ע"א
בית המשפט המחוזי חיפה כבית-משפט לערעורים אזרחיים
|
35723-08-15
29/02/2016
|
בפני השופטים:
יגאל בטינה סארי גריל טאובר ג'יוסי
|
- נגד - |
המערער:
אלכסנדר לנצמן
|
המשיבה:
מדינת ישראל - משרד החינוך
באמצעות פרקליטות מחוז חיפה עו"ד ערן רזניק
|
פסק דין |
1.בפנינו ערעור, שהוגש על פסק דינו של בית משפט השלום בחיפה, כב' השופטת מירב קלמפנר נבון, אשר ניתן ביום 21/05/15 בת"א 3391-12-12, במסגרתו הורה בית משפט קמא על דחיית התביעה וחייב את המערער בהוצאות המשיבה ובשכר טרחת עורכי דינה.
2.הרקע העובדתי הרלבנטי לתביעה הינו כדלקמן:
3.המשיבה פיתחה מערכות תוכנה, לצורך ניהול אדמיניסטרטיבי של בתי ספר שבפיקוחה ובאחריותה, הכוללות מערכת ניהול בית ספרי (להלן: "מנב"ס") ומערכת ניהול בית ספרי באינטרנט ("מנב"ס נט"). תוכנות אלו הותקנו לצרכים מנהליים על מחשבים, המשמשים במוסדות חינוך רשמיים ובלתי רשמיים, וכללו פונקציות שונות, לרבות ניהול מערכת שעות.
4.ביום 28/06/12 החליטה המשיבה לאפשר לבתי הספר טעינה של קובץ, המאפשר בניית מערכת שעות קבועה מתוכנות של גורמים פרטיים חיצוניים. לשם כך, נשלח למנהלי בתי הספר מכתב, המיידע את מנהלי בתי הספר בדבר האפשרות לשימוש מעין זה, לפי בחירתם ושיקול דעתם. במסגרת המכתב, ששלחה המשיבה למנהלי בתי הספר, צוין במפורש, כי "טעינת מערכת השעות מתוכנות פרטיות, תתאפשר רק בתוכנות בהם מבוססת המערכת על מספרי קבוצות הלימוד שהוגדרו במנב"ס בית הספר". כן צוין, כי "מובהר, כי משרד החינוך מבצע את קליטת הממשק בכפוף לצרכיו ולשיקול דעתו בלבד. בהתאם לכך, ייתכנו שינויים במבנה הממשק ו/או ביטול קליטת הממשק, בהתאם לשיקול דעת המשרד ולצרכיו". בנוסף, צוין במכתב, כי "אם בית ספרך משתמש בתוכנה פרטית לבניית מערכת שעות, מומלץ לוודא עם ספק התוכנה כי הוא אכן ערוך להפקת ממשק זה".
5.ביום 12/07/12 שלחה המשיבה מכתב לספקי תוכנות פרטיים לבניית מערכת שעות, וביניהם המערער. במסגרת המסמך ששלחה המשיבה הובהרו תנאי המשיבה, כפי שפורטו במכתב המשיבה למנהלי בתי הספר מיום 28/06/12.
6.המערער הינו עוסק מורשה ובעל עסק, הנקרא "לנטיב", אשר פיתח תוכנה, הנקראת "שבץ טיב", המיועדת לבנייה אוטומטית ואינטראקטיבית של מערכת שעות בבית ספר.
7.המערער טוען, כי בקיץ 2012, לאחר שמנהלי בתי הספר קיבלו פנייה ממנהלת יישומי מנב"ס המיידעת אותם על האפשרות לטעון לתוכנת "מנב"ס נט" את קובץ מערכת השעות בבית הספר באמצעות תוכנה פרטית, ביקש הוא להצטרף לפרויקט פיתוח התוכנה הפרטית ואף מילא לשם כך את הטפסים הנדרשים וקיבל ממשרד החינוך את המידע המפורט על מבנה הקובץ הנדרש.
8.לטענתו, שדרג המערער את התוכנות שהיו מצויות ברשותו, כך שתוכנה פרי המצאתו, אשר נקראת "מנב"ס טיב", תתאים לתוכנת משרד החינוך, אלא שהניסיון לעבוד עם התוכנה שפיתח לא צלח, התגלו תקלות שונות ומשרד החינוך סירב לתקנן ולשתף עמו פעולה. המערער טען, כי בהמשך הדרך סירב משרד החינוך למסור לו פרטים על שינויים, אשר ערך בפרויקט במהלך שנת 2013.
9.המערער טען, כי נכרת בינו ובין משרד החינוך הסכם, על כל סממניו המשפטיים, כאשר המשיבה סירבה לשתף עמו פעולה, הפרה את ההסכם והסבה לו נזקים, שכן התוכנה אשר פיתח אינה רלבנטית עוד, בהיעדר אפשרות לעבוד איתה בבתי הספר. כך, לטענת המערער, ירדה השקעתו בפיתוח התוכנה לטמיון וכן נפגע שיווק תוכנות אחרות של המערער.