פלוני (להלן - פלוני), הגיש ביום 1.06.05 כתב תביעה על סך 100,030 ש"ח נגד מיכל רוזן בן יוסף (להלן - בן יוסף) במסגרת ת.א. 31228/05, בגין הפרת חוזה התקשרות. עוד קודם לכן ביום 14.03.05, הגישה בן יוסף כתב תביעה על סך 15,029 ש"ח לבית משפט לתביעות קטנות במסגרת ת.ק. 2984/05, בגין אי תשלום עבור שעות נוספות אותן לטענתה היתה זכאית לקבל מפלוני במסגרת ההתקשרות ביניהם.
ביום 14.09.05, הגישה בן יוסף לבית משפט השלום כתב תביעה על סך 102,174 ש"ח במסגרת ת.א 48154/05, לאחר שעתרה למחיקת התביעה בבית המשפט לתביעות קטנות. לטענתה, לא קיבלה מלוא שכרה עבור עבודתה, וכן נגרמו לה נזקים ועוגמת נפש.
הדיון בשני התיקים אוחד בפני.
תמצית טענות פלוני
פלוני, רואה חשבון במקצועו, תר אחר משרד להשכרה או לרכישה. לשם כך נעזר בשירותיו של מתווך בשם מאיר גואטה (להלן - המתווך), אשר הציג לו את בן-יוסף כאדריכלית, לצורך שיפוץ המשרד.
בחודש יוני 2003 או בסמוך לכך העבירה בן יוסף לפלוני הצעת מחיר וביום 16.6.2004 התקשרו הצדדים בהסכם לתכנון המשרד (להלן - ההסכם), אותו רכש פלוני ברחוב הברזל 32, תל אביב (להלן - המשרד).
בהתאם לסעיף 4 להסכם, פוצל שכר טרחתה של בן יוסף לשניים: עבור תכנון עקרוני בלבד הכולל 1 עד 3 הצעות לפי הצורך, סך של 600$ ועבור עבודה של תכנון מפורט, סך של 3,400$. בהסכם נקבע, שאם פלוני יבחר גם את התכנון המפורט, יקוזז התשלום עבור התכנון העקרוני. פלוני בחר בתכנון המפורט ובן יוסף קיבלה את מלוא שכרה בסך 3,400$.
במהלך החודשים יולי עד אוקטובר 2004, העבירה בן יוסף לפלוני סקיצה ראשונית בפורמט דף פוליו ובה חלוקה פנימית פשוטה ובסיסית של חלל המשרד לחדרים. ביום 24.10.04, במהלך פגישת עבודה בין הצדדים הופתע התובע לגלות, כי בן יוסף הוציאה, על דעת עצמה, סט תוכניות ראשון ללא שיתופו או מתן הסכמתו ולמעשה הוציאה את התכנון העיקרי של חלוקת המשרד אל הפועל. יצוין, כי פלוני לא ראה סט תוכניות זה של חלוקת המשרד, למעט הסקיצה בפורמט דף הפוליו, בה לא פורטו תוכניות נלוות לתאורה, תקרה וכיו"ב ופלוני היה מעוניין בהצעה נוספת של המשרד כיחידה אחת.
בפגישת המשך, שנערכה ביום 29.10.04, ונמשכה למעלה משלוש שעות, נכחו פלוני ושותפתו גב' רביטל פרץ, וגובשה תוכנית מפורטת של המשרד כיחידה אחת. כמו כן, הוגדרה מסגרת כללית לתקצוב מפרט עבודות העיצוב של המשרד ופלוני ביקש להוציא תוכנית זו אל הפועל.
במהלך חודש דצמבר 2004 החליטה בן יוסף, כי השינויים שנערכו בתוכנית מצדיקים תשלום נוסף וזאת בניגוד לקבוע בהסכם. תחילה פנתה בן יוסף בדרישה בעל פה לתשלום ולאחר מכן בכתב. ביום 17.1.05, פלוני התייחס בכתב לדרישת בן יוסף לתוספת בשכ"ט בגין "שינויים" בתוכנית ומכאן ואילך נפסקו שירותי בן יוסף.
בן יוסף הפרה את ההסכם הפרה יסודית. בשלב בו נטשה את הפרוייקט הסתיימו רק כ- 60% מהעבודות אותן נדרשה לבצע על פי ההסכם. פלוני נדרש לפקח על עבודות תכנון וביצוע עבודת נגרות כללית, חשמל ותאורה, עיצוב והתקנת תקרות, הרכבת מערכות חדר ישיבות וכיו"ב. וכן נדרש לפקח ולהדריך את בעלי המקצוע השונים באשר לאופן ביצוע העבודות, במקום בן יוסף.
בן יוסף הפגינה לאורך כל הפרוייקט עצלות, זלזול וחוסר מקצועיות, אשר באו לידי ביטוי בעיקר באי נוכחותה בשטח בתדירות הנדרשת. הדבר הביא לטעויות ואי דיוקים בתוכניות ומכאן בא הצורך לביצוע תיקונים חוזרים ונשנים. ביקוריה של בן יוסף באתר מעולם לא בוצעו מיוזמתה אלא רק לאחר בקשותיו ותחינותיו של פלוני. פלוני נדרש להקדיש מזמנו ולערוך ביקורים רבים באתר במקום בן יוסף על מנת לחזור ולבדוק את התאמת התוכניות למציאות בשטח. בנוסף, בן יוסף לא עמדה בלוחות הזמנים ולא קידמה את ביצוע התוכניות במועד. תוכנית הריהוט התעכבה אצל בן יוסף כחודש וחצי והאדריכלית, שעובדת אצל בן יוסף, גב' מיכל האס, השיבה במענה לדרישת פלוני, כי היא ובן יוסף עסוקות בפרוייקט אחר. לבסוף, כשהתקבלה תוכנית הריהוט התברר, כי אינה מנצלת את השטחים כראוי ופלוני נאלץ לתקן ולעדכן את התוכנית.
בן יוסף כשלה בעריכת תוכניות מותאמות לבעלי המקצוע השונים וכשלה בתיאום המערכות: מיקום גופי התאורה בוצע במקומות בלתי אפשריים במקום בו צינורות המיזוג והספרינקלרים עוברים דרכם, תוכנן קיר מפריד בין שני חדרים תוך חציית חלון, נעשה תכנון לקוי לקיר הזכוכית בחדר הישיבות והנתבעת לא השכילה לוודא, כי מעלית הבניין וחדר המדרגות אינם מאפשרים הובלה ומעבר של קיר הזכוכית למשרד. כמו כן, הנתבעת כשלה בהכנת מכרז להזמנת חומרי בניין באופן שבו חישוב מוטעה וחריגה מהותית בכמויות הובילו לתשלום נוסף מצד פלוני. בן יוסף לא ידעה לספק פתרונות לבעיות, שעלו מעצם העבודה בשטח וכל בעלי המקצוע התלוננו בפני פלוני על כך.
בניגוד למוסכם בסעיף 3 להסכם, בן יוסף לא סיפקה לתובע שירות של הדמיה ממוחשבת, שבה היתה אמורה להציג לפלוני את המשרד בהתהוותו וכך לאפשר לו לבצע החלטות נכונות בזמן קצר. כמו כן, בניגוד למוסכם בסעיף 10 להסכם, בן יוסף לא סייעה לתובע לבחור פריטי גמר ופלוני נאלץ לבחור פריטים כגון - שיש, פרקט, תאורה, כיור, משטח עבודה וכיו"ב, בעצמו.
הנזקים שגרמה בן יוסף לפלוני מסתכמים לכדי סך של 100,030 ש"ח: בעקבות הפסקת עבודתה של הנתבעת נאלץ פלוני להעסיק אדריכל אחר, שישלים את העבודות בעלות של 12,732 ש"ח. כמו כן, חישוב הכמויות המוטעה מצד בן יוסף וחריגה כספית מהתקציב שהוגדר לעבודות מסתכם לכדי 33,105 ש"ח. איחור הנתבעת לפגישות גרמו לנזק של 2,471 ש"ח (לפי חישוב של אובדן שעת עבודה של שמונה אנשים x 60$ לשעה ובסה"כ 480$). אי מתן שירותי פיקוח ואי מתן הנחיות לרכישת פריטי גמר, לפי 100 שעות עבודה ובסה"כ 30,888 ש"ח. בנוסף, נגרמה לו עוגמת הנפש אותה הוא מעריך בסך של 15,000 ש"ח.
תמצית טענות בן יוסף
בן יוסף היא מעצבת פנים במקצועה, בהשכלתה ובעיסוקה ובעלת משרד לעיצוב פנים ולתכנון אדריכלי הפועל תחת השם המסחרי "רוזן מעצבים אדריכלות ועיצוב פנים". במסגרת עיסוקה מעניקה בן יוסף, בין היתר, שירותי תכנון, ליווי ופיקוח למשרדים בהקמה, כאשר מומחיותה היא ביצירת תדמית חיובית ללקוח בהתאם לרצונו ועיסוקו באמצעות עיצוב ותכנון. על חוג לקוחותיה של בן יוסף נמנים לקוחות מכובדים וחברות מכובדות, אשר נהנו משירותיה הטובים במהלך השנים.
בשנת 2003 פנה פלוני לראשונה לבן יוסף, ככל הנראה עקב המלצות חמות שקיבל, ומסר לה, כי יהיה מעוניין לקבל שירותי עיצוב ותכנון עבור משרד שבדעתו להקים. לפלוני הוסברו עקרונות העבודה על פיהם עובדת בן יוסף ואף הועברה לו הצעת מחיר ראשונית.
בסוף חודש מאי 2004 או בסמוך לכך, חידש פלוני את פנייתו לבן יוסף עקב גיבוש העסקה לרכישת המשרד. לאחר שיחות ופגישה ממושכת ביקש פלוני לשכור את שירותי בן יוסף לתכנון משרדו והושגה הסכמה עקרונית לביצוע העבודות. במועד זה התבקשה לערוך עבור פלוני תכנון ראשוני למשרד, כאשר פלוני הודיע, כי בכוונתו לחלק את המשרד לשתי יחידות. ביום 16.06.04, נחתם בין הצדדים הסכם עבודה המחולק לשני שלבים.
על פי ההסכם, הזמין פלוני מבן יוסף שירותי תכנון עקרוני למשרד, כלומר הזמין מבן יוסף את השירותים המנויים בחלקו הראשון של ההסכם על פי סעיפים 1 - 5. הוסכם בין הצדדים, כי ככל שפלוני יאשר הצעה שתובא במסגרת התכנון העקרוני ויבקש, כי יבוצע תכנון מפורט, אז יכנסו לתוקף יתר סעיפי ההסכם.
בן יוסף פעלה במרץ והחלה בעריכת התכנון העקרוני על פי הנחיות פלוני וצרכיו, כפי שהוצגו בפניה. היא ערכה תכנון ראשוני למשרד אשר כלל חלוקה לשתי יחידות, נערכה תוכנית ריהוט מפורטת ונערך מפרט וכתב כמויות. התכנון המקורי הועבר לפלוני אשר בחן אותו והעיר את הערותיו, הביע את שביעות רצונו, אישר את התוכנית וביקש להמשיך הלאה.