ש"ש
בית משפט לעניני משפחה ראשון לציון
|
43747-05-12
15/11/2012
|
בפני השופט:
אסתר שטיין
|
- נגד - |
התובע:
איתן שפץ
|
הנתבע:
1. היועץ המשפטי לממשלה 2. המשרד לשירותי דת - הלשכה המשפטית
|
פסק-דין |
1. בפני ביהמ"ש תביעה לשינוי שם משפחתם של סבו, סבתו ואביו המנוחים של המבקש.
2. לגרסת המבקש, סבו וסבתו המנוחים נרצחו ע"י הנאצים במלחמת העולם השנייה. במקור שמות סבו וסבתו היו הרש שפץ וליליה מידן.
3. המבקש טען ששמותיהם של סבו וסבתו עוברתו ושונו בעת רישום תעודת הנישואין של הוריו, כפי שאביו קרא להם בבית ילדותו, ל"צבי ובטי שפץ".
4. המבקש פנה לביהמ"ש בתביעה זו מאחר שבקשתו לקבלת אזרחות ממדינת גרמניה נדחתה, מהסיבה ששמותיהם של סבו וסבתו כפי שרשומים במרשם האוכלוסין בישראל, אינם תואמים את הרישומים בגרמניה.
5. בנוסף, עתר המבקש לשינוי שם משפחתו של אביו משפץ ל"ג'ימס" על מנת שיהיה תואם לשם משפחתם של סבו וסבתו.
יצוין כי בתגובתו של המבקש לעמדת המשיב, נטען שלביהמ"ש
"יש סמכות לדון בנושא שינוי שמו של אדם על פי חוק בית המשפט לענייני משפחה 1995, וזאת מאחר ולבית המשפט לענייני משפחה יש סמכות לדון בתביעות המוגשות עפ"י חוק השמות 1956."
טענות המשיב
6. לטענת המשיב מאחר ועסקינן בשינוי פרטים ביחס לנפטרים, אזי בהתאם לסעיף 19ד לחוק מרשם האוכלוסין, תשכ"ה 1965 (להלן: "חוק מרשם האוכלוסין"), לא ניתן יהיה לתקן את המרשם אלא לכל היותר לתת פסק דין הצהרתי ביחס לשמות המנוחים.
7. עוד טען המשיב, כי מאחר והבקשה אינה נכנסת בגדר סעיפים 1-3 לחוק ביהמ"ש לענייני משפחה, התשנ"ה 1995 (להלן: "חוק ביהמ"ש לענייני משפחה")- הסמכות לדון בבקשה מסורה לביהמ"ש המחוזי מכח סמכותו השיורית עפ"י סעיף 40(1) לחוק בתי המשפט התשמ"ד 1984 (להלן: "חוק בתי המשפט").
מטעם זה, טען המשיב שיש להעביר את התביעה לביהמ"ש המוסמך- היינו בית המשפט המחוזי במחוז מרכז.
8. יוער, כי לגופו של עניין טען המשיב שהמסמך מרשויות גרמניה שצירף המבקש איננו תעודה ציבורית כנדרש עפ"י סעיף 19 לחוק מרשם האוכלוסין ומעיון בתיק המרשם של אבי המבקש אין כל אינדיקציה לשמות הנטענים של סבו וסבתו.
לגופו של עניין
9. המבקש עתר לבימ"ש זה בבקשה לדון בבקשתו מכח חוק השמות תשט"ז 1956. ואולם מעיון בהוראות חוק השמות עולה כי אין כל הוראה בחוק זה המאפשרת לאדם לשנות שם של מנוחים.
יתר על כן, הלכה למעשה, אין כל הוראת חוק המאפשרת שינוי שכזה ביחס למנוחים.
סעיף 19ד' לחוק המרשם קובע כדלקמן:
"מבלי לפגוע באמור בסעיף 19ה או בסעיף 23, לא יתוקן רישום במרשם אלא לבקשת התושב שהרישום מתייחס אליו ועל פי תעודה ציבורית המעידה שהרישום לא היה נכון."
לפיכך, המבקש יכול לעתור לשינוי שמם של המנוחים ביחס לרישום פרטים המתייחסים אליו וכפי שנכתב בעמדת ב"כ היועמ"ש, מאחר ולא ניתן לקבל את הסכמת המנוחים- הרי שהתובע יוכל לקבל לכל היותר פס"ד הצהרתי בלבד (להבדיל מלהורות לפקיד הרישום לשנות).
10. המבקש מפנה בבקשתו לתמ"ש 22480/07
שחם דבורה נ' היועמ"ש (פורסם בנבו) ובו נקבע כי בסמכות ביהמ"ש לענייני משפחה ליתן פס"ד הצהרתי בלבד לגבי שינוי שמות הורים מנוחים מכח סמכותו הכללית של ביהמ"ש ליתן סעד הצהרתי בהתאם לסעיף 75 לחוק בתי המשפט.
לא מצאתי כי חוק המרשם נופל לגדר סמכותו של ביהמ"ש לענייני משפחה ועל כן הנני קובעת כי אין בסמכות בימ"ש זה לדון בבקשה
ואני מורה על העברתה מתוקף סמכותי בהתאם לסעיף 79(א) לחוק בתי המשפט התשמ"ד 1984 לביהמ"ש המחוזי במחוז מרכז.