1. ביום 22.10.13 נערכו בחירות למועצת עיריית בית שמש ולראשות העירייה. תוצאות הבחירות הודעו על ידי מנהל הבחירות ביום 14.11.13. בערעורים שהוגשו לבית משפט זה מתבקש בית המשפט להורות על ביטול הבחירות - וכפועל יוצא מכך ועל פי מצוות החוק - על עריכת בחירות חדשות הן למועצת הרשות המקומית בית שמש והן לראש הרשות המקומית בית שמש.
תוצאות הבחירות
2. בהודעת מנהל הבחירות על תוצאות הבחירות בבית שמש נקבע כי לראש הרשות המקומית נבחר ראש העירייה היוצא, מר משה אבוטבול, אשר קיבל 17,344 קולות כשרים (מתוך 34,275) המהווים 50.6 אחוזים. המועמד הבא אחריו, מר אלי כהן, קיבל 16,388 קולות כשרים המהווים 47.81 אחוזים. המועמד השלישי, מר מאיר בלעיש קיבל 543 קולות כשרים (1.58 אחוזים). הפער בין ראש העירייה הנבחר מר אבוטבול לבין המתמודד מר כהן עומד על 956 קולות.
3. בבחירות למועצת העירייה חולקו 19 המנדטים בין 9 מתוך 13 רשימות המועמדים שהתמודדו בבחירות. הרשימות שזכו במנדטים הן אלו (בהתאם לסדר הא"ב של אותיות הרשימה): בית שמש שלנו בראשות ריצ'רד פרס (1); אגודת ישראל (2); דור אחר ביחד חבד בראשות מאיר בלעיש (1); חזית תורנית מאוחדת (3); בית שמש חוזרת - הבית היהודי (3); עתיד העיר (2); כלל חסידי וקהילות ירושלים (1); בית שמש ביתנו בראשות ילנה קוניאנסקי (1); הליכוד משפחה אחת בראשות אדרי שלום (2); התאחדות הספרדים העולמית שומרי התורה (3).
הערעורים לבית משפט זה
4. על תוצאות הבחירות למועצת העירייה ולראשות העירייה הוגשו (ביום 27.11.13) לבית משפט זה בשבתו כבית משפט לעניינים מינהליים שני ערעורי בחירות ("ערעורים מינהליים"). הערעורים הוגשו לפי סעיף 72 לחוק הרשויות המקומיות (בחירות), תשכ"ה-1965 (להלן -
חוק הבחירות) וסעיף 7(ב)(1) לחוק הרשויות המקומיות (בחירות ראש הרשות וסגניו וכהונתם), תשל"ה-1975. הערעור הראשון (עמ"נ 52997-11-13) הוגש על ידי מר כהן ושלוש רשימות מועמדים: בית שמש חוזרת - הבית היהודי (שבראשה עמד מר כהן); בית שמש שלנו בראשות ריצ'רד פרס; ועתיד העיר (להלן -
ערעור כהן והרשימות). הערעור השני (עמ"נ 54396-11-13) הוגש על ידי היועץ המשפטי לממשלה (להלן -
ערעור היועמ"ש). הסעד המתבקש בשני הערעורים זהה: ביטול הבחירות למועצת הרשות המקומית ולראש הרשות המקומית; וציווי על עריכתן שנית בהתאם לסעיף 73(ב)(1) לחוק הבחירות.
ערעור היועמ"ש
5. ערעור היועמ"ש מבוסס על ליקוי מרכזי אחד שנפל, לפי הטענה, בבחירות. הליקוי הוא בכך שפעילים של רשימות מסוימות בבית שמש חברו יחד במסגרת התארגנות עבריינית שיטתית ונרחבת על מנת להתחזות למספר רב של (לפחות) מאות בוחרים שנמנעו או שטרם הספיקו לממש את זכות הבחירה שלהם. אותם פעילים הגיעו לקלפיות
והצביעו במקום בעלי זכות הבחירה - לעתים תוך שימוש בתחפושות - לרשימה ולמועמד לראשות העירייה המועדף על אותם הפעילים.
6. היועמ"ש סומך את קיומו של הליקוי האמור על ממצאיה של חקירה משטרתית (שטרם נסתיימה). החקירה נפתחה בעקבות מידע מודיעיני שהתקבל ערב הבחירות ותלונות שהוגשו במהלך הבחירות ולאחריהן. ביום הבחירות, סמוך לשעה 18:00, פשטה המשטרה על שתי דירות בבניין ברח' אור שמח בבית שמש ועל רכב שהגיע למקום.
7.
בדירה הראשונה נעצרו גבר ושתי נשים. על השולחן במרכז הסלון ניצבה ערימה שהכילה 62 תעודות זהות ושני דרכונים. לתעודות הזהות היו מודבקים פתקים שעליהם רשומים מספרי קלפיות. בנוסף נמצאו בדירה זו רשימות של קלפיות, רחובות ומספרי בתים. על גבי רשימת הקלפיות הופיע הסמל של רשימת "כח" (כלל חסידי וקהילות ירושלים) ולצידה העתק של פתק ההצבעה למר אבוטבול. כמו כן נמצאו בדירה מספר זוגות משקפיים ושקית שהכילה מטפחות ראש וכובעים. בתשובה לשאלת השוטר אישרה אחת העצורות כי מדובר בתחפושות. על עצורה אחרת נתפסה חבילת פתקים מקומטים שעליהם נרשמו מספרי קלפיות וכיתובים שונים, כגון: "
נשים התעודה צריכה לחזור בשעות הבוקר" עם מספר טלפון.
8.
בדירה השנייה נמצאו כעשרים גברים בעלי חזות חרדית. עם הגעת השוטרים למקום החלה נהירה החוצה מהדירה, כך שרוב השוהים בה הצליחו להימלט ונתפסו חמישה גברים בלבד. בדירה נתפסו 60 תעודות זהות ודרכון. כוח משטרתי שהמתין מחוץ לבנין הבחין
במכונית מסוג סקודה שהגיעה למקום ועצרה ליד הבניין. נהג המכונית, שחזותו חרדית (להלן -
נהג הסקודה), יצא ממנה על פי הוראת אחד השוטרים, ובשלב זה הוא זרק לכיוון פח האשפה הסמוך חבילה המכילה 8 תעודות זהות ודרכון אחד. בחיפוש שנערך ברכב נמצאה במושב שליד הנהג קופסת קרטון שבתוכה 31 תעודות זהות נוספות. סך הכול נתפסו בשתי הדירות ובמכונית 161 תעודות זהות ו-4 דרכונים. עד למועד התפיסה נעשתה הצבעה באמצעות 36 תעודות זהות מתוך אלו שנתפסו.
9. כמתואר בערעור היועמ"ש, המבצע המתואר של המשטרה הוביל לסדרת מעצרים. מלבד נהג הסקודה והאנשים ששהו בדירות, נעצרו חשודים נוספים בארגון ובסיוע להתארגנות של איסוף תעודות הזהות מבעליהן והצבעה במקומם באמצעות תעודות הזהות שלהם. חלק מהנחקרים בחרו לשמור על זכות השתיקה. אחרים מסרו גרסאות. לעתים נמצאה התאמה בין הגרסאות ולעתים סתרו הנחקרים זה את דבריו של זה. הודעות נגבו גם מאנשים שתעודות הזהות שלהם נתפסו בפשיטה המשטרתית ברח' אור שמח.
10. היועמ"ש מנתח בערעורו את הודעות הנחקרים ומסיק מהן כי היקף התופעה העבריינית שהתחוללה בבית שמש ביום הבחירות, הגם שאינו ניתן להערכה מדויקת, גדול בהרבה ממספר תעודות הזהות שנתפסו. לטענתו, בחינה עניינית והגיונית של מכלול ההודעות מספקת את התמונה הבאה: רשימת "כח" פרשה מסיעת יהדות התורה, ושמה לה למטרה להגדיל את כוחה לשני מנדטים. מאחר שהפוטנציאל האלקטורלי האמיתי של "כח" אינו עולה על 1,800 בוחרים, כמות שאינה מספיקה אלא למנדט אחד, החליטו פעילים ברשימה להשיג את המנדט הנוסף באמצעות קולותיהם של אוכלוסיית ה"קנאים" בבית שמש. מדובר, לפי הטענה, בקבוצה גדולה למדי של אנשים המשתייכים לפלג מחמיר של הציבור החרדי וככאלה הם אינם משתתפים בבחירות מטעמים אידיאולוגיים. הללו שודלו על ידי פעילי "כח" בימים שקדמו ליום הבחירות וביום הבחירות עצמו
להפקיד את תעודות הזהות שלהם בידי אותם פעילים,
כך שניתן יהיה לעשות שימוש בתעודות באמצעות שיגור מתוזמן של מתחזים לקלפיות והחזרתן לאחר מכן לבעליהן. למטרה זו - הוספת מנדט ל"כח" - חברה מטרה נוספת, והיא הבטחת בחירתו של אבוטבול לראשות העירייה, בהיותו המועמד המקובל על כל הרשימות החרדיות.
11. בהמשך לכך, נטען בערעור, שבעלי תעודות זהות רבים מסרו אותן על מנת שישמשו להצבעה לרשימת "כח" למועצת העירייה ולמר אבוטבול לראשות העירייה. התעודות נאספו באמצעות
נקודות איסוף בבתי הכנסת ובמקומות נוספים, וכן באמצעות איסוף ישיר מהבתים. אף כי קשה לאמוד את כמות הקולות הפסולים שהושגו באמצעי מרמה אלה, הוסף ונטען, נראה כי המשטרה לא איתרה את כל המעורבים ואת כל מוקדי הזיוף.
12. לערעור היועמ"ש צורפו, בבחינת חיזוק לחומר החקירה שנאסף במשטרה, גם תצהירים של שבעה משקיפים ובעלי תפקידים בוועדות הקלפי, שתיארו אירועים של ניסיונות הצבעה באמצעות תעודת זהות שאינה שייכת למצביע. בנוסף הוגשו על ידי היועמ"ש תצהירים של מספר בוחרים, שבהגיעם לקלפי נאמר להם על ידי חברי ועדת הקלפי כי כבר הצביעו, למרות שלטענתם טרם הצביעו.
13. היועמ"ש הדגיש בערעורו את החומרה היתרה ואת מהותיות הליקוי העולה ממצאי החקירה המשטרתית המתוארת לעיל, בכל הקשור במהלך הבחירות בעיר בית שמש. נטען כי מדובר בפעולות התחזות שיטתיות ומאורגנות, שקיימת הסתברות גבוהה לכך שהיקפן מגיע לכדי מאות קולות מזויפים, וייתכן מאד שאף למעלה מכך. פעולות אלה תוכננו מראש מספר ימים לפני הבחירות. הן בוצעו בכוונה ובידיעה שיהיה בהן להשפיע על תוצאות הבחירות. ניתן להן פומבי בקרב ציבור רחב בבית שמש. הן התרחשו בריש גלי במטרה למקסם את היקף תעודות הזהות המופקדות. בהגשמת התכנית נטלו חלק מספר רב של אנשים שהיו נכונים להסתכן בביצוע עבירות פליליות. ביצוע הפעילות היה כרוך בהכנה לוגיסטית ובהשקעת משאבים וכספים, לרבות תשלום לפעילים. כל אלה מצביעים, לדעת היועמ"ש, על פעילות שיטתית, מאורגנת ומסועפת שמימדיה גדולים בהרבה מ-160 תעודות הזהות שנתפסו בפועל ומ-36 ההצבעות הפסולות שהתבצעו בפועל באמצעות אותן תעודות.
14. היועמ"ש סבור כי השילוב בין עוצמת הליקוי והיקף הליקוי שנפלו בבחירות, לבין פער הקולות הנמוך הנדרש לשינוי תוצאות הבחירות למועצה ולראשות העירייה, מחייב את ביטול הבחירות. בבחירות לראשות העירייה הוביל מר אבוטבול על מר כהן בהפרש של 956 קולות בלבד, המהווים 2.79 אחוזים מכלל הקולות הכשרים. בבחירות למועצת העירייה תשתנה חלוקת המנדטים בין הרשימות, בדרך של ביטול המנדט בו זכתה רשימת "כח" והוספתו לרשימת "אגודת ישראל", בהפחתה של 1,398 קולות כשרים מרשימת "כח" (כעולה מתעודת עובד ציבור שהוגשה לנו על ידי היועמ"ש ולא נסתרה). בהתחשב בפערים קטנים אלה, הרי שנודעת חשיבות מכרעת לפעילות השיטתית והמאורגנת שהתבצעה ביום הבחירות ובסמוך לו במטרה להטות את תוצאותיהן. הליקוי שיצרה פעילות זו - הצבעה באמצעות תעודת זהות של מתחזה שאינו בעל התעודה - חמור מאין כמוהו. הוא יורד לשורש העניין ופוגע אנושות בטוהר הבחירות. לפיכך יש בליקוי זה עילה לערעור בחירות. אמנם סעיף 73(ב)(1) לחוק הבחירות מורה כי "בית המשפט לא יבטל בחירות אלא אם נראה לו שהליקוי המשמש עילה לערעור עלול היה להשפיע על התוצאות". אלא שלדעת היועמ"ש, במקרה שלפנינו דרישה זו מתמלאת על פי כל מבחני ההסתברות שהוצעו בפסיקת בית המשפט העליון לפרשנות הביטוי "
עלול היה להשפיע על התוצאות". מבחנים אלה נעים בין מבחן ה"
אפשרות", דרך מבחן ה"
הסתברות", ועד למבחן בדבר "
אפשרות ממשית" של השפעה על תוצאות הבחירות. אפילו במסגרת המבחן המחמיר ביותר של אפשרות ממשית, כך נטען, אין מנוס מהמסקנה כי בנסיבות המקרה שעניינן התארגנות רחבה וממוסדת ששמה לה למטרה להטות את תוצאות הבחירות, אכן עלולה הייתה ההתארגנות להשפיע על התוצאות. התארגנות רחבה וממוסדת זו אכן השיגה את מטרתה. היא הצליחה להחדיר אל הקלפיות למעלה מ-956 קולות של מתחזים שעשו שימוש בתעודות זהות שאינן שלהם (מספר שבהפחתתו לא ייבחר מר אבוטבול) ואף קרוב ל-1,400 קולות של מתחזים (שפסילתם תשנה את חלוקת המנדטים למועצה).
ערעור כהן והרשימות
15. מר כהן ושלוש הרשימות המערערות יחד עמו (להלן -
הרשימות המערערות) תומכים בערעור היועמ"ש וסבורים כמותו כי יש לבטל את הבחירות בשל תופעת ההצבעה באמצעות מתחזים שהזדהו באמצעות תעודות זהות של אחרים, כפי שתוארה בערעור היועמ"ש. אולם ערעור כהן והרשימות כולל גם עילות ביטול נוספות.