בפנינו ערעור וערעור שכנגד על גזר דינו של בית משפט השלום בחיפה (כבוד סגנית הנשיא,השופטת א.קנטור) מיום 26.7.12 בת.פ. 39090-04-12.
המערער בע"פ 7606-09-12 והמשיב בע"פ 427-08-12 (להלן "המערער") הורשע על פי הודאתו בעבירות שיוחסו לו בכתב אישום מתוקן , עבירות של קבלת דבר במרמה, חלקן בנסיבות מחמירות וחלקן בנסיבות שאינן מחמירות ואיומים וכן בעבירות בניגוד לפקודת מס הכנסה וחוק מע"מ, שעניינן שימוש במרמה או בתחבולה במטרה להתחמק מתשלום מס.
המערער פעל כעוסק מורשה בשני עסקים, ובמסגרתם נהג לפנות לבעלי עסקים שונים, לקשור עימם עסקאות במסגרתן התחייב במרמה לספק להם שירותים ומוצרים בתחום השיווק והפרסום. במסגרת עסקאות אלה קיבל המערער כסף מהלקוחות אך לא סיפק להם את השירותים עבור התמורה שקיבל. המערער גם התקשר עם מספר גרפיקאיות, אשר ביצעו עבורו עבודות גרפיקה תמורת תשלום שהתחייב לשלם להן, אך בפועל לא שילם עבור העבודה שביצעו עבורו.
המערער הציע ללקוחות מספר להיות שותפים עימו במיזם עסקי, וכרת עסקאות עם לקוחות למרות שידע כי לא יוכל לעמוד בהתחייבויותיו.
עסקינן ב- 62 אישומים בעבירות שבוצעו משנת 2008 ואילך, כאשר סכום המירמה הכולל הינו 378,492 ש"ח.
באישום ה- 63 נאמר כי המערער קיבל במסגרת עסקיו כספים, הוציאי בגינם חשבוניות, אך לא דיווח על תקבוליו כנדרש לפי פקודת מס הכנסה לחוק מס ערך מוסף ולא שילם את המס המגיע, שמסתכם ב- 443,372 ש"ח. גם באישום זה מדובר בתקופה מאז שנת 2008.
בעברו של המערער הרשעות בעבירות של אלימות ואיומים ותלוי נגדו מאסר על תנאי חב הפעלה בן 6 חודשים.
המשיבה ביקשה בטיעוניה לעונש בפני בית משפט קמא לבחון את עבירות המירמה שביצע המערער בנפרד מעבירות המס ולהטיל בגינן עונש מצטבר. כן ביקשה להפעיל במצטבר את המאסר המותנה.
המשיבה הגישה אסופת פסיקה, וטענה כי מתחם הענישה הראוי הוא בין 4 עד 6 שנות מאסר, כאשר לכך יש להוסיף במצטבר את המאסר המותנה. ב"כ המאשימה טענה כי לשם הרתעת המערער והרבים יש לאמץ את הרף העליון שבמתחם הענישה.
ב"כ המערער הפנה לנסיבות האישיות של המערער, שהתייתם משני הוריו בהיותו צעיר, הוא אב לשני ילדים קטנים ואחד מאחיו נרצח. טען כי הסכומים בפועל נמוכים בהרבה מאלה שיוחסו לו בכתב האישום, כאשר הסכומים שם כוללים 117,000 ש"ח בשיקים שבוטלו על ידי הלקוחות ולא שולמו בפועל למערער. טען כי המערער הסתבך כלכלית וכתוצאה מכך התרשל בחובותיו לרשויות וכן לא ביצע את עבודות הפרסום בגינן קיבל תמורה.
ב"כ המערער טען כי המערער מתחרט על מעשיו, כי חסך זמן שיפוטי (לאחר שבכתב האישום מופיעים 120 עדי תביעה שעדותם נחסכה). כן טען כי חלק מהעבירות בוצעו לפני למעלה מ-4 או 5 שנים, התיקים בגינם נסגרו לאחר חקירה בתחילת הדרך ורק לאחרונה נפתחו מחדש. לטענתו, עסקינן בשיהוי וכי במידה והמאשימה היתה פועלת נגד המערער כבר בהתחלה, לא היה מגיע למצב שבא לידי ביטוי בעבירות שביצע. כן טען כי המערער לא ריצה מעולם עונש מאסר.
ב"כ המערער טען כי בשים לב לכל הנסיבות מתחם הענישה הראוי הוא בין 6 ל- 24 חודשי מאסר. כן ביקש להפעיל את עונש המאסר המותנה בחופף לכל עונש שיוטל עליו.
המערער הביע בפני בית משפט קמא חרטה על מעשיו וטען כי יחזיר בתשלומים את הכסף ללקוחות. המערער אמר כי יש לו שני ילדים קטנים שמאז מעצרו אינו רואה אותם.
בגזר הדין קבע בית משפט קמא כי מתחם העונש ההולם בגין העבירות שביצע המערער עומד על מאסר שבין 18 חודשי מאסר עד 4 שנות מאסר. בית משפט קמא ציין כי הוא מסתמך על גזר דין שניתן בת"פ 15928-11-08 ביחס לנאשם שהורשע בעשרות עבירות של קשירת קשר לביצוע פשע, קבלת דבר במרמה בנסיבות מחמירות, שידול לשבועת שקר ושורת עבירות פיסקליות, כאשר במסגרת הסדר טיעון הוטלו על הנאשם שם 18 חודשי מאסר בפועל ו- 18 חודשי מאסר מותנה.
בית משפט קמא קבע כי הסדר הנ"ל הושג בתיק הנ"ל עם אותה מאשימה -פרקליטות מחוז חיפה, שמן הסתם שקלה היטב את השיקולים להסדר, ואת הערכים החברתיים שנפגעו ממעשיו של הנאשם שם.
בית משפט קמא ציין כי אכן, כפי שטענה המשיבה, נפגעו ערכים חברתיים, אך מאידך, מידת הפגיעה בערך המוגן אינה ברף העליון, כאשר המרמה לכל אחד מהלקוחות נעה בין כמה מאות שקלים עד 1,500 ש"ח, וסכום המירמה הגבוה המצטבר המיוחס לו בכתב האישום, נובע מריבוי המקרים. בית משפט קמא גם ציין כי המערער ביצע את העבירות על רקע עסקי וכי לטעמו הנסיבות הקשורות בביצוע העבירות אינן נסיבות מחמירות.
בית משפט קמא גם לקח בחשבון בגזירת העונש את נסיבותיו האישיות של המערער , את משך הזמן שחלף מאז בוצעו העבירות, והעובדה שעברו אינו מכביד, ואין לחובתו הרשעות בעבירות רכוש, מרמה או עבירות פיסקליות.
באשר למאסר המותנה ציין בית משפט קמא כי הוא הוטל ביום 17.10.07, כאעשר התנאי הוא שהמערער לא יעבור עבירה של אלימות מילולית, קרי איומים, כאשר עבירות האיומים שעבר במסגרת תיק זה נילוות לעבירות קבלת דבר במירמה מהלקוחות, ומעימותים עם מתלוננים, כאשר אלה אינם ברף הגבוה של האיומים.
בשים לב לנסיבות, שנסקרו בהרחבה, גזר בימ"ש קמא על המערער מאסר בפועל לתקופה של 27 חודשים, הופעל מאסר מותנה בן 6 חודשים שהוטל על המערער ביום 17.10.07 בת.פ. 3303/06 בבית משפט השלום בנצרת, כאשר מחציתו תופעל במצטבר ומחציתו בחופף לעונש המאסר, באופן שסה"כ תקופת המאסר שיהיה על המערער לרצות תהיה בת 30 חודשים. כמו כן גזר בית משפט קמא על המערער מאסר על תנאי לתקופה של 12 חודשים למשך 3 שנים והתנאי כי לא יעבור עבירה בה הורשע וקנס בסך 20,000 ש"ח או 4 חודשים תמורתו, אשר ישולם ב-20 תשלומים, החל ממועד שחרורו מן המאסר.