אינדקס עורכי דין | פסיקה | המגזין | טפסים | פסקדין Live | משאלים | שירותים משפטיים | פורום עורכי דין נגישות
חיפוש עורכי דין
מיקומך באתר: עמוד ראשי >> חיפוש פסקי-דין >> החלטה בתיק ת"א 3431/09

החלטה בתיק ת"א 3431/09

תאריך פרסום : 03/10/2013 | גרסת הדפסה

ת"א
בית המשפט המחוזי ירושלים
3431-09,464-07-12
09/09/2013
בפני השופט:
משה בר-עם שופט

- נגד -
התובע:
1. עמליה סטריקובסקי
2. גבריאל מי זהב
3. יוסף שטיינמן
4. יורם מלמן
5. רמה שולמן
6. אברהם שרים
7. שהנז נביאי
8. סול כהן

עו"ד אברהם נביאי ואח'
הנתבע:
מדינת ישראל - מינהל מקרקעי ישראל
עו"ד שרון אבני
עו"ד פרקליטות מחוז ירושלים (אזרחי)
החלטה

 בנסיבות העניין, לאחר בחינת טענות הצדדים ולא בלי לבטים, נחה דעתי, כי יש להתיר לתובעים לחקור את עובדי הציבור על התעודות שהוגשו על ידם, מטעם הנתבעת, ולדחות את בקשתה לקבלת התעודות כראיות קבילות בתובענה, ללא חקירתם הנגדית.

תקנה 178(א1) לתקנות סדר הדין האזרחי, התשמ"ד-1984 (להלן: "התקנות ") קובעת, כי לא תישלח הזמנה לעובד ציבור לתת עדות בעל פה, אם ניתן לקבל עדותו באמצעות תעודת עובד הציבור. אכן, ככלל אין לזמן עובד ציבור לעדות בעל-פה, במסגרת חקירה ראשית, אם ניתן לקבל את עדותו על דרך של תעודת עובד ציבור. בענייננו, הנתבעת הגישה מטעמה תעודות עובדי ציבור - כקבוע בתקנה 178 לתקנות כאמור. עם זאת, התובעים מבקשים לחקור את עובדי הציבור על התעודות שהוגשו ובעניין התייצבותם לחקירה נגדית חל הדין הכללי. בכל הכבוד, לא ניתן ללמוד מתקנה 178 על שלילה מוחלטת של זכותם הדיונית של התובעים לחקור את עובדי הציבור (על התעודות שעשו), בכפוף לכללים הנוהגים בעניין חקירת עדים, בכלל. יש לקרוא את הוראת התקנה יחד עם סעיף 26(א) לפקודת הראיות, לפיו " ...הוראות סימן זה אינן גורעות מכוחו של בית המשפט לצוות כי מומחה או רופא או עובד ציבור ייחקרו בבית המשפט, ובית המשפט ייעתר לבקשתו של בעל דין לצוות על כך". לשון אחר, תעודת עובד הציבור מהווה, נוכח מיהות העד ותוכן עדותו הצפוי, תחליף ראוי למתן עדות בעל-פה בגדר החקירה הראשית וברגיל, לא נדרש זימונו לחקירה וניתן להסתפק בתעודה שעשה. עם זאת, עומדת לבעל הדין שכנגד הזכות לחקירה נגדית של עובד הציבור -  נותן התעודה, ואם יבקש את התייצבותו של עובד הציבור, בית המשפט ייעתר לבקשתו, לאחר מתן פירוט והנמקה ראויה, כבעניננו ולא יסרב לה אלא מטעמים מיוחדים (יעקב קדמי על הראיות 962-961 (2009)).

יוטעם, כי הזכות לחקירה נגדית עוגנה בפסיקת בית המשפט העליון כ" ..זכות דיונית מן המעלה הראשונה" (ע"פ 5329/98 דג'אני נ' מדינת ישראל, פ"ד נז(2) 273, 280 (2003)). אכן, בפסיקה הובאו דעות שונות בעניין מהותה וטיבה של הזכות לחקירה נגדית -בין אם זכות מוחלטת שלבית המשפט אין שיקול דעת למניעתה ובין אם זכות יחסית הכפופה לסמכותו הכללית של בית המשפט  להגבילה, מקום שברור שהחקירה מכוונת להוציא מפיו של העד דברים שאינם רלוונטיים, או אשר לא יוכלו להשפיע על תוצאות הדיון ( ע"פ 10736/04 מרדכי כהן נ' מדינת ישראל (29.6.2006)). מכל מקום, הגבלת הזכות לחקירה נגדית תעשה " ...בזהירות רבה ובמקרים נדירים בלבד" (ע"א 228/81 יובל חברה לביטוח בע"מ נ' פומס, פ"ד לה(4) 640, 642 (1981)) וכי "... על בית המשפט לפעול מתוך נקודת מוצא שככלל יש לאפשר חקירה נגדית ויש להצביע על נסיבות מיוחדות שבגינן יש לחרוג מהכלל האמור..." (רע"א 5376/12 אפולו אדקס בע"מ נ' סיטבון (23.10.2012)).

בענייננו, לא שוכנעתי, כי יש הצדקה לשלול מראש את זכות התובעים לחקירה נגדית, נוכח טענתם, כי תעודות עובדי הציבור חסרות מידע רלוונטי לבירור התביעה.

אולם, ככול שיוברר במהלך הדיון שהבקשה לזימון עובדי הציבור, באה לשם קנטור או מתוך קלות דעת, אשקול להטיל על התובעים את הוצאות החקירה (סעיף 26(ב) לפקודת הראיות).

כללם של דברים, הנני נעתר לבקשת התובעים ומורה על התייצבותם של  עובדי הציבור לחקירה על התעודות שעשו, כמבוקש. ככול שתבקש הנתבעת את זימונם באמצעות בית המשפט, תוגש בקשה לזימון עובדי הציבור, כולם או חלקם, במועד מוקדם, כדי לאפשר שהות מספקת לעדים להתכונן למסירת העדות (תקנה 182(א) לתקנות סדר הדין האזרחי) ולפחות 15 ימים לפני המועד שנקבע לשמיעת הראיות.

ניתנה היום, ה' תשרי תשע"ד, 09 ספטמבר 2013, בהעדר הצדדים.

התוכן בעמוד זה אינו מלא, על מנת לצפות בכל התוכן עליך לבחור אחת מהאופציות הבאות: הורד קובץ לרכישה הזדהה

בעלי דין המבקשים הסרת המסמך מהמאגר באמצעות פניית הסרה בעמוד יצירת הקשר באתר. על הבקשה לכלול את שם הצדדים להליך, מספרו וקישור למסמך. כמו כן, יציין בעל הדין בבקשתו את סיבת ההסרה. יובהר כי פסקי הדין וההחלטות באתר פסק דין מפורסמים כדין ובאישור הנהלת בתי המשפט. בעלי דין אמנם רשאים לבקש את הסרת המסמך, אולם במצב בו אין צו האוסר את הפרסום, ההחלטה להסירו נתונה לשיקול דעת המערכת
הודעה Disclaimer

באתר זה הושקעו מאמצים רבים להעביר בדרך המהירה הנאה והטובה ביותר חומר ומידע חיוני. עם זאת, על המשתמשים והגולשים לעיין במקור עצמו ולא להסתפק בחומר המופיע באתר המהווה מראה דרך וכיוון ואינו מתיימר להחליף את המקור כמו גם שאינו בא במקום יעוץ מקצועי.

האתר מייעץ לכל משתמש לקבל לפני כל פעולה או החלטה יעוץ משפטי מבעל מקצוע. האתר אינו אחראי לדיוק ולנכונות החומר המופיע באתר. החומר המקורי נחשף בתהליך ההמרה לעיוותים מסויימים ועד להעלתו לאתר עלולים ליפול אי דיוקים ולכן אין האתר אחראי לשום פעולה שתעשה לאחר השימוש בו. האתר אינו אחראי לשום פרסום או לאמיתות פרטים של כל אדם, תאגיד או גוף המופיע באתר.



שאל את המשפטן
יעוץ אישי שלח את שאלתך ועורך דין יחזור אליך
* *   
   *
 

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

כל הזכויות שמורות לפסקדין - אתר המשפט הישראלי
הוקם ע"י מערכות מודרניות בע"מ