1. עניינן של העתירות שלפניי בגילוי מידע המצוי בידי הרשות השנייה לטלויזיה ורדיו (להלן - הרשות השנייה) ואשר הגיע לידיה במסגרת הליכי המכרז למתן זיכיון לשידורי טלויזיה בערוץ השני (להלן - מכרז ערוץ 2 או המכרז).
2. העותרים בעת"מ 698/06, התנועה לחופש המידע (ע"ר), איגוד במאי קולנוע וטלויזיה בישראל ואיגוד התסריטאים בישראל, ביקשו בעתירתם מבית המשפט להורות לרשות השנייה למסור לידיהם העתק מתמצית ההצעות שהוגשו על ידי הקבוצות שהתמודדו במכרז, את הפרוטוקולים של וועדת המכרז ואת חוות דעת היועצים ששימשו את ועדת המכרז.
3. העותרת בעת"מ 353/06 (להלן - קשת) והעותרת בעת"מ 357/06 (להלן - רשת), עותרות כנגד החלטת הרשות השנייה, שנתקבלה לאחר הגשת עת"מ 698/06, לגילוי מידע הנוגע להתחייבויות שנטלו על עצמן רשת וקשת במסגרת הצעותיהן למכרז (להלן - ההחלטה).
4. ביום 15.5.06 הורה נשיא בית המשפט העליון כי הדיון בשלוש העתירות שבכותרת יאוחד ויתקיים בבית משפט זה.
5. במעמד הדיון בעתירות, באה על סיומה המחלוקת לעניין עת"מ 698/06. באשר לפרוטוקולים של ועדת המכרז, הוסכם על הצדדים כי אלו עומדים לעיון הציבור באתר האינטרנט של הרשות השנייה. באשר לחוות דעת היועצים, לאחר ששמעו הערות בית המשפט, ויתרו העותרים על הדרישה לגלותם. לבסוף, באשר לדרישת העותרים לגילוי תמצית ההצעות, לאחר שהובהר על ידי בא-כוח הרשות השנייה, כי הנספחים לכתבי הזיכיון של רשת וקשת, אותם החליטה הרשות השנייה לפרסם, מרכזים את תמצית התחייבויות הזכייניות במכרז, וכי אם יתעורר הצורך בעיון במסמכים נוספים הנוגעים למכרז יוכלו העותרים לשוב ולפנות בבקשה מתאימה, הודיעו העותרים בעת"מ 698/06 כי הם מסתפקים בגילוי הנספחים לכתב הזיכיון כעונה על דרישתם לגילוי תמצית ההצעות.
לאור זאת נותר לדון במחלוקת לעניין גילוי המידע בין הרשות השנייה (כאשר בעמדתה לעניין זה תמכו גם העותרים בעת"מ 698/06) לבין רשת וקשת, כפי שבאה לידי ביטוי בעת"מ 353/06 ובעת"מ 357/06.
העובדות וההליכים
6. מכרז ערוץ 2, פורסם בחודש ספטמבר 2004. אין חולק כי המציעים במכרז, שהתמודדו על קבלת זיכיון לשדר בערוץ השני לתקופה של עשר שנים, נדרשו להגיש הצעות מפורטות למכרז, אשר כללו פרטים ונתונים רבים הנוגעים לשיקוליהם הכלכליים והמסחריים. בין השאר, נדרש כל מציע לצרף להצעתו לוח משבצים, ותיאורי תוכניות ספציפיות שבכוונתו לשדר.
לוחות המשבצים הנם טבלאות המורכבות ממשבצות שידור, המתפרשות על פני חלק משעות היממה לאורך שנת השידור, ואשר מפרטות את סוגת התוכנית (דרמה, קומדיה וכו') ואת ההוצאה הישירה בגינה. יש לציין כי לוחות המשבצים שצורפו למכרז מתייחסים לשנת השידור הראשונה בלבד (עד 31.12.06), אך במסמכי המכרז נקבע כי הם ינחו את הזכיין גם בשנות השידור הבאות.
תיאורי התוכניות הספציפיות כוללים תיאור של סוג התוכנית, נושאה, הפורמט שלה, קהל היעד אליו היא מכוונת, שפתה, חדשנותה וההוצאה בגינה. מדובר בתוכניות שבכוונת הזכיין לשדר בשנת השידורים הראשונה, אם כי לדברי הזכייניות לא כל התוכניות ישודרו בפועל בשנת השידורים הראשונה, ושידורן של חלק מהתכניות יידחה לשנים הבאות.
7. כפי שעולה מהחומר שלפניי, הרשות השנייה, שערכה את המכרז, סברה כי החומר המוגש על ידי המציעים במסגרת המכרז כולל מידע שהוא, מחד, בעל רגישות מסחרית, ומאידך, בעל עניין לציבור. לאור זאת נקבע במסמכי המכרז, כי "הרשות רשאית לפרסם תקציר מעיקרי הצעותיהם של המציעים או מי מהם, ובכלל זה בתחום התכניות ואשר יכלול את ההפקות המקומיות העצמיות והקנויות שפירט המציע בהצעתו". כן נקבע כי על המציעים במכרז לצרף להצעותיהם עותק של ההצעה שבו יושחרו הקטעים אותם הם מתנגדים לחשוף בפני צדדים שלישיים, שיבקשו לעיין בהצעות הזוכות. במסגרת זו צירפה קשת להצעתה עותק מושחר של תיאורי התוכניות. רשת לא צירפה עותק מושחר של תיאורי התוכניות, ובמענה לפנייה מאוחרת יותר של הרשות השנייה, ציינה כי היא מתנגדת לחשיפה כלשהי של תיאורי התכניות.
8. במהלך תקופת המכרז, שנוהל על ידי הרשות השנייה, הודיעה הרשות השנייה כי לאור מדיניותה הכללית לשתף את הציבור הרחב בתחומי עשייתה, ולאור המרכזיות של שידורי ערוץ 2 בחיי התרבות והיצירה בישראל, בכוונתה לנהוג בשקיפות ובגילוי מרביים בכל הנוגע להליכי המכרז.
9. ביום 19.4.05 הודיעה הרשות השנייה כי רשת וקשת הן הזוכות במכרז ערוץ 2. יצוין כי למכרז הוגשו הצעות גם מטעם קבוצת כאן - תיא תקשורת בע"מ וטלעד אולפני ירושלים בע"מ, שלא זכו במכרז. לאחר שהודע להן כי לא זכו במכרז, עיינו מציעות אלו, בכפוף להתחייבות לסודיות, בחלקים מהצעות רשת וקשת שזכו במכרז, לרבות תיאורי התוכניות. לצורך זה הגישה קשת עותק מושחר נוסף, בו צומצמו, לדרישת הרשות השנייה, ההשחרות שביצעה בעותק המושחר הקודם שהגישה לועדה. לעניין רשת, שלא הגישה מלכתחילה עותר מושחר של ההצעה, ביצעה הרשות השנייה השחרה של המידע אותו סברה כי אין לגלות למפסידים.
10. ביום 23.2.06, לאחר ששמעה את עמדת רשת וקשת, קיבלה הרשות השנייה החלטה בעניין גילוי המידע הנוגע למכרז. בהחלטתה קבעה הרשות השנייה כי יגולו הנספחים לכתבי הזיכיון של רשת וקשת, המרכזים את עיקרי התחייבויותיהם במכרז, למעט נתונים שעניינים היקפי הכנסותיהן והוצאותיהן במונחים נומינליים של הזכייניות, אך לרבות נתונים שעניינים שיעורי ההוצאה הכוללת על תוכנית כאחוז מתוך ההכנסות נטו של הזכייניות. כן הוחלט לגלות, לאחר תחילת תקופת השידורים הרלוונטית, את לוח המשבצים של הזכייניות לאותה תקופה, למעט ההוצאה הישירה בגין כל תוכנית, ואת תיאור התוכניות הספציפיות להן התחייב הזכיין לשנת השידורים הראשונה, באותה מתכונת שבה הועבר למתמודדות שלא זכו במכרז, קרי, תוך "השחרות" של החלקים הנוגעים לעלילות ולפורמטים ספציפיים. לעניין הפרוטוקולים של וועדת המכרזים, ציינה הרשות השנייה בהחלטתה, כי אלו זמינים לעיון באתר האינטרנט שלה מחודש יולי 2005.
תמצית טענות הזכייניות
11. לטענת רשת וקשת, לוחות המשבצים ותיאורי התוכניות שהעבירו לרשות השנייה במסגרת הצעותיהן למכרז הם בגדר סודות מסחריים מובהקים שלהן, וזאת, הן לפי ההגדרה המקובלת בפסיקה ובספרות, והן לפי ההגדרה הקבועה בסעיף 5 לחוק עוולות מסחריות, תשנ"ט-1999. לטענתן, ניתן להצדיק גילויו של מידע המהווה סוד מסחרי לציבור הרחב רק מקום בו האינטרס הציבורי התומך בגילוי הוא בגדר אינטרס ציבורי חיוני.
12. באשר ללוח המשבצים, טוענות רשת וקשת כי לוח המשבצים של כל אחת מהן מהווה ביטוי מובהק למומחיות ולמקצועיות שלהן בשיבוץ תוכניות במסגרת רצועות השידור הרלוונטיות לקהלי היעד השונים, שעות הצפייה השונות, רצף התוכניות הקודמות והמאוחרות לרצועת השידור ועוד. לדבריהן, שנתמכו בתצהירים של בעלי תפקידים בכירים בחברות, לצורך יצירת לוחות המשבצים הושקעו מאמצים ניכרים, והידע הגלום בהם הוא בעל ערך כלכלי רב ביותר. לטענתן, גילוי לוח המשבצים לציבור יגרום להן נזק רב, שכן הדבר יעניק למתחריהן יתרון בלתי הוגן כלפיהן, ובין השאר יחשוף בפני המתחרים את שיטות העבודה של הזכייניות, ואף יאפשר להם ללמוד כיצד מתכננים לוח משבצים אפקטיבי, וזאת, בלא שהשקיעו לצורך זה את המשאבים שהשקיעו הזכייניות.
13. הזכייניות מוסיפות וטוענות, כי העובדה שלוח המשבצים יגולה רק לאחר תחילת תקופת השידורים הרלוונטית, אינה מפחיתה את הפגיעה בהן. לטענתן, לא יהיה זה נכון לומר כי משהחלה תקופת השידורים הרלוונטית ניתן ממילא להתחקות אחר לוח המשבצים ואין עוד טעם לשומרו בסוד. הזכייניות מנמקות עמדתן זו, בכך שבעוד שלוח המשבצים הוא בגדר תכנון עקרוני של שיבוץ התוכניות במהלך שנת השידורים, הרי שהשידורים המתבצעים בפועל, שונים ממה שנקבע בלוח, וזאת, בין השאר, עקב אירועים חדשותיים פתאומיים התופסים זמן מסך. לטענת הזכייניות, ניתן להמשיל את גילוי לוח המשבצים לאחר תחילת תקופת השידורים הרלוונטית, לגילוי הנוסחה ליצור המשקה "קוקה-קולה" בטענה כי ממילא המשקה עצמו זמין לכל, או לגילוי הקוד של תוכנת "חלונות", בטענה כי ניתן אולי לשחזרו ממילא על ידי ניתוח התוכנה עצמה, כאשר בשני המקרים מדובר, לעמדתן, בטענה חסרת בסיס.
14. באשר לתיאורי התוכניות, לטענת הזכייניות, מדובר בקניין רוחני מובהק, שיאפשר למתחריהן להעתיקו ולהפיק תוכניות דומות, וזאת על אף ההשחרות שביצעה הרשות השנייה בתיאורי התוכניות, שלטענתן אינן מספיקות כדי למנוע את הפגיעה בהן. לדבריהן חשיפת תיאורי התוכניות פוגעת בהן למרות שתיאורי התוכניות מתייחסים לשנת השידור הראשונה, וזאת משום שהן לא הספיקו לשדר את כולן. כמו כן, להערכתן, לציבור אין עניין אמיתי, מעבר לסקרנות, במידע שעניינו התיאור הספציפי של כל תוכנית ותכנית.