אינדקס עורכי דין | פסיקה | המגזין | טפסים | פסקדין Live | משאלים | שירותים משפטיים | פורום עורכי דין נגישות
חיפוש עורכי דין
מיקומך באתר: עמוד ראשי >> חיפוש פסקי-דין >> נוסטאס ואח' נ' גנאזרה ואח'

נוסטאס ואח' נ' גנאזרה ואח'

תאריך פרסום : 06/01/2014 | גרסת הדפסה

תא"מ
בית משפט השלום ירושלים
31030-08-13
17/12/2013
בפני השופט:
סיגל אלבו

- נגד -
התובע:
מנאל נוסטאס
הנתבע:
1. אלעאלמיה חברה לביטוח בע"מ
2. חמדי גנאזרה

החלטה

לפני בקשה לדחיית התביעה שכנגד על הסף.

המבקש הגיש כנגד המשיבים תביעה בגין נזקים שנגרמו לרכבו בתאונת דרכים בה היה מעורב רכב המשיבים. המשיבה 2 הינה מבטחת רכב המשיבים.

המשיבים הגישו תביעה שכנגד, בה טענו כי האחריות לתאונה רובצת לפתחו של המבקש, ועל כן תבעה המשיבה 1 את הסכומים אותם שילמה למשיב 2 בגין נזקי הרכב.

המבקש טוען כי הואיל והמשיבה 1 הינה חברת ביטוח פלסטינית ואינה "מבטחת" כהגדרתה בחוק חוזה הביטוח, תשמ"א- 1981 (להלן: "חוק חוזה הביטוח"), הרי שהיא אינה רשאית להגיש תביעת שיבוב בהתאם לסעיף 62 לחוק חוזה הביטוח.

המבקש סומך את טענתו על פסק הדין שניתן בבש"א 8142/00 מדינת ישראל נ' הלאומית חברה לביטוח בע"מ (פורסם בנבו), בו סקר כב' השופט שמיע את הפסיקה החלה בעניין וקבע כי חברת ביטוח שאינה מבטחת בתחומי מדינת ישראל אינה יכולה להגיש תביעת שיבוב. כן קבע בית המשפט בפסק דינו, כי סעיף 86 לפקודת הנזיקין [נוסח חדש] אף הוא אינו מאפשר לניזוק שפוצה על ידי מבטחתו להגיש תביעה, שכן סעיף זה חל רק כאשר מדובר בנזקי גוף ואינו יוצר חריג לסעיף 62 לחוק חוזה הביטוח. בית המשפט באותו עניין הוסיף וקבע כי לא קיימת אף עילת תביעה מכוח חוק עשיית עושר ולא במשפט.

המשיבים טוענים כי פסק דינו של כב' השופט שמיע בוטל על ידי ערכאת הערעור, אשר קבעה כי הדיון יוחזר לבית המשפט קמא, אשר ידון בתביעה לגופה.

כן טוענים המשיבים, כי במקרה זה מדובר בתאונה שאירעה בשטחי יו"ש בין רכב ישראלי לבין רכב הרשום במשרד הרישוי של הרשות הפלסטינית, וכי בעניין זה נפסק כי חברת ביטוח פלסטינית זכאית להגיש תביעת שיבוב כאשר המבוטח הוא תושב האזור והתאונה אירעה באזור, וזאת כאשר לפי הדין הפלסטיני יש זכות שיבוב.

עוד טוענים המשיבים, כי טענת המבקש נגועה בחוסר תום לב שכן המבקש הגיש תביעה אף כנגד המשיבה 1.

בתשובה טוען המבקש, כי פסק דינו של כב' השופט שמיע בוטל בהסכמה מבלי שנקבעו בו קביעות פוזיטיביות, וכי המשיבה 1 לא הוכיחה את הדין הפלסטיני אשר לטענתה חל באזור, ולא הראתה כי יש לה זכות שיבוב בהתאם לדין הפלסטיני. כן טוען המבקש, כי עילת תביעתו כנגד המשיבה 1 היא מכוח הפוליסה שהוציאה למשיב 2.

דומה שאין מחלוקת בין הצדדים, כי המשיבה 1 אינה עונה על הגדרת מבטח כמשמעותו בחוק חוזה ביטוח, שכן אינה מבטחת בתחומי מדינת ישראל, ומשכך היא אינה רשאית להגיש תביעת תחלוף על-פי סעיף 62 לחוק חוזה הביטוח, וזאת בהתאם לפסיקתו של המשפט בת"א 8543/99 אלמשרק נ' הירשפלד , אשר אושרה על ידי בית המשפט המחוזי (ראו: ע"א (י-ם) 1252/00 אלמשרק נ' הירשפלד).

כך גם המשיבה 1 לא הוכיחה את הדין החל באזור ולא צירפה חוות דעת מטעמה כי על-פי הדין הפלסטיני עומדת לה זכות השיבוב.

השאלה היא האם רשאית המשיבים לבסס את תביעתם על עילה אחרת?

אשר למשיב 2, הרי שלא עומדת לו זכות תביעה כנגד המבקש, שכן בעניין זה נפסק כי משעה שחברת הביטוח שילמה למבוטח את הפיצוי המתחייב על פי החוזה ביניהם - הרי שהזכות של המבוטח לתבוע את נזקיו מהמזיק נשללת ממנו, שכן סעיף 86 לפקודת הנזיקין מאפשר פיצוי כפול רק כשמדובר בנזקי גוף, ולא בנזקי רכוש שנגרמו לרכב כתוצאה מתאונת דרכים (ראו: פסק דינו של כב' השופט שמיע בבש"א 8142/00 הנ"ל וכן ת.א.מ (י-ם) 4898/09 עיסא חו'רי נ' רבאח דענא (פורסם בנבו)).

המשיבה 1 טענה בכתב התביעה שכנגד כי היא זכאית לתשלום הסכומים כאמור בהיותה מבטחת הרכב וכן מכוח המחאת החיוב לטובתה. ואולם, כידוע לא ניתן להמחות זכות תביעה בנזיקין (סעיף 22 לפקודת הנזיקין [נוסח חדש]).

אשר לטענה כי המבקש פעל בחוסר תום לב משהגיש את התביעה גם כנגד המשיבה 1, הרי שאין בידי לקבל טענה זו. עילת התביעה של המבקש כנגד המשיבה 1 היא מכוח פוליסת הביטוח שהנפיקה המשיבה 1 למשיב 2 ולא מכוח חוק חוזה הביטוח.

לאור האמור, אני קובעת כי הואיל והמשיבים לא טענו בכתב התביעה לעילת תביעה המקימה להם זכות לתבוע את המבקש, הרי שיש להורות על דחיית התביעה שכנגד.

לפנים משורת הדין, אין צו להוצאות.

ניתנה היום, י"ד טבת תשע"ד, 17 דצמבר 2013, בהעדר הצדדים.

התוכן בעמוד זה אינו מלא, על מנת לצפות בכל התוכן עליך לבחור אחת מהאופציות הבאות: הורד קובץ לרכישה הזדהה

בעלי דין המבקשים הסרת המסמך מהמאגר באמצעות פניית הסרה בעמוד יצירת הקשר באתר. על הבקשה לכלול את שם הצדדים להליך, מספרו וקישור למסמך. כמו כן, יציין בעל הדין בבקשתו את סיבת ההסרה. יובהר כי פסקי הדין וההחלטות באתר פסק דין מפורסמים כדין ובאישור הנהלת בתי המשפט. בעלי דין אמנם רשאים לבקש את הסרת המסמך, אולם במצב בו אין צו האוסר את הפרסום, ההחלטה להסירו נתונה לשיקול דעת המערכת
הודעה Disclaimer

באתר זה הושקעו מאמצים רבים להעביר בדרך המהירה הנאה והטובה ביותר חומר ומידע חיוני. עם זאת, על המשתמשים והגולשים לעיין במקור עצמו ולא להסתפק בחומר המופיע באתר המהווה מראה דרך וכיוון ואינו מתיימר להחליף את המקור כמו גם שאינו בא במקום יעוץ מקצועי.

האתר מייעץ לכל משתמש לקבל לפני כל פעולה או החלטה יעוץ משפטי מבעל מקצוע. האתר אינו אחראי לדיוק ולנכונות החומר המופיע באתר. החומר המקורי נחשף בתהליך ההמרה לעיוותים מסויימים ועד להעלתו לאתר עלולים ליפול אי דיוקים ולכן אין האתר אחראי לשום פעולה שתעשה לאחר השימוש בו. האתר אינו אחראי לשום פרסום או לאמיתות פרטים של כל אדם, תאגיד או גוף המופיע באתר.



שאל את המשפטן
יעוץ אישי שלח את שאלתך ועורך דין יחזור אליך
* *   
   *
 

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

כל הזכויות שמורות לפסקדין - אתר המשפט הישראלי
הוקם ע"י מערכות מודרניות בע"מ