ה"נ
בית משפט לעניני משפחה ירושלים
|
7082-01-15
22/03/2015
|
בפני השופט:
שלמה אלבז
|
- נגד - |
המבקשת:
ר. (קטינה)
|
המשיב:
היועץ המשפטי לממשלה עו"ד גילה אשכנזי מפרקליטות מחוז ירושלים - אזרחי
|
פסק דין |
לפני בקשה לפי סעיף 5(א) לחוק גיל הנישואין, התש"י-1950 (להלן: "החוק") למתן היתר לנישואי המבקשת, ר', ילידת.., אשר בעוד כ-4 חודשים ימלאו לה 18 שנים (להלן: "ר'"), עם בחיר ליבה א', כבן 20 (להלן: "א").
- ביום 2.12.13 תוקן החוק בתיקון מס' 6 וגיל הנישואין המזערי הועלה מ-17 ל-18 שנים. עם זאת הוסמך ביהמ"ש לענייני משפחה, בסעיף 5(א) לחוק, להתיר נישואי קטין או קטינה, אם מלאו להם 16 שנים ולדעת ביהמ"ש קיימות נסיבות מיוחדות הקשורות בטובת הקטין או הקטינה, המצדיקות מתן היתר כזה. עוד נקבע שביהמ"ש לענייני משפחה יכריע בבקשה למתן היתר לאחר ששמע את הקטין או הקטינה לפי העניין.
- על פי סעיף 5(ב) לחוק אין חובה להכריע בבקשה שכזו לאחר קבלת תסקיר עו"ס לפי חוק גיל הנישואין, כאשר המדובר בקטין שכבר מלאו לו 17 שנים. למרות עובדה זו הורתי בהחלטתי שיוגש תסקיר שכזה ע"י עו"ס לסדרי דין.
אציין שבחוק מדובר בעו"ס לפי חוק גיל הנישואין ובבדיקה שערכתי מצאתי שבפועל אין מינוי כזה והעובדים הסוציאליים המטפלים בבקשות אלה הם העובדים הסוציאליים לסדרי דין.
- ביום 24.2.15 הוגש תסקיר שערך מר ראובן בנימיני, עו"ס לסדרי דין מהתחנה לטיפול בחיי משפחה ונישואין בעירית ירושלים. התסקיר ניתן על סמך מפגש עם ר' ועם א' וכן עם אמה של ר'. אביה של ר', שוהה בחו"ל ובתצהיר שצורף לבקשה הביע תמיכה בבקשת ר'. גם הוריו של א' שוהים בחו"ל ועל כן לא התאפשר לעו"ס להיפגש עמם. יצוין שא' טוען שהוריו יודעים על כוונותיו ותומכים בנישואיו. כאשר המדובר בחתן בגיר, תמיכת משפחתו חיונית אך אינה הכרחית.
- ר' וא' הגיעו ארצה מ ... ר' ומשפחתה עלו ארצה למטרת התבססות בישראל. א', שהוריו גרושים מאז היותו קטן, הגיע ארצה בגפו. תחילה למד ב... ולאחר מכן שירת בצה"ל ב ... א' הוכר על ידי צה"ל כחייל בודד והוא עומד להשתחרר מצה"ל בעוד ...
- מהתסקיר עולה שר' סיימה את מבחני הבגרות, קודם היותה בת 17 וזאת משום ש"הוקפצה" כיתות. כיום היא לומדת ... בסמינר לבנות.
- העו"ס התרשם שא' מבין היטב את משמעות עולם הנישואין והחלטתו להינשא לר' היא החלטה שקולה, ללא השפעות עליו. למסקנה דומה הגיע אף ביחס לר' והוסיף שאין גורם מאיץ לנישואין, כגון הריון. יצוין שהן ר' והן א' מעוררים רושם חיובי ונראים בוגרים בנפשם. כפי שיובהר בהמשך אין די בכך.
- ב"כ המשיב מתנגדת למתן היתר נישואין, בטענה שר' לא העלתה כל נסיבה מיוחדת הקשורה בטובתה, כדי ליתן היתר נישואין, בטרם הגיעה לגיל 18, שיש בה כדי להצדיק יישום החריג הקבוע בסעיף 5(א) לחוק.
בעלי דין המבקשים הסרת המסמך מהמאגר באמצעות פניית הסרה בעמוד
יצירת הקשר באתר. על הבקשה לכלול את שם הצדדים להליך, מספרו וקישור למסמך. כמו כן, יציין בעל הדין בבקשתו את סיבת ההסרה. יובהר כי פסקי הדין וההחלטות באתר פסק דין מפורסמים כדין ובאישור הנהלת בתי המשפט. בעלי דין אמנם רשאים לבקש את הסרת המסמך, אולם במצב בו אין צו האוסר את הפרסום, ההחלטה להסירו נתונה לשיקול דעת המערכת