עת"א
בית המשפט המחוזי נצרת בשבתו כבית-משפט לעניינים מנהליים
|
60045-06-14
14/07/2014
|
בפני השופט:
סג''נ בנימין ארבל
|
- נגד - |
העותרת:
פרקליטות מחוז צפון- פלילי
|
המשיבים:
1. שירות בתי הסוהר/קצין שחרורים מחוז צפון 2. מוחמד ענאתי (אסיר)
|
פסק דין |
כב' השופטת יפעת שטרית:
1.בפנינו שתי עתירות, אשר בהתאם להחלטה שניתנה בהסכמת הצדדים, כעולה מפרוטוקול הדיון מיום 9.7.14 ידונו במאוחד, אשר עניינן, עתירת העותרת ולפיה, יורה בית משפט זה על ביטול החלטות ועדת השחרורים אשר ניתנו בעניינם של המשיבים ביום 25.6.14 בהן החליטה ועדת השחרורים להורות על שחרורם על-תנאי של המשיבים מנשיאת יתרת מאסרם.
לפיכך, יינתן פסק דין זה במאוחד באשר לשתי העתירות, כאמור.
2.המשיבים, אסירים ביטחוניים, מרצים את מאסרם הראשון לתקופה של 28 חודשים בגין עבירות שעניינן, חבלה בכוונה מחמירה, ייצור נשק, הצתה, ניסיון ותקיפת שוטר בנסיבות מחמירות, ניסיון הצתה והכל בשני מקרים.
3.שני המשיבים נדונו על ידי בית המשפט המחוזי ל- 40 חודשי מאסר בפועל אולם ערעורם בבית המשפט העליון התקבל ועונשם הופחת, כאמור, לתקופה של 28 חודשי מאסר.
4.כעולה מגזרי הדין בעניינם של המשיבים, אלה יידו בשתי הזדמנויות בקבוקי תבערה וזיקוקים לעבר מחסום של כוחות הביטחון במחנה הפליטים שועפט ובאחד המקרים אף נגרם נזק לרכוש.
5.המשיב, פאדי סעד, החל לרצות את עונש המאסר ביום 3.11.12, מועד שחרורו בשני שליש מנהלי הינו ביום 10.4.14 ומועד שחרורו המלא הינו ביום 2.3.15. המשיב, מוחמד ענאתי, החל לרצות את מאסרו ביום 5.11.12, מועד שחרורו בשני שליש מנהלי הינו ביום 12.4.14 ומועד שחרורו המלא הינו ביום 4.3.15.
6.כאמור, העותרת משיגה על החלטות ועדת השחרורים, והיא עותרת, אפוא, כי בית המשפט יורה על ביטול החלטות אלו בדבר שחרורם על-תנאי של המשיבים מנשיאת יתרת מאסרם.
החלטות ועדת השחרורים
7.בהחלטתה בעניינו של המשיב פאדי סעד, הדגישה ועדת השחרורים, כי אסיר זה הינו יליד 1992 ומרצה את מאסרו הראשון בגין מקבץ העבירות, כמבואר לעיל. עוד ציינה ועדת השחרורים, כי התנהגותו של אסיר זה בכלא הינה טובה וכי רשום לחובתו רק מקרה אחד מחודש מרץ 2014 בו, כביכול, סירב לקבל אוכל אולם האסיר הבהיר, כי הוא לא סרב לעשות כן וכי הייתה זו פעולה אגפית שלא הייתה לו שליטה לגביה.
8.עוד ציינה ועדת השחרורים בעניינו של משיב זה, כי אין לגביו מידע מודיעיני ספציפי וכי חוות דעת שב"כ שהוגשה בעניינו הינה כללית. כך קבעה ועדת השחרורים, כי האסיר הביע בפניה חרטה בשל המעשים וכי הוגשה בעניינו תוכנית פרטית מאת מרכז רווחה, ייעוץ והכוונה שפרעם, מאת ד"ר וליד חדאד, אשר מציין בתוכנית, כי האסיר מגיע ממשפחה נורמטיבית אשר אין לה כל מעורבות פוליטית וכי היא מבקשת לקלוט את האסיר בחזרה ולסייע בשיקומו. בהקשר זה מדגישה ועדת השחרורים, כי מוצעת תוכנית הכוללת טיפול פרטני, טיפול קבוצתי ושיקום תעסוקתי.
9.בנסיבות אלו, באה הוועדה לכלל מסקנה בעניינו של משיב זה, כי הוא ראוי לשחרור מוקדם וכי שחרורו המוקדם בפיקוחו של ד"ר וליד חדאד, יש בו כדי להשיב את האסיר לחיים נורמטיביים ולאיין את מסוכנותו.
10.לפיכך, הורתה ועדת השחרורים על שחרורו המוקדם של המשיב, בכפוף לתנאים המפורטים בהחלטתה שם.
11.בעניינו של המשיב מוחמד ענאתי, הדגישה ועדת השחרורים, כי עסקינן באסיר יליד 1991, המרצה את מאסרו הראשון בגין מקבץ העבירות, כמבואר לעיל. כך חזרה וציינה, כמו גם בעניינו של המשיב האחר, כי התנהגותו של האסיר בכלא הינה טובה למעט המקרה מחודש מרץ 2014, בו סרב, כביכול, לקבל אוכל. כך הדגישה, בדומה למשיב האחר, כי אין לגבי אסיר זה מידע מודיעיני ספציפי וכי חוות דעת שב"כ שהוגשה בעניינו הינה כללית. עוד ציינה הועדה, כי האסיר הביע בפניה חרטה על המעשים וכי גם בעניינו הוגשה תוכנית מאת מרכז רווחה לייעוץ והכוונה שפרעם וכי ד"ר וליד חדאד ציין בתוכנית, כי הוא התרשם שהאסיר לא ביצע את העבירות על רקע אידיאולוגי. ועדת השחרורים מציינת עוד, כי ד"ר חדאד מציע תוכנית טיפולית הכוללת טיפול פרטני שיתמקד בשינוי דפוסי העבר השליליים וההרסניים, טיפול קבוצתי ושיקום תעסוקתי.