תשל"ז-1977, על החלטת בית המשפט המחוזי בבאר שבע (השופט יעקב) מיום 19.12.07 בב"ש 22417/07 (ע"פ 4568/07), בה התקבלה בקשתו של המערער לעיכוב ביצועו של צו הריסה מינהלי שהוצא כנגדו, וזאת עד לפסק הדין בערעור על החלטתו של בית משפט השלום באשדוד (השופט דניאל) מיום 23.11.07 בב"ש 2077/07, שלא לבטל את צו ההריסה המינהלי. הערר מכוון נגד איסור השימוש שבעיכוב הביצוע, שפי שיפורט להלן.
ב. צו ההריסה המינהלי ניתן ביום 7.11.07 לתוספת בנייה שהוסיף המערער למבנה קיים. על פי המפורט בצו ההריסה, התוספת כוללת בניית קירות עץ באורך של כ-34 מטר וכן בניית גג איסכורית בשטח של כ-70 מ"ר. אין חולק כי העבודות נעשו ללא היתר, ואף לא הוגשה בקשה להיתר. בית משפט השלום הותיר את הצו על כנו, אך העניק למערער פרק זמן של 21 יום מיום מתן ההחלטה, כלשונו לפנים משורת הדין, על מנת להיערך לביצוע הצו. על החלטה זו הגיש המערער הודעת ערעור לבית המשפט המחוזי, ובמקביל לה בקשת עיכוב ביצוע. בית המשפט המחוזי קבע ביום 19.12.07 כי אם יבוצע צו ההריסה קודם שמיעת הערעור ייגרם למערער נזק בלתי הפיך, ולכן עיכב את ביצוע צו ההריסה עד להחלטה אחרת במסגרת הערעור. עם זאת הורה בית המשפט למערער "שלא לבצע עבודות בנייה הטעונות היתר במבנה הנדון, וכן לא לעשות באותו מבנה כל שימוש שהוא". הערעור דנא הוגש כנגד הסיפה של הוראה זו של בית המשפט.
ג. (1) לטענת המערער, המשיבה העלתה במסגרת הדיון בבית המשפט המחוזי טענה כי המבנה הנדון מסוכן, אף שטענה זו לא הועלתה בפני בית משפט השלום, וטענה זו היא שהובילה לסיפה של החלטת בית המשפט המחוזי. המערער מציין, כי מדובר במבנה שעומד על תילו כבר שלוש שנים, וטוען כי המשיבה לא הציגה כל ראיה לכך שהמבנה מסוכן. עוד נטען, כי המבנה משמש לעבודתו של המערער, המנהל במקום חוות רכיבה אשר מסייעת - בין השאר -לטיפול בנכים, וכי הצו שניתן בעקבות טענות המשיבה פוגע בפרנסתו שלא כדין. עוד נטען, כי מהנדס אישר בחוות דעת כי אין סכנה במבנה (צורף מסמך מיום 20.12.07, שלא היה בפני בתי המשפט הקודמים).
(2) לטענת המשיבה, נוכח הממצאים העובדתיים שנקבעו על ידי בית משפט השלום סיכויי הערעור קלושים, ולמעשה לא היה מקום להיענות לבקשת המערער לעיכוב ביצוע הצו. עם זאת, משניתנה ההחלטה, יפה עשה בית המשפט המחוזי - כך נטען - כאשר בחר בדרך ביניים וקבע כי יימנע משימוש במבנה שנבנה שלא כדין, באופן המיישם את הכלל שלא יהא חוטא נשכר. עוד טוענת המשיבה, כי החלטת בית המשפט לא התבססה על מסוכנות המבנה, וכל שדובר בו בעת הדיון בבית המשפט היה הצורך בקבלת אישורים מגורמים שונים שמטרתם, בין היתר, להבטיח את בטיחות המבנה.
ד. (1) בדיון בפני טען בא כוח המערער, כי המדינה לא הגישה ערעור על עצם עיכוב הביצוע; כי לשולחו רשיון עסק; וכי צו ההריסה לא כוון נגד המבנה כולו. וייפגעו זכויות יסוד שלו אם לא ישתמש במבנה.
(2) בא כוח המשיבה טען, כי הבניה במקום - שראשיתו סככה וכיום מבנה בן 140 מ"ר - נמשכה לאחר צו ההריסה, וכי אין מדובר באיסור בחוה כולה, אלא במבנה בלבד.
ה. (1) עיינתי בכל החומר שבתיק. בא כוח המשיבה ביקש להציג תמונות של המבנה, אך בא כוח המערער התנגד (הגם שהגיש בעצמו חוות דעת מהנדס שלא היתה לפני בתי המשפט הקודמים).
(2) לגופם של דברים איני רואה מקום להתערב בהחלטתו של בית המשפט המחוזי. גם אם אכן המדובר בשטח שנתקבל על ידי המערער כדין לשם הקמת חוה ובידו רשיון עסק, אין בכך כדי להתיר לו לבנות שלא כדין. לא יתכן חולק כי חלק המבנה שבו מדובר לא נבנה בהיתר, כפי שקבע בית משפט השלום עובדתית. איני יודע מה סטטוס הקיר שנבנה לפני חלק זה, ומכל מקום ברי כי כמבנה שלם צירוף של קירות וגג, לא היה היתר, ועל כן גם אם אין צו ההריסה המינהלי חל על הקיר שנבנה בעבר אלא אך על הקיר החדש והגג, די בכך כדי שלא להתיר שימוש במבנה כולו.
(3) המאבק בתחומים אלה של בניה שלא כדין הוא סיזיפי, ואין צורך להכביר מלים על "מכת המדינה" רבת הפנים שמילאה את הארץ במקומות שונים. אין סיבה להוציא את הרוח ממפרשי הרשויות, המבקשות להיאבק בכך ככל יכולתן, ולרפות את ידיהן. על הבונים שלא כדין לידע, כפי שנכתב בפי המשיבה בבית המשפט המחוזי, כי כספם מושם על קרן הצבי. בתי המשפט גם מצווים ליתן יד לכך. עמדתי אינה נובעת משאלת הבטיחות בלבד, אמנם המערער צירך חוות דעת בנושא זה, אך היא לא עברה את כור בחינתן של הרשויות, ומכל מקום, עצם הבניה ללא היתר הוא הוא שביסוד הגישה השיפוטית. איני רואה איפוא מקום להיעתר לערעור. אוסיף כי אין בכך כדי למנוע שימוש בחוה עצמה אם יש לכך היתר כדין; וכן אזכיר כי בית המשפט המחוזי ביקש לקבוע את הערעור גופו לשמיעה בהקדם, וארשה לעצמי לחזור על כך, כיוון שכנמסר טרם נקבע הערעור לשמיעה.
(4) כאמור, איני נעתר לערעור.
ניתנה היום, כ"ג טבת התשס"ח (1.1.08).
העותק כפוף לשינויי עריכה וניסוח. מה
מרכז מידע, טל' 02-6593666 ; אתר אינטרנט,
www.court.gov.il