ת"פ
בית משפט השלום ירושלים
|
9604-08
13/07/2010
|
בפני השופט:
יחזקאל ברקלי
|
- נגד - |
התובע:
מ.י. ענף תביעות מחוז שומרון ויהודה
|
הנתבע:
עומרי זליג
|
החלטה |
הנאשם: אני רוצה להגיד כמה מילים אני לא מאמין שאני נמצא במשפט פלילי, בחיי לא עסקתי בפלילים ולא נגעתי בדבר שאסור, אין לי במשפחה אף אחד שעסקה בפלילים, אני אח בכור בין חמישה אחים, אני מאוד מצטער וכל העבירה מתחילתה ועד סופה נעשתה בתום לב.
החלטה
1. הצדדים הגיעו, ביום 16/11/09, להסדר טיעון בו הוסכם כדלקמן:
א.כתב האישום יתוקן.
ב.הנאשם יודה בעובדות כתב האישום המתוקן וייקבע שביצע עבירה של החזקת סכין לפי סעיף 186 לחוק העונשין, התשל"ז – 1977.
ג.יוזמן תסקיר של שירות המבחן שיתייחס גם לשאלת ההרשעה.
2.לפניי תסקיר מתאריך 18/4/10 (להלן: "התסקיר"). המאשימה מבקשת להרשיע את הנאשם ומפנה להחלטת בית המשפט העליון ברע"פ 529/10 (ת/1) (להלן: "התקדים"). הסניגור מבקש לסיים את התיק ללא הרשעה בהתאם למומלץ בתסקיר.
3. מהתסקיר עולה כדלקמן:
א. הנאשם, יליד 1988, ביצע את העבירה בהיותו בגיל 20.
ב. הנאשם השלים 12 שנות לימוד וקיבל תעודת בגרות מלאה.
ג. הנאשם עשה שירות חובה חלקי בצבא ועוסק היום במוסיקה.
ד.הנאשם מודה בהחזקת הסכין ומסביר זאת בכך שנמצאה במכונית כיוון שנשכחה שם לאחר שהשתמש בה לתיקון הרדיו-טייפ.
ה.הנאשם הפיק לקח מהתיק ובהתחשב בגילו הצעיר מומלץ לסיים את התיק ללא הרשעה, ולהסתפק בשירות לתועלת הציבור.נ
דיון
4. השיקולים להרשעה או אי הרשעה אינם קבועים ואינם נוקשים וטוב שכך הדבר. המחוקק התכוון ליתן בידי בית המשפט כלי נוסף לסיומו של אירוע פלילי. מטבע הדברים כלי זה יש בו כדי להקל עם נאשמים כאשר לתוצאת ההרשעה יש החמרת יתר.
5. אין עוררין על הכלל שהמשפט הפלילי צריך להסתיים בדרך כלל בזיכוי או בהרשעה. הסמכות הנתונה לבית המשפט לסיים תיק ללא הרשעה יפה רק למקרים מיוחדים ויוצאי דופן. בענין זה ראה ר"ע 432/85 רומנו נגד מדינת ישראל תקדין עליון 85 (ד) עמ' 737; וע"פ 2513/96 ו- 3467/96 מדינת ישראל נ. שמש ואח' נ (3) פ"ד 682.ב ע"פ 2083/96 תמר כתב נגד מדינת ישראל נ"ב (3) פ"ד 337.
6.המאשימה נסמכת על ההחלטה של בית המשפט העליון בתקדים הנ"ל. בתקדים נקבע שאין פגם בהחלטת בית המשפט המחוזי להרשיע את הנאשם בניגוד להחלטת בימ"ש השלום בת"פ (שלום י-ם) 8184/08 שלא להרשיע. באותו מקרה החזיק הנאשם "בסכין קפיצית שלהבה ניתן לקיבוע וכן בשתי אלות". שופט השלום החליט שלא להרשיע בהתחשב בגילו של הנאשם (35) ובעובדה שאין לו הרשעות קודמות. ענייננו שונה כאן. מדובר בסכין מטבח רגילה הנמצאת בכל בית שנשכחה במכונית. הסכין הובאה למכונית לצורך עבודה כמפורט בהודעת הנאשם במשטרה ת/2 ובתסקיר.
7.הקושי שלפניי הוא שמחד גיסא, אנו מצווים להילחם בנגע הסכינאות ומאידך גיסא, יש בהרשעה להעמיד קושי בפני הנאשם למצוא עבודה למרות שהוא אדם נורמטיבי, כמפורט בתסקיר.