עת"מ
בית המשפט המחוזי ירושלים כבית-משפט לעניינים מנהליים
|
7833-09-15
02/12/2015
|
בפני השופטת:
נאוה בן אור
|
- נגד - |
העותרת:
עמותת אלע"ד אל עיר דוד עו"ד אברהם משה סגל ו יעל סינמון
|
המשיבים:
1. המועצה הארצית לתכנון ובניה 2. ועדת המשנה לעררים של המועצה הארצית לתכנון ובניה 3. ירון טוראל 4. ד"ר אדר' חיים יעקובי ואח' 5. ארגון "עמק שווה" 6. עמותת "עיר עמים" 7. אבו נאב אוסאמה ו-42 אח' 8. הוועדה המחוזית לתכנון ולבניה 9. הוועדה המקומית לתכנון ולבניה
עו"ד שרית אריאלי – בן שמחון
|
פסק דין |
עתירה כנגד החלטת ועדת המשנה לעררים של המועצה הארצית לתכנון ולבנייה מ- 20.7.15, בגדרה דחתה את בקשת העותרת להורות על פסילתו בדיעבד של אחד מחבריה, האדריכל ירון טוראל, כחבר הוועדה שדנה בעררים שהוגשו על החלטת הוועדה המחוזית לתכנון ולבנייה ירושלים בקשר לתכנית שיזמה העותרת ביחד עם רשות הטבע והגנים.
רקע עובדתי כללי
1.רשות הטבע והגנים ומעלה בית דוד בע"מ, שהיא חברה בת של העותרת, יזמו את תכנית 13542 – מבואה לגן הלאומי סובב חומות ירושלים (להלן: "התכנית" או "תכנית מתחם קדם"). המדובר בתכנית העוסקת במתחם ששטחו כ- 6 דונם והידוע בכינויו "חניון גבעתי". שטח זה מצוי מול החומה הדרומית של העיר העתיקה, בתוככי הגן הלאומי המוכרז "סובב חומות ירושלים".
מטרת התכנית היא להביא לשינוי ייעוד משטח ציבורי פתוח מיוחד לגן לאומי ודרך מוצעת; לקביעת הנחיות להקמת בניין חדש; לקביעת השימושים המותרים בתחום התכנית ולקביעת קווי בניין, גובה המבנה והנחיות עיצוב. בדברי ההסבר לתכנית נכתב כי תכליתה "הקמת מבנה תיירותי, כולל חניון, במרחב הגן הלאומי סובב חומות ירושלים ועיר דוד, והכל לטובת פיתוח וחשיפה של אתר ארכיאולוגי, שימורו ופתיחתו לציבור" (להלן: מרכז המבקרים).
2. התכנית הוגשה לוועדה המקומית לתכנון ולבנייה בשנת 2009. היא נדונה בה והומלץ על הפקדתה בתנאים, שמרביתם התייחסו לצמצום הגובה והיקף השטחים שבה.
בשנת 2012 נדונה התכנית בפני הוועדה המחוזית לתכנון ולבנייה, שמצאה את תכליתה ראויה והגיעה למסקנה כי הבינוי המוצע בה ראוי, מתאים לערכי הגן הלאומי ונותן מענה הולם לשירותים הנדרשים לשם פיתוח התיירות במקום. הוועדה המחוזית סברה כי הבינוי המוצע משתלב בבינוי הקיים בסביבת התכנית. לנוכח קביעות אלה הורתה על הפקדת התכנית בתנאים שנקבעו בהמלצת הוועדה המקומית, ובכללם תנאים שעניינם צמצום הבינוי ודירוגו. לאחר שנתקבלה ההחלטה, התברר כי יש להוסיף שטח מצומצם לתכנית אשר יאפשר שימוש מסחרי עבור קפיטריה וחנות מזכרות. בדיון פנימי בוועדה המחוזית הוחלט בדעת רוב לאפשר את השימוש המסחרי המבוקש אולם בהיקף מצומצם משהתבקש (400 מ"ר לעומת 1,500 מ"ר).
לאחר שהופקדה התכנית לעיון הציבור הוגשו חמש התנגדויות, שנדונו בשנת 2014 על ידי ועדת המשנה להתנגדויות של הוועדה המחוזית. ועדת המשנה אישרה את התכנית לאחר שמיעת ההתנגדויות, בכפוף למספר שינויים ותנאים. הטענות שהופנו כנגד השימושים המוצעים נדחו, שכן ועדת המשנה הגיעה למסקנה כי הם תואמים את הגדרת הגן הלאומי. עם זאת, התקבלו באופן חלקי טענות המתנגדים בנוגע להיקף הבינוי והשתלבותו במרקם הסובב, וועדת המשנה הורתה על הנמכת מרכז המבקרים בקומה אחת ועל נסיגה נוספת בבינוי בחלק הדרום מזרחי שלו.
3. על החלטה זו של ועדת המשנה להתנגדויות הוגשו חמישה עררים למועצה הארצית לתכנון ולבנייה, על פי רשות שהתקבלה להגשתם על ידי יו"ר הוועדה המחוזית. יוזמות התכנית (רשות הטבע והגנים ומעלה בית דוד בע"מ) עררו כנגד החלטת ועדת המשנה להתנגדויות לבטל את הקומה הרביעית במרכז המבקרים, שמשמעותה הפחתת כ- 1,400 מ"ר משטח הבניין. יתר העררים הוגשו על ידי מתנגדי התכנית, ובכללם קבוצה של 35 אנשי ציבור, כגון אדריכלים, אומנים, משוררים וסופרים; עמותת עיר עמים (עמותה ציבורית ללא מטרת רווח הפועלת בירושלים ומטרותיה חיזוק היציבות בעיר, שוויון בין תושביה וקידום עתיד מדיני מוסכם); ארגון עמק השווה (ארגון של ארכיאולוגים ופעילים קהילתיים); וקבוצה של 43 תושבים המתגוררים בסמיכות לשטח התכנית. כל אלה צורפו לעתירה וכונו משום מה "משיבים פורמאליים", הלא הם משיבים 7-4.