1. לפני בקשה למתן צו "מתן חשבונות" במסגרתו תפרט המשיבה את אופן חישוב העמלות שנעשה על ידה בעניינו של המבקש וכן להציג את כל המסמכים הרלוונטיים שבעזרתם נעשה אותו חישוב וזאת תוך זמן קצוב.
עוד התבקש בית הדין להורות על שינוי סדר הבאת הראיות, כך שהמשיבה תציג ראשונה את ראיותיה.
הבקשה לצו מתן חשבונות
2. לטענת המבקש (להלן - התובע), התביעה שבכותרת היא תביעה לתשלום עמלות בגין שיווק מוצרים שונים של המשיבה (להלן - הנתבעת) בהתאם להסכם העבודה שנחתם בינו לבין המשיבה (להלן - הנתבעת). על פי הסיכום בין הצדדים, התובע היה זכאי למשכורת בסיס בתוספת עמלות שיגזרו מסך מחזורי הפעילות החודשית של הנתבעת בארץ ובחו"ל, כאשר בסוף כל חודש תיערך התחשבנות בנוגע לרכיב העמלות לו זכאי התובע. בקשותיו של התובע לביצוע התחשבנות בנוגע לעמלות לא נענתה והנתבעת טענה שהתובע אינו זכאי לעמלו מבלי לספק לו נתונים. גם בסמוך לסיום עבודתו בנתבעת, הובטח לתובע כי תיערך עימו התחשבנות סופית במהלכה יוצגו בפניו מלוא הנתונים מהם ניתן ללמוד אודות זכאותו של התובע לעמלו ואולם גם הבטחה זו לא קוימה. לפיכך, לאור סירובה של הנתבעת לפרט את החישובים שביצעה בענין זכאותו של התובע לעמלות וסירובה להמציא לתובע נתונים שעליהם התבססו חישוביה הוגשה התביעה דנן, הוגשה התביעה הכוללת תביעה למתן חשבונות.
התובע מוסיף וטוען כי אין מחלוקת בדבר זכאותו לקבל את החשבונות וזאת מאחר והנתבעת טוענת כי מסרה לתובע את הנתונים אודות ההתחשבנות שביצעה. משכך, אין לנתבעת מניעה למסור את נתוני ההתחשבנות פעם נוספת. כל פרשת ההגנה מתבססת על חישוב פנימי שערכה הנתבעת ולשיטתה מראה כי הנתבע אינו זכאי לעמלות. על כן, על הנתבעת לספק לתובע את אותו חישוב וליתן הסבר כיצד הוא נערך.
3. הנתבעת מתנגדת לבקשה. לטענתה, בהתאם להסכם העבודה בין הצדדים, התובע זכאחי לעמלות מתוך מחזור מכירות מסוים של מוצרי מזון מסוימים בלבד שהם חלק מכלל המחזור והמכירות של הנתבעת. אופן חישוב העמלות ושיעורם הוסבר לתובע במהלך תקופת עבודתו בנתבעת וכן ביום 29/5/12 במסגרת ישיבה שנערכה בין הצדדים ובאי כוחם לאחר הדיון המוקדם ואף במסגרת הליך גילוי המסמכים. מתן הצו המבוקש הנוגע לכלל מחזור המכירות ולכלל הלקוחות של הנתבעת משולל כל בסיס ויגרום לנתבעת נזקים רבים, הואיל ויש בנתונים המבוקשים סודות מסחריים ומקצועיים.
4. בתשובה לתגובת הנתבעת טען התובע כי טענת הנתבעת לפיה נמסרו לו נתונים שיש בהם כד ללמד בדבר שיער העמלות אינה אמת. התובע קיבל טבלה שנערכה על ידי הנתבעת המהווה בליל של סיכומי נתונים ללא הסבר. הנתבעת סרבה למסור נתונים אובייקטיבים אודות מחזור המכירות בתקופת עבודתו של התובע בנתבעת כדוגמת דוחות מע"מ וכן הזמנות שבוצעו על ידי לקוחות הנתבעת. הנתבעת אינה חולקת על כך זכאותו של תובע לקבלת חשבונות ואף אינה מתנגדת לכך. לפיכך, מתקיים השלב הראשון בתובענה למתן חשבונות ועל כן, יש ליתן את צו למתן חשבונות.
5. הלכה פסוקה היא כי תובענה למתן חשבונות מתנהלת בדרך שכלל בשני שלבים, עיקרה פורט בע"א 127/95
מועצת הפירות ייצור ושיווק נ' מהדרין בע"מ פ"ד נא' (4) 337, 345 לאמור:
כדי שהתובע מתן חשבונות יזכה בצו בשלב הראשון עליו להוכיח קיומם של שני תנאים. ראשית עליו להראות קיומה של מערכת יחסים מיוחדת בינו לבין הנתבע המצדיקה מתן חשבונות (ראו רע"א 5064/90 סאסי נ' יקבי ארזה ת.ר.ז. בע"מ פ"ד מה (2) 130, 132) שנית עליו להוכיח - ולו לכאורה - כי קמה לו "זכות תביעה לגבי הכספים אודותיהם הוא מבקש לקבל חשבונות" (ע"א 4724/90 א.ש.ת. כספים בע"מ נ' בנק המזרחי המאוחד בע"מ, פד"ע מו (3) 570, 584). אם התקיימו תנאים אלו, ובהעדר סיבה אחרת המצדיקה הימנעות ממתן החשבונות - כגון חיסיון או העדר הצורך בחשבונות לצורך הבירור הכספי - ייתן בית המשפט צו למתן חשבונות".
בית הדין הארצי בע"ע 311/99
י.ג סלפטר (1983) בע"מ נ' רוברט פרידמן (מיום 28.2.02) קובע כי:
"...אמנם תביעות למתן חשבונות נדירות יותר ביחסי עובד - מעביד, אך ניתן להעלות על הדעת בקשה שכזאת, מקום בו חלק מהשכר, או כולו, נקבע באחוז מהמחזור או באחוז מהרווחים".
עוד חזר בית הדין הארצי על ההלכה לפיה:
".. ממהותה, תביעה למתן חשבונות תתברר בשני שלבים כך שבשלב הראשון יש לבחון את עצם הזכאות ורק לאחר מכן, לאחר שנקבע כי קיימת זכאות עקרונית לעמלות ניתן לפנות לשאלת רישום הסכומים המדויקים, בהנחה שקיימת תשתית עובדתית לחישוב זה".
6. בניגוד לנטען על ידי התובע, טרם הוכחה זכאותו לחשבונות המבוקשים על ידו וזאת בשל חילוקי דעות בין הצדדים כפי שבאו לידי ביטוי בכתבי הטענות ובדיון המוקדם בדבר מחזור המכירות שממנו יחושבו העמלות של התובע. כך, לטענת התובע, לפי הסיכום עימו, מתחילת עבודתו בנתבעת ועד לחודש יוני 09 (כולל), הוא היה זכאי לחישוב העמלות מתוך סך מחזורי הפעילות החודשית של הנתבעת בארץ ובחו"ל, ומחודש יולי 09 ועד לסיום עבודתו, התובע היה זכאי לחישוב העמלות מתוך סך מחזור המכירות של הנתבעת בארץ. לעומת זאת, לטענת הנתבעת, התובע היה זכאי לעמלות רק ממכירות של מוצרי מזון המיוצרים במפעלי הנתבעת ומתוך מחזור המכירות של המוצרים הללו בישראל בלבד ובהתאם להגדרה המפורטת המופיעה בסעיף 4(ב) להסכם העבודה מיום 1/7/09.
ראשית על התובע להוכיח את קיומה של הזכות לעמלות לפי התנאים הנטענים על ידו ורק לאחר מכן, על מנת להוכיח את הסכום הנתבע, יהיה זכאי למתן חשבונות. לפיכך, הבקשה לצו למתן חשבונות - נדחית.
הבקשה לשינוי סדר הבאת הראיות
7. לטענת התובע מאחר שהוא זכאי לקבל צו למתן חשבונות, הנתבעת צריכה להציג את החשבונות ולהוכיח כי הם נאותים ואובייקטיבים. עוד לטענת התובע, הנתבעת טוענת טענת "הודאה והדחה" בכך שלטענתה היא שילמה את מלוא העמלות המגיעות לתובע ועל כן נטל ההוכחה עובר לכתפי הנתבעת.
8. הנתבעת לא התנגדה לבקשה והסכימה לפתוח בהבאת הראיות ככל שבית הדין ימצא זאת כמתאים ונכון לניהול ההליך.
9. כאמור לעיל, התובע לא זכאי לקבל צו למתן חשבונות ולפיכך, איננו מצוים בשלב השני של תביעה למתן חשבונות במסגרתה יש להוכיח את נכונות החשבונות. יתר על כן, הפיכת סדר הראיות אפשרי רק מקום שבו הנתבע מודה בכל הטענות העובדתיות שהעלה התובע. בענייננו, הנתבעת אינה מודה בטענות העובדתיות של התובע, שכן ישנה מחלוקת בדבר תנאי הזכאות לעמלות והאם התנאים נקבעו בעל פה בין התובע לבין מר לינק מנכ"ל הנתבעת או שמא כטענת הנתבעת, לא היה כל סיכום בעל פה ותנאי הזכאות של ההעמלות נקבעו בהתאם להסכם העבודה מיום 1/7/09.