עע"מ
בית המשפט העליון בשבתו כבית משפט לערעורים בעניינים מינהליים
|
8769-14
08/02/2015
|
בפני השופטים:
1. נ' הנדל 2. נ' סולברג 3. מ' מזוז
|
- נגד - |
המערערים:
1. פלוני 2. פלוני 3. פלונית
|
המשיבים:
1. בית הספר האמריקאי הבינלאומי באבן יהודה 2. שר החינוך
עו"ד יעל טישלר עו"ד קרן רז מורג עו"ד נטע הופמן-חדד עו"ד אודי איתן
|
פסק דין |
השופט נ' הנדל:
1. משיב 1 (להלן: בית הספר) הוא מוסד מוכר שאינו רשמי, אשר מקנה לתלמידיו חינוך באוריינטציה אמריקאית. מערער 1 (להלן: הקטין) התקבל בשנת הלימודים תשע"ה לגן הילדים שבבית הספר. כעבור מספר שבועות הורחק הקטין לצמיתות, לאחר שנטען כי הוא נוהג באלימות אשר מסכנת אותו ואת סביבתו. עתירה שהגיש הקטין באמצעות הוריו לבית המשפט המנהלי – נדחתה (עת"מ (מרכז-לוד) 44755-09-14, כב' השופטת ו' מרוז). מכאן הערעור שהוגש לבית משפט זה.
המחלוקת העקרונית בין הצדדים משתרעת על פני מספר מישורים. בתמצית, הורי הקטין סבורים כי הרחקתו של בנם נעשתה שלא כדין ובלא הקפדה על הליך הוגן. צורפה גם חוות דעת מומחה, לפיה ניתן לשלב את הקטין בבית הספר תוך נקיטת אמצעים מתאימים. משרד החינוך מציין שהטיפול בעניינו של הקטין לא עולה בקנה אחד עם חוזר מנכ"ל משרד החינוך, אשר מתווה הליך סדור לטיפול במצבי התנהגות חמורים של ילדים.בית הספר סבור כי לנוכח מצבו של הקטין – אין מנוס משילובו במוסד חינוכי אחר. הודגש גם כי טרם שהוחלט על הרחקת הקטין – ניתנה להוריו הזדמנות ראויה לשטוח את טענותיהם. כמו כן חלוקים הצדדים באשר לתחולת הוראות החוק וחוזרי משרד החינוך על בית הספר - מוסד מוכר שאינו רשמי.
בתום הדיון הראשון המלצנו לצדדים לשקול את עמדותיהם, ולו מההיבטים המעשיים של העניין. יצוין בהקשר זה כי הקטין שוהה במסגרת חינוכית חלופית מאז דצמבר 2014, בעקבות פסק דינו של בית המשפט המנהלי, ועד היום. אף עולה מדברי האב כי הילד משתלב בצורה טובה בגן החדש, ואף חל שיפור ביחס לקשיים שאפיינו את התנהגותו.
במהלך הדיון השני שמענו פעם נוספת את כל הגורמים. נדמה כי חלה התקדמות, ובמובן מסוים המחלוקת בין הצדדים הצטמצמה. הורי הקטין הביעו הסכמה לכך שילדם יעבור את ההליך הרב-שלבי, בהתאם למתווה שנקבע בחוזר המנכ"ל. בדומה, חלה התקדמות מסוימת מצד בית הספר: באת כוחו של המוסד הבהירה כי בית הספר יהיה מוכן לשקול מחדש את מועמדותו של הקטין לקראת כיתה א', על בסיס מקום פנוי, בכפוף לתנאי הקבלה הרגילים ולמספר תנאים אשר יקלו על שילובו התקין בבית הספר.
2. בגלגוליו השונים של התיק הועלו מספר טענות עקרוניות. ברם יש לזכור כי ביסודו של עניין מדובר במקרה קונקרטי בעל נסיבות פרטניות, שבמרכזו עומד הקטין. בראייה זו, לא ניתן להתעלם מכך שהקטין שוהה מזה כחודשיים בגן אחר. על פי דברים שמסרו הוריו במהלך הדיונים, הקטין מתאקלם בגן החלופי בצורה משביעת רצון. יוזכר גם כי שנת הלימודים הנוכחית מסתיימת בעוד מספר חודשים לא רב.
על הרקע האמור, ובהתחשב במכלול הנסיבות, נראה שלא יהא זה נכון להוציא את הקטין מהגן בו הוא לומד בשלב הזה. אמנם ההורים חפצים לראות את בנם משתלב בבית הספר כבר בשנת הלימודים הנוכחית. בהקשר זה אף הועלו מספר טענות עקרוניות ובעלות משקל, כפי שהוצג. ברם לנוכח שיבוצו המוצלח של הילד בגן חלופי, נקודת הזמן בה אנו מצויים, וההתקרבות המסוימת בין עמדות הצדדים - נראה שהתיק דנן מתאים יותר להכרעה מעשית תוך הותרת ההכרעה בשאלות העקרוניות לעת מצוא. יתר על כן, לנוכח התוצאה אליה הגענו, נראה כי ההיבטים העקרוניים של העניין– לרבות זכויותיו של הקטין – מצאו מענה.
3. סיכומו של דבר, מתוך התחשבות בכללים הרלבנטיים, ולנוכח הצמצום בעמדות הצדדים – הן עקרונית והן מעשית, הגענו לתוצאה הבאה: הקטין יישאר בשנת הלימודים הנוכחית בגן בו הוא לומד כעת. ההורים יפנו למשרד החינוך, בכפוף להסכמתם ועל פי הצהרתם, לשם התנעת הליך הטיפול שקבוע בחוזר המנכ"ל. ההורים יהיו רשאים לגשת להליך הקבלה בבית הספר לקראת כיתה א'. בית הספר יפעל על פי הצהרתו, וישקול את המועמדות לגופו של עניין ועל בסיס מקום פנוי. יש לשקול במידת הצורך עריכת חוות דעת מעודכנות בדבר מצבו של הקטין. בדיקת המועמדות תיעשה בלב פתוח ובנפש חפצה, תוך התחשבות במאפייניו של הקטין. בהקשר זה ניתן יהא לשקול את שילוב הקטין תוך הקפדה על התנאים שהוזכרו בדיון, למשל הדרישה שהאב ילווה את בנו כל בוקר ויישאר לצדו עד שהבן יחל את שגרת יומו באופן תקין; והדרישה שבית הספר יהא רשאי לזמן את ההורים בכל מקרה של אלימות מצד הקטין, והם יאספו את בנם בתוך פרק זמן סביר.
אנו תקווה שהטיפול אשר מוענק לקטין יסייע לו בהמשך שנה זו, ואף לקראת קליטתו בכיתה א' בבית ספר מתאים בשנה הבאה.