החלטה
לפני בקשת הנתבעת למתן היתר למשלוח הודעה לצדדים שלישיים. דין הבקשה להתקבל.
מעיון בכתבי הטענות עולה, כי תביעה זו, אשר הוגשה בסדר דין מקוצר, והועברה לפסים של תביעה בסדר דין מהיר, עניינה חובות ארנונה נטענים בגין השנים 2007 – 2011, אשר הנתבעת חבה לתובעת לטענתה, מכוח היות הנתבעת באותן שנים בבחינת "מחזיק" בנכס כהגדרתו בחוק ההסדרים במשק המדינה (תיקוני חקיקה להשגת יעדי תקציב), התשנ"ג – 1992). יצוין, כי התביעה המקורית התייחסה גם לשנים 2005 – 2006, ואולם בגינן ניתן פסק דין חלקי ביום 01.05.13 (כב' הרשם הבכיר ריאד קודסי).
לטענת הנתבעת, בתקופה הרלבנטית לתביעה, אשר בגינה נתבע חוב הארנונה, היא כלל לא החזיקה בפועל בנכס, אלא השכירה אותו לצדדים שלישיים, לעמותת "ימינו כקדם" בשנת 2007, לבית מדרש "עוד יוסף חי" בין השנים 2008 – 2011 (שניהם ייקראו להלן: "צדדים שלישיים"), והחל משנת 2011 לגב' טייטלר מלכה. לטענתה, הצדדים השלישיים התחייבו לשאת בכל תשלומי הארנונה, והיא עדכנה את התובעת בכך, ולפיכך הצדדים השלישיים הם שחייבים כלפי התובעת בחובות הארנונה הנטענים, ולא הנתבעת. הנתבעת טענה, כי ככל שתחויב לשלם לתובעת סכום כלשהו בגין חיובי ארנונה, הרי שעל הצדדים השלישיים לשפותה ו/או לפצותה.
תקנה 214ו לתקנות סדר הדין האזרחי, התשמ"ד – 1984 (להלן: "תקנות סד"א") קובעת את התנאים למשלוח הודעת צד ג' בהליך של סדר דין מהיר:
"(א).נתבע בתובענה בסדר דין מהיר רשאי, עם הגשת כתב ההגנה, להגיש בקשת רשות ליתן הודעה לצד שלישי במקרים המנויים בתקנה 216; לבקשת הרשות תצורף ההודעה לצד שלישי, ערוכה בהתאם לתקנות אלה".
(ב)בית המשפט יכריע בבקשה בתוך שלושים ימים ממועד הגשתה או בישיבה המקדמית, לפי המאוחר; בהחלטתו, רשאי בית המשפט להורות, בין השאר, כי נושא ההודעה יידון לאחר סיום הדיון בתובענה או לאחר מתן פסק דין בה, או ליתן כל הוראה אחרת או נוספת ככל המתחייב ממהות העניין".
תקנה 214 ו' לתקנות סד"א מפנה לתקנה 216 לתקנות סד"א, אשר בה נקבעו המקרים בהם רשאי בעל דין לשלוח הודעה לצדדים שלשיים כדלקמן:
"216בתובענה שנפתחה במסירת כתב תביעה והוגש בה כתב הגנה, רשאי נתבע ליתן לכל אדם, לרבות אדם שהוא בעל דין בתובענה, הודעה לצד שלישי במקרים אלה:
(1)כשהנתבע טוען נגד הצד השלישי שהוא זכאי להשתתפות או לשיפוי ממנו בשל כל סעד שייפסק נגדו בתובענה;
(2)כשהנתבע טוען נגד הצד השלישי שהוא זכאי כלפיו לסעד הכרוך בנושא התובענה והוא בעיקרו כסעד שמבקש התובע;
(3)כששאלה או פלוגתה בין הנתבע לצד השלישי הכרוכה בנושא התובענה היא בעיקרה כזו השנויה במחלוקת בין התובע לנתבע, ומן הראוי שתיפתר גם ביניהם לבין הצד השלישי".
במסגרת השיקולים שעל בית המשפט לשקול, בבואו להכריע בבקשה למשלוח הודעה לצדדים שלישיים בהליך של סדר דין מהיר, עליו לשקול, האם ההודעה תסרבל את הדיון ותוסיף עניינים שאינם נדרשים לצורך הכרעה ממצה בסכסוך, שאז רשאי בית המשפט ואף חייב לסרב לבקשה ליתן הודעה לצדדים שלישיים, וזאת כדי לשמור על מסגרת המועדים לדיון במסלול המהיר (ר' בעניין זה רע"א (ת"א) 38474-11-10 אריה אברמסון נ' החברה המאוחדת למזרח הקרוב לישראל בע"מ (פורסם בנבו) וכן ר' ספרם של רחמים כהן ומנחם קליין "סדר דין מהיר בבית משפט השלום (עמ' 70) הנזכר שם.).
בענייננו, כעולה מכתבי טענות הצדדים, מתקיימים התנאים שבתקנה 216(1) ובתקנה 216(3). לטענת הנתבעת היא זכאית לשיפוי ו/או פיצוי מהצדדים השלישיים, והם אלה שהתחייבו בתשלום הארנונה, מכאן שהשאלות, מי חב בתשלומי הארנונה לתובעת, והאם אלה שולמו, הן שאלות שבין הנתבעת לצדדים השלישיים הכרוכות בנושא התובענה, והן בעיקרן שאלות השנויות במחלוקת בין התובעת לנתבעת, ומן הראוי שתיפתרנה גם ביניהן לבין הצדדים השלישיים.
איני סבור, כי ההודעה לצדדים השלישיים תסרבל את הדיון, וכי יש בה כדי להוסיף עילת תביעה חדשה או עניין שאינו נדרש לצורך הכרעה ממצה בסכסוך. ההיפך הוא הנכון. השאלות העולות בהודעה לצד השלישי זהות לשאלות המועלות ממילא בכתבי הטענות ודיון בהן הכרחי לצורך בירור התיק. כך למשל, השאלות האם ידעה התובעת כי הצדדים השלישיים מחזיקים בפועל בנכס והתחייבו בתשלומי הארנונה, מי חייב בתשלומי הארנונה כלפי התובעת, האם הנתבעת או הצדדים השלישיים, והאם שולמו תשלומי ארנונה בפועל, הן שאלות שבלב המחלוקת שבין התובעת לנתבעת. הצדדים השלישיים, אשר לטענת הנתבעת, החזיקו בפועל בנכס ונטלו על עצמם את ההתחייבות בתשלומי הארנונה, מחזיקים בנתונים ובמידע שיש בכוחם לשפוך אור על השאלות שבמחלוקת, ובנסיבות העניין הם צדדים דרושים לבירור השאלות האמתיות שבמחלוקת ולחקר האמת.
איני מקבל את טענת התובעת, כי אין להיעתר לבקשה משום שמדובר בעילות תביעה שונות. תקנות משנה 216 (1) ו - (3) אינן מגבילות את זכות הנתבע בגדר ההודעה לצדדים שלישיים לתביעת סעד או עילת תביעה הזהים לאלה הנתבעים בתביעת התובע (ר' בעניין זה ע"א 6381/00 עו"ד קפון נ' חברת מעונות מרכז התרבות בע"מ פד"י נו(1), עמ' 425, בעמ' 431 מול האותיות ב'-ג'). גם טענת התובעת, כי מדובר בתביעה שההליכים בה החלו בשנת 2011, אינה מהווה טעם לדחיית הבקשה. משהתקבלה ביום 08.01.13 ההחלטה להעביר את התביעה לסדר דין מהיר, ומשהוגש כתב ההגנה בסדר דין מהיר ביום 10.09.13, ובמקביל הוגשה הבקשה כאן, יש לבחון את הבקשה במסגרת כללי הליך זה, כפי שנקבעו בתקנות סד"א ובפסיקה. במקרה זה טרם התקיים קדם משפט בתיק, ודין הבקשה להתקבל מהטעמים המפורטים לעיל.
אשר על כן, אני מקבל את הבקשה ומתיר את משלוח ההודעה כמבוקש. ההודעה לצדדים שלישיים תוגש תוך 15 ימים מהיום ותומצא על ידי הנתבעת לצדדים השלישיים בהתאם להוראות תקנה 214ו(ג) לתקנות סד"א בתוך 10 ימים לאחר מכן. אין צו להוצאות.
המזכירות תשלח עותק החלטה זו לב"כ הצדדים.
ניתנה היום, כ"ה תשרי תשע"ד, 29 ספטמבר 2013, בהעדר הצדדים.