סע"ש
בית דין אזורי לעבודה חיפה
|
13958-03-15
02/12/2015
|
בפני הרשמת:
מירי שי-גרינברג
|
- נגד - |
התובעת:
ענת באום עו"ד איתמר בן גוזי
|
הנתבעת:
דפוס ידיעות תקשורת (2000) בע"מ עו"ד אשר סלע
|
החלטה |
1.ביום 5/3/15 הגישה התובעת תביעתה כנגד הנתבעת, וכתב ההגנה הוגש ביום 7/10/15. לאחר שהתקיים דיון מוקדם ביום 20/10/15 – ניתנה החלטתי בדבר הגשת תצהירי עדות ראשית, ולפיה נדרשה התובעת להגיש תצהירי עדות ראשית מטעמה עד ליום 3/1/16, ואילו הנתבעת נדרשה להגיש תצהיריה בתוך 30 ימים ממועד הגשת תצהירי התובעת.
2.ביום 15/12/15 הגישה הנתבעת, באמצעות מערכת נט המשפט, כתב בי-דין שהוכתר בכותרת "כתב תביעה שכנגד" כנגד התובעת.
3.תקנה 34 לתקנות בית הדין לעבודה (סדרי דין), התשנ"ב-1991, שעניינה "רשות הנתבע לקיזוז ולתביעה שכנגד", קובעת בזו הלשון:
"נתבע רשאי לקזז כל זכות ותביעה שלו כנגד תביעתו של התובע או להגיש אותן בתביעה שכנגד, בין אם הן על נזק ממון ובין אם לאו; כוחם של קיזוז או תביעה שכנגד ככוח תובענה שכנגד, ובית הדין יוכל ליתן בהם פסק-דין סופי הן על התביעה המקורית והן על התביעה שכנגד, ובלבד שהעילה לתובענה שכנגד היא בתחום סמכותו של בית הדין".
4.לשון התקנה הנ"ל נוקטת בשני מונחים: "תביעה שכנגד" ו"תובענה שכנגד", שיש להבחין ביניהם. בעוד תביעה שכנגד מוגשת יחד עם כתב ההגנה ומתבררת באותו הליך עם התביעה העיקרית, הרי שאם לא הוגשה התביעה שכנגד בד בבד עם כתב ההגנה והעלאת טענת קיזוז – הרי שמדובר בתובענה שכנגד שיש לבררה כהליך נפרד (אלא אם יורה בית הדין כי יתבררו יחדיו, וזאת מכוח החלטתו לאחד את הדיונים) [ראו: י' זוסמן, סדרי הדין האזרחי (מהדורה שביעית) 1995, עמ' 284-285].
עמדה על כך כב' השופטת רימון קפלן בהליך סע"ש 15850-06-14 ערסאן אקחאש - תורג'מן עבודות שיש בע"מ, ויפים לענייננו הדברים שנקבעו בהחלטתה מיום 10/12/14:
"מכאן שהנתבע הוא שיקבע כיצד תתברר תביעתו כנגד התובע. אם כרך הנתבע את התביעה בכתב ההגנה שהכתיר בכותרת "כתב-הגנה ותביעה שכנגד" תדון התביעה ביחד עם תביעת התובע, ולבית הדין הסמכות להורות על הפרדת התביעה שכנגד מתביעת התובע.
לעומת זאת, אם בחר הנתבע להגיש תובענה כנגד התובע בנפרד מכתב ההגנה, המדובר בתובענה שכנגד, אשר יש להגישה בהליך נפרד ובהקשר לכך, השאלה לה יידרש בית הדין היא האם לאחד את הדיון בתביעת התובע עם התובענה שכנגד" (ההדגשה במקור).
5.בנסיבות המקרה כאן, משעה שתובענה שכנגד מוגשת בחלוף למעלה מחודשיים לאחר הגשת כתב ההגנה, ולאחר הדיון המוקדם, המקום לברר את טענות הנתבעת היא במסגרת תובענה נפרדת, ואין מקום לקבלה לתיק בית הדין כ"תביעה שכנגד". לפיכך, היה על הנתבעת להגיש את התביעה שכנגד כהליך נפרד, ובמידת הצורך – לבקש כי הדיון בה יאוחד יחד עם התביעה המתבררת בפני.