אינדקס עורכי דין | פסיקה | המגזין | טפסים | פסקדין Live | משאלים | שירותים משפטיים | פורום עורכי דין נגישות
חיפוש עורכי דין
מיקומך באתר: עמוד ראשי >> חיפוש פסקי-דין >> התיישנות קנסות שהוטלו בשל עבירות תעבורה- פרשנות סעיף 62 לפקודת התעבורה לאחר התיקון

התיישנות קנסות שהוטלו בשל עבירות תעבורה- פרשנות סעיף 62 לפקודת התעבורה לאחר התיקון

תאריך פרסום : 03/12/2006 | גרסת הדפסה

ה"פ
בית משפט השלום תל אביב-יפו
200946-05
30/11/2006
בפני השופט:
אטדגי יונה

- נגד -
התובע:
ירון בר אל עו"ד
הנתבע:
מדינת ישראל
עו"ד דוד גוטמן עוזר ראשי לפרקליטות מחוז תל-אביב (אזרחי
פסק-דין

1.         בתובענה זו עתר המבקש למתן פסק דין המצהיר, כי עונשים שהושתו עליו - קנסות- בגין 17 דו"חות ותיקי תעבורה התיישנו.

            בסופו של יום צומצמה העתירה ל-7 קנסות (קנסות מס' 5 עד 11 ברשימה), לאחר שהמשיבה הסכימה על התיישנותם של 4 קנסות (מס' 1 - 4 ברשימה) והמבקש חזר בו מיתרתם.

2.         שבעת הקנסות שבמחלוקת (להלן- הקנסות) הוטלו בשל עבירות תעבורה מסוג "עבירת קנס", כמובנה בסעיף 1 ל פקודת התעבורה (נוסח חדש) (להלן - הפקודה) ובהתאם ל צו התעבורה (עבירות קנס), התשס"ב-2002 (להלן - הצו), ומסוג "ברירת משפט", על פי סעיף 228(א) ל חוק סדר הדין הפלילי [נוסח משולב], תשמ"ב-1982 (להלן - החסד"פ).

            המבקש קיבל את הדו"חות, לא ביקש להישפט עליהם, לא שילם את הקנסות הנקובים בהם, והוא נחשב כמי שהורשע בעבירות הנקובות בהם, למן תום המועד הנקוב בהם לתשלום הקנס (סעיף 229(ח2) ל חסד"פ).

            כל הדברים הללו מוסכמים על הצדדים, ועוד מוסכם ביניהם, כי לא נשלחה למבקש דרישת גביה כלשהי במשך שלוש השנים שלאחר ההרשעות.

            מועדי "ההרשעות" בגין כל אותם קנסות הינם בין החודשים מרץ 1997 לנובמבר 1998.

3.         המחלוקת בין הצדדים הינה בשאלת תקופת ההתיישנות של הקנסות.

            לדעת המבקש, הקנסות הם "חטא" על פי ההגדרה שבסעיף 24(3) ל חוק העונשין, תשל"ז - 1977, ולדעת המשיבה הקנסות הם "עוון" על פי סעיף 24(2) לאותו חוק. אם הם "חטא", אזי תקופת התיישנותם היא 3 שנים, בהתאם לסעיף 10(3) ל חסד"פ והקנסות התיישנו, ואם הם "עוון", אזי תקופת ההתיישנות שלהם היא 10 שנים, לפי סעיף 10(2) ל חסד"פ ועל כן הקנסות טרם התישנו.

4.         יסוד המחלוקת נעוץ בפרשנותו של סעיף 62 ל פקודה, לאחר תיקון פקודת התעבורה (מס' 51), התש"ס-2000 (להלן - התיקון):

            " העובר אחת העבירות האלה, דינו - מאסר שנתיים או קנס... ואם העבירה היא עבירת קנס שדן בה בית המשפט - קנס פי 1.25 מהקנס האמור בסעיף 61(א)(1) לחוק העונשין:

            (1) מפר הוראה מהוראות פקודה זו......."

            וזה סעיף 61(א)(1) ל חוק העונשין:

            " (א) על אף האמור בכל חוק, מקום שהוסמך בית המשפט בחוק להטיל קנס, רשאי הוא להטיל -

(1) אם קבוע לעבירה.... קנס שלא נקבע לו סכום - קנס עד 12,900 שקלים ח דשים".

            וכיצד זה מתקשר לסוגייתנו? משום ההגדרות של "חטא" ו"עוון" בסעיפים 24(2) ו-(3) ל חוק העונשין:

            " (2) "עוון" - ... ואם העונש הוא קנס בלבד - קנס העולה על שיעור הקנס שניתן להטיל בשל עבירה שעונשה הוא קנס שלא נקבע לו סכום.

            (3) "חטא" - ... ואם העונש הוא קנס בלבד - קנס שאינו עולה על שיעור הקנס שניתן להטיל בשל עבירה שעונשה הוא קנס שלא נקבע לו סכום".

            לאמור: כאשר קבוע לעבירה עונש של קנס בלבד,ושיעור הקנס פחות                    מ-12,900 ש"ח (הסכום מתעדכן מעת לעת), אזי המדובר ב"חטא", ואם שיעור הקנס גבוה מהסך של 12,900 ש"ח, אזי המדובר ב"עוון".

5.         השאלה שבמחלוקת: האם גדר הקנסות דנן נקבע על פי שיעורי הקנסות שנקבעו על אותן עבירות ב צו, כולם מתחת לסך של 12,900 ש"ח, ואזי הם "חטא", או שהוא נקבע על פי שיעור הקנס האמור בסעיף 62 ל פקודה, שלאחר התיקון, ואזי הם "עוון"?

התוכן בעמוד זה אינו מלא, על מנת לצפות בכל התוכן עליך לבחור אחת מהאופציות הבאות: הורד קובץ לרכישה הזדהה

בעלי דין המבקשים הסרת המסמך מהמאגר באמצעות פניית הסרה בעמוד יצירת הקשר באתר. על הבקשה לכלול את שם הצדדים להליך, מספרו וקישור למסמך. כמו כן, יציין בעל הדין בבקשתו את סיבת ההסרה. יובהר כי פסקי הדין וההחלטות באתר פסק דין מפורסמים כדין ובאישור הנהלת בתי המשפט. בעלי דין אמנם רשאים לבקש את הסרת המסמך, אולם במצב בו אין צו האוסר את הפרסום, ההחלטה להסירו נתונה לשיקול דעת המערכת
הודעה Disclaimer

באתר זה הושקעו מאמצים רבים להעביר בדרך המהירה הנאה והטובה ביותר חומר ומידע חיוני. עם זאת, על המשתמשים והגולשים לעיין במקור עצמו ולא להסתפק בחומר המופיע באתר המהווה מראה דרך וכיוון ואינו מתיימר להחליף את המקור כמו גם שאינו בא במקום יעוץ מקצועי.

האתר מייעץ לכל משתמש לקבל לפני כל פעולה או החלטה יעוץ משפטי מבעל מקצוע. האתר אינו אחראי לדיוק ולנכונות החומר המופיע באתר. החומר המקורי נחשף בתהליך ההמרה לעיוותים מסויימים ועד להעלתו לאתר עלולים ליפול אי דיוקים ולכן אין האתר אחראי לשום פעולה שתעשה לאחר השימוש בו. האתר אינו אחראי לשום פרסום או לאמיתות פרטים של כל אדם, תאגיד או גוף המופיע באתר.



שאל את המשפטן
יעוץ אישי שלח את שאלתך ועורך דין יחזור אליך
* *   
   *
 

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

כל הזכויות שמורות לפסקדין - אתר המשפט הישראלי
הוקם ע"י מערכות מודרניות בע"מ