אינדקס עורכי דין | פסיקה | המגזין | טפסים | פסקדין Live | משאלים | שירותים משפטיים | פורום עורכי דין נגישות
חיפוש עורכי דין
מיקומך באתר: עמוד ראשי >> חיפוש פסקי-דין >> נדחתה בקשה לאישור תובענה ייצוגית נגד פז שירותי תעופה

נדחתה בקשה לאישור תובענה ייצוגית נגד פז שירותי תעופה

תאריך פרסום : 10/07/2007 | גרסת הדפסה

בש"א, א
בית המשפט המחוזי בתל אביב-יפו
1493-02,8450-02
25/06/2007
בפני השופט:
ענת ברון

- נגד -
התובע:
אבי רוזנבוים
הנתבע:
1. פז שרותי תעופה בע"מ
2. פז חברת נפט בע"מ

פסק-דין

פתח דבר

1.         מונחת בפניי בקשה לאישור התובענה נושא ת.א. 1493/02 (להלן: " התובענה") כתובענה ייצוגית (בש"א 8450/02; להלן: " בקשת האישור").

המבקש, מר אבי רוזנבוים (להלן: " המבקש"), הוא טייס אזרחי ובעלים של מטוס פרטי מדגם C-24-R (אמנם הבעלות במטוס רשומה על שם חברת ת.ר.א.ד בע"מ, אך המבקש הוא הבעלים היחיד בחברה זו וממילא היא אינה פעילה מבחינה עסקית - ראו עדות המבקש, עמ' 24 לפרוטוקול יום 26/1/005, ש' 4-13).

המשיבה 1, פז שרותי תעופה בע"מ (להלן: " שרותי תעופה"), עוסקת בממכר דלקים תעופתיים ובמתן שרותי תדלוק למטוסים בשדות התעופה של רשות שדות התעופה בישראל ובשדות תעופה ומנחתים פרטיים ברחבי הארץ (ראו סעיפים 5-7 לתצהירו מיום 30/10/02 של מר יגאל גילמן, מנהל מינהל בשרותי תעופה; להלן: " גילמן"). למן מועד הקמתה בשנת 1970 היתה שרותי תעופה בבעלות משותפת של חברות הדלק פז, דלק וסונול, והחל משנת 2000 היא עברה לבעלותה המלאה של פז בלבד.

המשיבה 2, פז חברת נפט בע"מ (לעיל ולהלן: " פז"), היא חברת אנרגיה שעוסקת במגוון פעילויות שקשורות במוצרי דלק, ובין היתר אף בייבוא בנזין מסוג LL100 שמשמש לתעופה (להלן: " בנזין תעופתי") (ראו סעיפים 5-7 לתצהירו מיום 30/10/02 של מר עודד לוי, מנהל מחלקת נפט בפז; להלן: " לוי").

עניינה של התובענה הוא מחירו של הבנזין התעופתי שמספקת שרותי תעופה לבעלי מטוסים בשדות התעופה והמנחתים ברחבי הארץ, כאשר טענתו של המבקש היא שהחל מסוף שנת 1995 שרותי תעופה מנצלת את מעמדה כמונופולין בשוק הבנזין התעופתי על מנת לגבות מחיר מופקע עבור מצרך זה, וכן כי היא מטעה את הצרכנים ביחס למחיר הראוי ואף מנצלת את מצוקתם על מנת לגבות מהם מחיר בלתי הוגן. עוד לטענתו של המבקש, לא רק ששרותי תעופה היא חברת בת של פז, אלא שלמעשה פז אף מתווה את מדיניות הפעולה של שרותי תעופה - ועל כן יש להסיר את מסך ההתאגדות המלאכותי בין השתיים ולחייב את פז לשאת באחריות לפעולותיה של שרותי תעופה.   

יוער כי התובענה הוגשה מלכתחילה גם נגד רשות שדות התעופה בישראל (להלן: " הרשות") - גוף סטטוטורי אשר הוקם מכוח חוק רשות שדות התעופה, התשל"ז-1977 במטרה לפתח ולנהל את שדות התעופה של ישראל. ואולם, ביום 16/6/04 הסכימו הצדדים על מחיקת התובענה נגדה, וממילא אף על מחיקת הבקשה לאישור התובענה כייצוגית ביחס אליה, והסכמה זו קיבלה תוקף של החלטה (ראו עמ' 5 לפרוטוקול יום 16/6/04).

רקע עובדתי

2.         ביום 1/2/83 התקשרה הרשות עם שרותי תעופה בהסכם שלפיו ניתן לשרותי תעופה רישיון לספק מוצרי דלק לתעופה וכן שירותי תדלוק למטוסים בשדות התעופה שבבעלות הרשות (להלן: " הסכם הרישיון"; צורף כנספח א לתצהיר גילמן). תוקפו של הסכם זה הוארך על ידי הצדדים ביום 5/5/94 עד ליום 1/1/96 (הסכם ההארכה צורף כנספח ב לתצהיר גילמן), ובפועל הצדדים נוהגים לפיו גם כיום אף על פי שהוא לא הוארך על ידם בכתב פעם נוספת.

כמו כן, שרותי תעופה מספקת מוצרי דלק ושירותי תדלוק גם ללקוחות פרטיים בשדות תעופה ומנחתים שונים ברחבי הארץ - כגון מנחת החולה, חפציבה, בארי, וקדמה - על פי הסכמים פרטיים שערכה עם בעלי שדות התעופה והמנחתים הללו, הסכמים שאינם כפופים לפיקוחה ואישורה של הרשות.

מוצרי דלק לתעופה

3.         שרותי תעופה משווקת דלקים תעופתיים משני סוגים - דלק סילוני לתעופה (להלן: " דס"ל") ובנזין תעופתי (מכונה גם "אבגז"). בנזין תעופתי משמש כדלק למטוסי בוכנה - מטוסים קטנים, חד או דו מנועיים, שכיום נחשבים בעולם התעופה כחסכוניים פחות ואיטיים יותר; ואילו מטוסים חדשים ויעילים יותר מיוצרים אך ורק כצרכני דס"ל. התוצאה הבלתי נמנעת היא, אם כן, שצריכת הבנזין התעופתי בארץ הולכת ופוחתת (ראו עמ' 6 לחוות דעתו של פרופ' אמיר ברנע מטעם המשיבות מיום 31/10/02, להלן: " פרופ' ברנע"; סומנה מש/17). יוער כי החל משנת 1997 שרותי תעופה חדלה לספק דס"ל בנמל התעופה בן גוריון (להלן: " נתב"ג") (אולם היא ממשיכה לספק שירותי תדלוק דס"ל למי שמעוניין בכך לאחר שרכש דס"ל ממקור אחר), ואף על פי כן, על פי נתונים מאת שרותי תעופה, בשנים הרלוונטיות לתובענה כמות הבנזין התעופתי שנמכר על ידה היוותה אך ורק כמחצית האחוז בקירוב מהיקף פעילותה הכולל של החברה (ראו עמ' 4 לחוות דעתו של פרופ' ברנע). יש להבהיר בהקשר זה כי התובענה ובקשת האישור דנן עוסקות במחיר המכירה של בנזין תעופתי בלבד.

על פי רישומים שערכה שרותי תעופה, ויודגש כי המבקש אינו חולק על נכונותם, במועדים הרלוונטיים לתובענה היא סיפקה בנזין תעופתי ל- 192 לקוחות: מתוכם כ- 100 לקוחות קבועים וביניהם בתי ספר אזרחיים לטיסה, חברות צילומי אוויר, חברות ריסוס, חברות הובלת חולים ופצועים, חברות מסחריות קטנות שעורכות טיסות תצפית נוף וכן לקוחות פרטיים וחברות אשר מחזיקים במטוסים לשימוש פרטי (ראו סעיפים 47-56 לתצהיר גילמן). עם הלקוחות הללו נמנה גם המבקש, אשר מחזיק במטוס שבבעלותו לשימושים פרטיים והתקשר עם שרותי תעופה ביום 7/5/98 בהסכם לאספקת בנזין תעופתי בשדות התעופה האזרחיים בהרצליה ובחיפה (ההסכם צורף כנספח א לתצהיר המבקש).     

ייבוא בנזין תעופתי

4.         בנזין תעופתי אינו מיוצר בארץ, אלא מיובא מחו"ל על ידי פז ונרכש ממנה על ידי שרותי תעופה. בעבר נרכש הבנזין התעופתי הן בארצות הברית והן באירופה, אך במועדים הרלוונטיים לתובענה פז ייבאה אותו מנמל לה-וורה שבצרפת והובילה אותו לנמל חיפה באמצעות חברת הובלה ימית (ראו סעיפים 8-11 לתצהיר לוי).

            עם הגעת הבנזין התעופתי אל נמל חיפה, הוא מוזרם מן האוניה ישירות אל מיכלי אחסון מיוחדים שממוקמים במתקני פז שבנמל - באמצעות מערכת צינורות תת-קרקעית. צנרת זו משמשת גם להזרמת דלקים אחרים שמיובאים על ידי פז אל מיכלי האחסון שלהם, ומכיוון שהבנזין התעופתי הוא מוצר רגיש במיוחד פז נאלצת לשטוף את הצינורות היטב טרם הזרמתו - על מנת שאיכותו לא תיפגע משאריות הדלקים האחרים (ראו סעיפים 15-17 לתצהיר לוי). עם הגעת הבנזין התעופתי למיכלי האחסון של פז בנמל חיפה, וכן מדי שלושה חודשים, פז עורכת בדיקות איכות מקיפות על מנת לשמור על ניקיונו, רמות האוקטן והעופרת שבו, זיקוקו ולחץ האדים בו (ראו סעיף 23 לתצהיר לוי).

ממתקני האחסון שבנמל חיפה, מובילה שרותי תעופה את הבנזין התעופתי אל שדות התעופה והמנחתים שפזורים ברחבי הארץ - באמצעות חברת פז מוביל בע"מ (להלן: " פז מוביל") - וגם שם הוא עובר בקרת איכות כל שלושה חודשים על ידי איש מקצוע מטעם פז (ראו סעיפים 24-25 לתצהיר לוי).

שירותי תדלוק   

5.         הסכם הרישיון קובע כי בנוסף לשיווק דס"ל ובנזין תעופתי, שרותי תעופה חייבת לספק גם שירותי תדלוק למטוסים (סעיף 4 להסכם). סעיפים 11 ו- 13 להסכם מבהירים כי עליה לספק שירותי אחסון דלק ושירותי תדלוק גם ללקוחות שמייבאים בעצמם את הדלק ולא רוכשים אותו ממנה - אף על פי שבפועל שרותי תעופה טרם נדרשה לעשות כן בשוק האזרחי, ואולם יש לציין כי משרד הביטחון נוהג לייבא בנזין תעופתי מחו"ל לשימושו של חיל האוויר ושרותי תעופה מספקת לו מפעם לפעם שירותי תדלוק (ראו עדותו של פרופ' ברנע בעמ' 34 לפרוטוקול, ש' 9-14). בנוסף, סעיף 8 להסכם הרישיון קובע כי שרותי תעופה חייבת לספק שירותי תדלוק במשך 24 שעות ביממה בכל ימות השנה בנתב"ג, ובשדות תעופה אחרים של הרשות עליה לעשות כן משך כל שעות פעילותם (ראו סעיף 28 לתצהיר גילמן).

התוכן בעמוד זה אינו מלא, על מנת לצפות בכל התוכן עליך לבחור אחת מהאופציות הבאות: הורד קובץ לרכישה הזדהה

בעלי דין המבקשים הסרת המסמך מהמאגר באמצעות פניית הסרה בעמוד יצירת הקשר באתר. על הבקשה לכלול את שם הצדדים להליך, מספרו וקישור למסמך. כמו כן, יציין בעל הדין בבקשתו את סיבת ההסרה. יובהר כי פסקי הדין וההחלטות באתר פסק דין מפורסמים כדין ובאישור הנהלת בתי המשפט. בעלי דין אמנם רשאים לבקש את הסרת המסמך, אולם במצב בו אין צו האוסר את הפרסום, ההחלטה להסירו נתונה לשיקול דעת המערכת
הודעה Disclaimer

באתר זה הושקעו מאמצים רבים להעביר בדרך המהירה הנאה והטובה ביותר חומר ומידע חיוני. עם זאת, על המשתמשים והגולשים לעיין במקור עצמו ולא להסתפק בחומר המופיע באתר המהווה מראה דרך וכיוון ואינו מתיימר להחליף את המקור כמו גם שאינו בא במקום יעוץ מקצועי.

האתר מייעץ לכל משתמש לקבל לפני כל פעולה או החלטה יעוץ משפטי מבעל מקצוע. האתר אינו אחראי לדיוק ולנכונות החומר המופיע באתר. החומר המקורי נחשף בתהליך ההמרה לעיוותים מסויימים ועד להעלתו לאתר עלולים ליפול אי דיוקים ולכן אין האתר אחראי לשום פעולה שתעשה לאחר השימוש בו. האתר אינו אחראי לשום פרסום או לאמיתות פרטים של כל אדם, תאגיד או גוף המופיע באתר.



שאל את המשפטן
יעוץ אישי שלח את שאלתך ועורך דין יחזור אליך
* *   
   *
 

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

כל הזכויות שמורות לפסקדין - אתר המשפט הישראלי
הוקם ע"י מערכות מודרניות בע"מ