בש"א, פש"ר
בית המשפט המחוזי חיפה
|
7307-08,183-04
23/09/2008
|
בפני השופט:
חני הורוביץ
|
- נגד - |
התובע:
שטרק מאיר
|
הנתבע:
1. עו"ד זיסמן יעקב 2. כונס הנכסים הרשמי - מחוז חיפה 3. בנק אוצר החייל בע"מ
|
החלטה |
1. בפני בקשה למתן צו הפטר, שהגיש החייב ביום 1.5.08.
החייב אב שכול, חולה ואיננו עובד. הוא מתקיים מפנסיה שאותה הוא מקבל מ"אגד" ומתגמול הורים שכולים ממשרד הבטחון.
צו לכינוס נכסיו ניתן ביום 17.3.04 והושת עליו תשלום חודשי בסך 500 ש"ח. מאז ועד היום, זה הסכום שמשלם החייב.
הנאמן אישר נגד החייב 7 תביעות חוב בסכום כולל של 335,685 ש"ח; מתוכם סך 9,989 ש"ח נתבע בדין קדימה, לעיריית קרית אתא.
החייב הציע בבקשתו להוסיף לקופת הכינוס סך 25,000 ש"ח, שיילקחו כהלוואה.
בדיון מיום 22.9.08 שופרה ההצעה והוצע כי בנוסף לסילוק מלוא התשלומים החודשיים עד וכולל חודש ספטמבר 2008 יוסיף החייב סך 30,000 ש"ח לקופת פש"ר. עוד ביקש כי יותר לו לשלם סך 5,000 ש"ח מתוך הסכומים הנ"ל בתשלומים חודשיים שווים ורצופים.
2. מתסקיר הכונ"ר עולה כי החובות הצטברו בתום לב כתוצאה מכישלון עסקי בהפעלת חנויות לממכר בגדי נשים. מרבית החובות נוצרו כתוצאה מהפעילות העסקית של אשתו והם הלכו ותפחו במיוחד לאחר נפילת בנם החייל, באסון המסוקים שאירע ב-4.2.97 בצפון הארץ.
אשת החייב אף היא הוכרזה פושטת רגל וניתן לה הפטר מהחובות ביום 3.7.06.
במסגרת ההליך מומשו כספים וזכויות של החייב בקופת גמל ו/או קרנות השתלמות בסכום של 74,970 ש"ח ואלו הופקדו בקופת פש"ר.
בהצעת החייב יש משום תשלום דיבידנד בשיעור כ-26.5% לנושים הרגילים, לאחר סילוק החוב בדין קדימה. כמו כן יש בה משום הקדמת תשלומים חודשיים למשך כ-4 שנים.
3. הנושה בנק אוצר החייל בע"מ [הנושה], ששיעור נשייתו כ-34%, הנו הנושה היחיד שהתנגד לבקשה. לטעמו, שיעור הדיבידנד המוצע נמוך מדי, בעוד שמשך ההליך רק כ-4 שנים.
החייב טען כי איננו חב כלל לבנק אוצר החייל בע"מ. בעקבות הסדר עם הנושה ותשלום לנושה, סולקה ההתחייבות עפ"י ערבותם של החייב ואשתו לחוב. החייב העיקרי לנושה הנו בנם של בני הזוג, אשר משלם אותו במסגרת איחוד תיקים בהוצל"פ.
הנאמן הבהיר כי בחן את כל טענות החייב, דחה אותם ואישר זה מכבר את תביעת החוב של הנושה.
4. לעניין בקשת ההפטר, הן הכונ"ר והן הנאמן, לא התנגדו לבקשה, בהתחשב בנסיבות האישיות.
דיון
5. ככלל, בבסיס צו ההפטר, גלומה ההכרה באינטרס של פושט הרגל, אשר נקלע בתום לב לחובות שאינו מסוגל לפרעם, לפתוח דף חדש בחייו.
מאחר ומתן הפטר לחייב פוטר אותו מחובותיו ובכך נגרמת פגיעה בזכות יסוד של הנושים, זכות הקניין (המוגנת לפי סעיף 3 לחוק יסוד: כבוד האדם וחירותו) - על בית המשפט הדן בבקשה להפטר, לאזן בין זכויות הצדדים. מצד אחד, מתן אפשרות לפושט הרגל לפתוח דף חדש בחייו, מצד שני, הפגיעה בזכות הקניין של הנושים.
בין השיקולים שעל בית המשפט לשקול בדונו בבקשת החייב למתן צו הפטר, התנהגותו והתנהלותו של החייב לפני ובמהלך הליכי פשיטת הרגל; את האמור בתסקיר שהוגש על ידי הכונס הרשמי; את עמדת הנאמן והנושים וכן את התועלת לנושים בהמשך הליכי פשיטת הרגל (ש. לוין, א. גרוניס - פשיטת רגל (מהדורה שניה) עמ' 193).
מן הכלל אל הפרט
6. שוכנעתי כי דין הבקשה להפטר להתקבל.