פתח דבר
1. עסקינן בעתירתה של המבקשת, עמותה בשם ארגון הרוקחות בישראל (להלן: "
העמותה"), למתן צו הצהרתי שיקבע כי היא זכאית להיכלל ברשימה המפורסמת מעת לעת על ידי נציבות שירות המדינה (להלן: "
הנציבות") וקובעת מי הן האגודות המקצועיות בישראל אשר עובדי המדינה החברים בהן זכאים להחזר תשלום דמי החבר מן המדינה (להלן: "
רשימת האגודות המקצועיות").
סעיף 25.145 לתקנון שירות עובדי המדינה (להלן: "
התקשי"ר") קובע, בין היתר, כי
הכללתה של אגודה מקצועית או גוף מקצועי ברשימת האגודות המקצועיות תיעשה
בהסכמה בין הנציבות לבין האיגוד המקצועי הרלוונטי השייך לאגף לאיגוד מקצועי אצל המשיבה, היא הסתדרות העובדים הכללית החדשה (להלן: "
ההסתדרות").
ההסתדרות טוענת מצידה, כי לאחר ששקלה בכובד ראש ובאופן ענייני את בקשתה של העמותה להיכלל ברשימת האגודות המקצועיות, היא החליטה כדין שלא להיעתר לה - שכן לדידה העמותה פועלת בניגוד למטרותיה ולעמדותיה המקצועיות של ההסתדרות.
מכאן הסכסוך נושא התובענה דנן.
הצדדים לתובענה
2. בראשה של העמותה עומד מר מיקי עופר (להלן: "
יו"ר העמותה"). היא נרשמה אצל רשם העמותות בשלהי שנת 1997, ובתעודת הרישום הוגדרו מטרותיה העיקריות כדלקמן:
"
לטפל בעניינים המדעיים של הרוקחות בישראל ולעסוק בקידום מדעי של הרוקחים בישראל. לשמור ולשפר את רמת מקצוע הרוקחות ותדמיתו. ליזום חקיקה בתחום הבריאות והרוקחות." (ראו מסמכי הרישום, נספח א לתצהירו של תומר).
מזכיר העמותה, ד"ר גיל תומר (לעיל ולהלן: "
תומר"), טוען כי העמותה יוזמת שינויי חקיקה בתחום הרוקחות, מארגנת השתלמויות מקצועיות ולימודי המשך לחבריה, מפרסמת עלוני מידע וניירות עמדה בתחום הרוקחות ואף מקיימת כנס רוקחות שנתי (ראו סעיף 7 לתצהירו). לדבריו, העמותה מונה כ- 440 חברים נכון לשנת 2005. (ראו עדותו, עמ' 13 לפרוטוקול, ש' 6-7).
3. ההסתדרות הינה ארגון העובדים הגדול בישראל, ובה אגף לאיגוד מקצועי (להלן: "
האגף לאיגוד מקצועי") אשר בראשו עמדו בתקופה הרלוונטית לתובענה מר שלמה שני וסגנו מר אלי בן-גרא (להלן: "
שני" ו- "
בן-גרא" בהתאמה). במסגרת האגף לאיגוד מקצועי פועלים איגודים מקצועיים שונים, עימם נמנה אף איגוד הרוקחים והאיגודים הפרה-רפואיים (להלן: "
איגוד הרוקחים"). בתקופה הרלוונטית לתובענה דנן, בראשו של איגוד הרוקחים עמדה עו"ד דליה כהן (להלן: "
עו"ד כהן").
תקנון הבחירות למוסדותיו של איגוד הרוקחים (להלן: "
התקנון") מגדיר את מטרותיו של האיגוד:
"
לארגן ולייצג את כל הרוקחים במישור יחסי העבודה, לרבות ניהול מו"מ לתנאי עבודתם של הרוקחים, חתימה על הסכמים קיבוציים ופעילות במישור הארגוני, בנוסף יפעל האירגון במישור המקצועי והציבורי- חברתי לקידום מקצוע הרוקחות." (התקנון מצורף כנספח א לתצהירה של שטיינברג).
כמו כן, התקנון קובע אלו הם המוסדות הפעילים באיגוד הרוקחים ומהן סמכויותיהם של מוסדות אלה, כדלקמן:
המרכז הארצי אמון על התוויות המדיניות המקצועית והארגונית של האיגוד, וזאת בכפוף להחלטותיה והאצלת סמכויותיה של הוועידה הארצית, שגם ממנה את יו"ר האיגוד, המזכ"ל וחברי המרכז הארצי.
המזכירות הארצית היא הגוף המבצע באיגוד, והיא מנהלת את עבודת האיגוד בהתאם להחלטותיהם של הוועידה הארצית והמרכז הארצי. מתוך המזכירות הארצית נבחרת
מזכירות מצומצמת, אשר בסמכותה להחליט ולפעול בכל עניין במשותף עם
מזכ"ל האיגוד. האחרון אמון על ריכוז וביצוע הפעילות השוטפת של איגוד הרוקחים בהתאם להחלטות המתקבלות במוסדותיו.
לדברי מזכ"ל איגוד הרוקחים דהיום, גב' קלריסה שטיינברג (לעיל ולהלן: "
שטיינברג"), האיגוד מונה כ-1,800 חברים - ביניהם כ-900 רוקחים וכ-900 עוזרי רוקחים (עוזרי רוקחים נדרשים לעמוד בבחינות רישוי מטעם משרד הבריאות והם רשאים לחלק תרופות בהשגחת רוקח, אולם בשונה מן הרוקחים הם אינם בעלי השכלה אקדמאית - ראו עמ' 20 לפרוטוקול, שורות 13-17) (ראו עדותה, עמ' 24 לפרוטוקול, ש' 20-21).
העובדות הצריכות לעניין וטענות הצדדים
4. תומר טוען כי עקב דרישותיהם של עובדי מדינה רבים החברים בעמותה, פנו נציגיה בחודש מרץ 2002 אל גב' דבורה ארד, אשר שימשה במועד זה כמזכ"ל איגוד הרוקחים (להלן: "
ארד"), בבקשה כי תפעל להוספת העמותה לרשימת האגודות המקצועיות שעובדי המדינה החברים בהן זכאים כאמור להחזר דמי החבר מן המדינה (להלן: "
הבקשה").
בעקבות פנייתה של העמותה, נערכה באגף לאיגוד מקצועי שבמשרדי ההסתדרות פגישה בין נציגי העמותה לבין נציגי איגוד הרוקחים, אשר דנה בבקשתה של העמותה. בפגישה נכחו תומר והיועץ המשפטי של העמותה, עו"ד גד יצחקי (להלן: "
עו"ד יצחקי"), מחד גיסא; וכן ארד ויועצו המשפטי של האגף לאיגוד מקצועי, עו"ד גיל בר-טל (להלן: "
עו"ד בר-טל"), מאידך גיסא. ביום 8/7/02, מספר ימים לאחר הפגישה, העלתה ארד על הכתב את שהוסכם בין הצדדים במהלכה:
"1. אגודה מקצועית אשר מבקשת אישור להיכלל ברשימה המתפרסמת מעת לעת ע"י נציבות שירות המדינה והאיגוד המקצועי הנוגע בדבר, תהא
אגודה אשר בתקנון המגדיר את מטרותיה לא נכלל סעיף בדבר דאגה ו/או עיסוק בתנאי עבודה ושכר של חבריה והאגודה אכן איננה עוסקת בכך בפועל וכל עוד היא נוהגת כאמור.
2.
לאגודה תפקיד מוגדר בנושאי קידום מקצועי בתחום הפרופסיונאלי בלבד.