ב"ל
בית דין אזורי לעבודה תל אביב - יפו
|
4448-07
01/02/2013
|
בפני השופט:
שרה מאירי-אב"ד
|
- נגד - |
התובע:
יחזקאל פנאין
|
הנתבע:
המוסד לבטוח לאומי
|
פסק-דין |
פסק דין
1.בהתאם לפסק דינו של ביה"ד הארצי (1.12.11 עב"ל 1947-10-10) מונה ביום 8.3.12 מומחה רפואי אחר בתחום כירורגית כף היד (ד"ר יפה דויד; תחת ד"ר פעילן שמונה בהחלטה קודמת; "המומחה") והועברו אליו העובדות והשאלות הבאות:
העובדות:
א.התובע, יליד 1963, עבד בעריכת סאונד במחשב בין השנים 1996-2005 כולל.
ב.בעבודתו עבד 4-6 שעות ביום, עם עכבר, כשהיד ושורש כף היד בדר"כ על השולחן.
ג.מגיל 6 מנגן התובע על כינור. עד עבודתו ניגן כל יום. בתקופת עבודתו ניגן כ-10 דקות ביום.
השאלות:
א.מהו לקויו של התובע בשורש כף יד ימין?
ב.האם קיים קשר סיבתי רפואי בין תנאי עבודתו של התובע כמתואר לעיל לבין הליקוי, עפ"י תורת המיקרוטראומה?
2.בחוו"ד מ- 15.3.12 השיב המומחה כדלקמן:
"תשובה א': על פי המכתבים הרפואיים מר פניאן סובל מכאב בשורש יד ימין. על פי אישור רפואי מאת ד"ר לין ערן מתאריך 1.4.2009 בבדיקת תהודה מגנטית (MRI) הודגמה הידקקות של ה- TFC וכמות נוזל בצורה בינונית במפרק שורש היד – ממצא המתאים לתהליך דלקתי תוך מפרקי, בעוד שבבדיקת מיפוי עצמות וצילומי שורש היד ללא ממצא פתולוגי. במכתבו של פרופ' אנגל יואל מתאריך 2.4.2009 קיים חשד לנזק ל- TFCC.
תשובה ב': בספרות הרפואית לא מצאתי קשר בין פגיעה ב- TFCC ועבודה מול מחשב/עכבר/נגינה ולפיכך לא ניתן למצוא קשר סיבתי בין תנאי עבודתו של התובע כמתואר בסעיף העובדתי לבין הליקוי וזאת על פי תורת המיקרוטראומה."
3.לבקשת התובע הועברו למומחה שאלות ההבהרה הבאות:
"א.מהי הגדרת TFC ו- TFCC וממה סובל התובע.
ב.ככל שיָקבע כי התובע סובל מ- TFC – האם יש קשר בין אבחנה זו לעבודת התובע עם המחשב/כנגן.
ג.ככל שיקָבע כי אין פגיעה מסוג TFC – כיצד מסבירה מומחה בדיקת ה- MRI שם הודגמה הפגיעה ב- TFC והאם "הידקקות" מהווה פגיעה."
4.בתשובותיו מ- 30.7.12 השיב המומחה כדלקמן:
"א.ה- TFCC – Triangular Fibro-Cartilage Complex הינו מורכב ממרכיב מרכזי הדומה לדיסק ועיבוי פריפרי המהווה מערכת רצועות המייצבת ומאפשרת תנועתיות חלקה של עצמות האמה, הרדיוס והאולנה. הקומפלקס מאפשר העברת כוחות ומשמש כבולם זעזועים וכן מכסה את ראש האולנה ושומר על משכיות המשטח הפרקי. על פי התיעוד הרפואי בבדיקת תהודה מגנטית (MRI) הודגמה הידקקות של ה- TFC, המרכיב מרכזי הדומה לדיסק, וכמות נוזל בצורה בינונית במפרק שורש היד – ממצא המתאים לתהליך דלקתי תוך מפרקי. בבדיקת מיפוי העצמות וצילומי שורש היד לא הדגימו ממצא פתולוגי. לאור העובדה כי התובע לא ביצע ארטרוסקופיה של שורש היד אנו נשארים עם חשד לנזק ל- TFCC כמצוין במכתבו של פרופ' אנגל יואל מתאריך 2.4.09.
ב.כמצויין בחוות הדעת מטעמי מתאריך 15.3.2012 בספרות הרפואית לא נמצא קשר בין פגיעה ב- TFCC ועבודה מול מחשב/עכבר/נגינה ולפיכך לא ניתן למצא קשר סיבתי בין תנאי עבודתו של התובע כמתואר בסעיף העובדתי לבין הליקוי.
ג.בדיקת התהודה המגנטית הדגימה הידקקות של ה- TFC וכמות נוזל בצורה בינונית, ממצאים המתאימים לגירוי דלקתי. ניתן לחלק הפגיעה ב- TFCC לסיבות חבלתיות וסיבות ניווניות. הסוג הראשון בתת הקבוצה הניוונית הינה שחיקה של ה- TFC ללא כל ממצא נוסף. חלוקה זו מאפשרת הסבר להידקקות אשר הודגמה בבדיקת התהודה המגנטית, ממצא שלא על רקע פגיעה אלא חלק מתהליך ניווני."