אינדקס עורכי דין | פסיקה | המגזין | טפסים | פסקדין Live | משאלים | שירותים משפטיים | פורום עורכי דין נגישות
חיפוש עורכי דין
מיקומך באתר: עמוד ראשי >> חיפוש פסקי-דין >> חיוב המועצה הדתית יקנעם בפיצויים לבעלי עסק בגין פרסום לשון הרע על הסרת כשרות

חיוב המועצה הדתית יקנעם בפיצויים לבעלי עסק בגין פרסום לשון הרע על הסרת כשרות

תאריך פרסום : 22/11/2006 | גרסת הדפסה

א
בית משפט השלום חיפה
6024-05
21/11/2006
בפני השופט:
י. רטנר

- נגד -
התובע:
1. שמואל שמואל
2. שמואל אורלי
3. לאנצ' בורגר

עו"ד יוסי נקר
הנתבע:
המועצה הדתית יקנעם
עו"ד אייל נון
פסק-דין

1.         התובעת מס' 3, כפי שהוגדרה בכתב התביעה, הינה שם מסחרי של עסק, שהיה בבעלות ובניהול התובעים 1 ו-2, וככזו היא אינה אישיות משפטית הכשירה להגשת תביעה. לפיכך, פסק הדין מתייחס ליחסים שבין התובעים 1 ו-2 לבין הנתבעת בלבד.

הרקע הרלוונטי

2.         התובעים הינם בני זוג שהפעילו בזמנים הרלוונטים לתביעה מזנון לממכר המבורגרים, הנמצא במרכז המסחרי החדש ביקנעם (להלן:"העסק או "המזנון"), תחת השם המסחרי "לאנצ' בורגר".

3.         העסק נפתח בסביבות יוני 2004, במקום בו פעל לפני כן עסק אחר לממכר מזון מסוג "סטקייה" שנקרא "אודי שיפודי". התובעים רכשו מבעלי אודי שיפודי את זכויות השכירות במקום וחלק מהציוד התפעולי, החליפו חלק מהציוד, הגדילו את מבנה העסק בכ-30% ע"י הקמת פרגולה וסגירה והחלו להפעילו.

4.         התובעים החליטו כי אין ברצונם לקבל תעודת כשרות לעסק ולא פנו לנתבעת לצורך כך. החלטת התובעים נבעה מכך שלא רצו קשר עם הנתבעת, על רקע עסק קודם (במקום אחר) שהיה להם לממכר בשר, בשם "עמק הבשר". באותו עסק הנתבעת נטלה  את תעודת הכשרות, בעקבות גילוי כשלים במערך הכשרות, לאחר שהתברר שהגיע אליו בשר לא כשר מאחד מספקיו. בהקשר זה התובעים טענו, כי הם רומו ע"י אחד מהספקים, שצירף בשר לא כשר למשלוח של בשר כשר, תוך כדי זיוף תעודת הכשרות, באופן שיכלול גם את הבשר הלא כשר. כן טענו התובעים, כי שלילת תעודת הכשרות של "עמק הבשר" ופרסום הדבר ברבים ובכלל זה בהודעה לעיתונות מטעם הנתבעת, הסבה להם נזק קשה, עד כדי כך שנאלצו לסגור את העסק הקודם לאחר שצברו חובות רבים. כשנה לאחר סגירת עמק הבשר התובעים, כאמור, החליטו לנסות את מזלם בפתיחת עסק חדש, הוא העסק נשוא התביעה.

5.         התובעים הפעילו את העסק ללא תעודת כשרות, מבלי שהציגו לציבור תעודת כשרות. התובעים לא ביצעו כל מצג כאילו העסק כשר תחת השגחת הרבנות או תחת כל השגחה אחרת. עם זאת התובעים הקפידו לקנות בשר ומוצרים כשרים בלבד לצורך העסק. על פי עדות התובע, שלא נסתרה ושהיתה אמינה על פניה, הציבור הרחב נהג לאכול בעסק ובכלל זה אנשים דתיים שומרי כשרות, ביודעם שהעסק אינו כשר תחת השגחת הרבנות, אך מתוך הכרות עם התובע ומשום שסמכו עליו שהוא עושה שימוש במוצרים כשרים בלבד. יתרה מזו, התובעים תרמו מהעסק שני קרטונים של בשר לטובת פעילות נוער של תנועת "בני עקיבא", לבקשת ראש הנתבעת (יו"ר המועצה הדתית יקנעם), בידיעה שהבשר המגיע לעסק, כשר.

6.         באופן זה התנהל העסק מאז פתיחתו ביוני 2004 עד למרץ 2005.

7.         בשלב מסוים החלו מגעים בין הצדדים להכניס את העסק תחת השגחת הכשרות של הרבנות הראשית. למרות משקעי העבר, על רקע הפרשה ב"עמק הבשר", הצדדים שמרו על יחסים תקינים והתובעים, כאמור, אף נאותו להרים תרומה לפעילות בני נוער, לבקשת יו"ר הנתבעת. הצדדים היו חלוקים בשאלה מי פנה אל מי לצורך חתימה על "הסכם כשרות", בין הרב הראשי לעיר יקנעם מיכאל ועקנין, שהוא הגורם המוסמך לכך מטעם הרבנות הראשית, לבין הנתבעים. בענין זה אני מעדיף את גירסת התובע על פני גירסת יו"ר הנתבעת. העסק היה ממוקם במרכז המסחרי החדש של יקנעם, בסמוך למשרדי הנתבעת. לנתבעת היה אינטרס, לגיטימי כשלעצמו, שכל העסקים במקום יהיו כשרים והיה לה עניין ממשי שגם העסק של התובעים יהיה כזה. אני מקבל את טענת התובע, כי הנתבעת היא זו שפנתה אליו בהצעה להסדיר מתן תעודת כשרות לעסק ואף הציעה לו מחיר מופחת לתשלום שכרו של משגיח הכשרות שימונה לעסק, מטעם הרבנות הראשית. נהוג שהמבקש תעודת כשרות ממלא אצל הנתבעת טפסים ומגיש בקשה רשמית. הליך זה לא נעשה, דבר שמחזק את גירסת התובע, כי הנתבעת היא זו שפנתה אליו ולא להיפך.

8.         לאור המגעים בין הצדדים, לאחר שהתובעים נתנו הסכמה עקרונית לחתימה על הסכם כשרות, הגיעו במוצאי שבת לעסק שני משגיחי כשרות, אשר ביצעו הגעלת כלים. למחרת הבוקר היה אמור להחתם הסכם. למחרת בסביבות השעה 10:00 - 11:00, התובע הגיע למשרדי הנתבעת ואז התברר לו שהמחיר שהוא נדרש לשלם בעבור שירותיו של משגיח הכשרות, בסך 600 ש"ח לחודש, גבוה הרבה יותר ממה שסוכם עימו. במעמד זה התובע הודיע לנתבעת כי הוא מוותר על שירותיה ועל קבלת תעודת כשרות, ביקש מהם להמשיך לשמור על יחסים תקינים ועזב את המקום.

9.         מספר ימים לאחר מכן, ביום 25.3.05, הנתבעת פרסמה על דעת עצמה בעיתון מקומי רב תפוצה בעיר יקנעם "זה מה יש", מודעה גדולה ובה רשימה של עסקים כשרים בהשגחת הרבנות והמועצה הדתית יקנעם. בתחתית המודעה הוספה הודעה באותיות גדולות בצבע לבן על רקע שחור בזו הלשון:

                                    הוסרה הכשרות

                        להלן מקומות ועסקים שאינם עוד תחת פיקוחנו:

                        בית מאפה "קונדיטוריה ממבו" - א.ת. יקנעם

            מזנון "לאנצ' בורגר" (פלאפל הפינה לשעבר) - מרכז מסחרי חדש

                                    על הציבור להיזהר שלא להיכשל."

להלן:"המודעה" או "המודעה נשוא התביעה".

10.        התובעים סגרו את העסק ביום 31.12.05.


טענות התובעים

התוכן בעמוד זה אינו מלא, על מנת לצפות בכל התוכן עליך לבחור אחת מהאופציות הבאות: הורד קובץ לרכישה הזדהה

בעלי דין המבקשים הסרת המסמך מהמאגר באמצעות פניית הסרה בעמוד יצירת הקשר באתר. על הבקשה לכלול את שם הצדדים להליך, מספרו וקישור למסמך. כמו כן, יציין בעל הדין בבקשתו את סיבת ההסרה. יובהר כי פסקי הדין וההחלטות באתר פסק דין מפורסמים כדין ובאישור הנהלת בתי המשפט. בעלי דין אמנם רשאים לבקש את הסרת המסמך, אולם במצב בו אין צו האוסר את הפרסום, ההחלטה להסירו נתונה לשיקול דעת המערכת
הודעה Disclaimer

באתר זה הושקעו מאמצים רבים להעביר בדרך המהירה הנאה והטובה ביותר חומר ומידע חיוני. עם זאת, על המשתמשים והגולשים לעיין במקור עצמו ולא להסתפק בחומר המופיע באתר המהווה מראה דרך וכיוון ואינו מתיימר להחליף את המקור כמו גם שאינו בא במקום יעוץ מקצועי.

האתר מייעץ לכל משתמש לקבל לפני כל פעולה או החלטה יעוץ משפטי מבעל מקצוע. האתר אינו אחראי לדיוק ולנכונות החומר המופיע באתר. החומר המקורי נחשף בתהליך ההמרה לעיוותים מסויימים ועד להעלתו לאתר עלולים ליפול אי דיוקים ולכן אין האתר אחראי לשום פעולה שתעשה לאחר השימוש בו. האתר אינו אחראי לשום פרסום או לאמיתות פרטים של כל אדם, תאגיד או גוף המופיע באתר.



שאל את המשפטן
יעוץ אישי שלח את שאלתך ועורך דין יחזור אליך
* *   
   *
 

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

כל הזכויות שמורות לפסקדין - אתר המשפט הישראלי
הוקם ע"י מערכות מודרניות בע"מ