רמ"ש
בית המשפט המחוזי תל אביב - יפו כבית-משפט לערעורים אזרחיים
|
44615-06-20
30/07/2020
|
בפני השופט:
שאול שוחט - סגן נשיא
|
- נגד - |
מבקשים:
אפרים ולדמן - מנהל עיזבון עו"ד רמי שמאמה
|
משיבים:
האפוטרופוס הכללי במחוז תל-אביב
|
פסק דין |
בקשת רשות ערעור על החלת בית המשפט לענייני משפחה במחוז תל-אביב (כב' השופטת אסתר ז'יטניצקי רקובר, בת"ע 19345-11-10), מיום 18.5.20, בבקשת המבקש, מנהל עזבון המנוחה ח.ד.ש ז"ל (להלן: "המנוחה"), לקבוע את שכר טרחתו בשיעור של %4 מהעיזבון.
המבקש מונה למנהל עיזבון המנוחה לפני למעלה מ-9 שנים (ביום 13.1.2011) ומאז משמש בתפקידו. הבקשה לפסיקת שכר טרחת המבקש כמנהל העזבון (בקשה מס' 37 בנט) הוגשה טרם הסתיים מלוא ניהול העיזבון, על מנת לאפשר למבקש לחשב את הסכום שעומד לחלוקה סופית ליורשים, תוך שהובהר בה כי שכר הטרחה שיפסק יגבה רק לאחר שיוגש דו"ח כספי סופי ובקשה מתאימה לאישור פסיקת שכר טרחתו בהתאם לתקנות הירושה.
בקשת המבקש כמנהל העיזבון לפסיקת שכרו בשיעור האמור נתמכה למעשה בהסכמת כל יורשי המנוחה (יצויין כי יורש אחד, שחלקו בעיזבון פחות מפרומיל, נמנע מלהגיב לבקשה ומכאן גם אין סיבה להניח שמתנגד לה). לאחר שבקשת מנהל העיזבון נבחנה ע"י מחלקת הפיקוח באפוטרופוס הכללי הודיע זה האחרון כי אין מניעה מצדו לאשר באופן עקרוני פסיקת שכר טרחה בשיעור המבוקש של 4% מהיקף העזבון.
ביהמ"ש קמא פירט בהחלטתו את מלאכתו הרבה של מנהל העיזבון בניהול העיזבון וציטט מהוראות התקנות, הפסיקה כמו גם הספרות המשפטית הרלוונטית. בסופו של דבר מצא ביהמ"ש קמא לנכון לפסוק למנהל העיזבון שכר טרחה כולל בשיעור של 700,000 ₪ שמהווה למעשה פחות ממחצית מהשכר שהתבקש. בית המשפט קמא נימק את החלטתו בכך ששוויו של העיזבון עומד על כ-36 מיליון ₪ ומכאן שפסיקת שכר טרחה בשיעור של 4% משמעותה שכר של 1,440,000 ₪. מנהל העיזבון ציין בבקשתו כי הוא וצוות משרדו ביצעו כ-2000 שעות עבודה במסגרת ניהול העיזבון. מכאן מצא ביהמ"ש קמא כי חלוקת שכר הטרחה שהתבקש למעשה (1,440,000 ש"ח) לשעות העבודה שבוצעו, מביא לשכר שעתי של 720 ₪ לשעה. סכום זה, סבר בית המשפט קמא, חורג מן הנהוג והמקובל אף בנסיבות בהן ניהול העיזבון הצריך ביצוע פעולות רבות וחריגות, והסכמת היורשים לתשלומו "אין בה כדי להעלות או להוריד לעניין זה". בנסיבות אלו מצא ביהמ"ש קמא להעמיד את שכרו השעתי של מנהל העיזבון על סך של 350 ₪ ובמכפלת שעות העבודה (2000 שעות) לקבוע את שכר הטרחה הכולל על סך של 700,000 ₪.
מכאן בקשת רשות הערעור שלפניי.
האפוטרופוס הכללי, המשיב לבר"ע, הודיע ביום 2.7.20 כי אין בכוונתו לקחת חלק בהליך והציע לקבל עמדת הורי הקטינים היורשים ועמדת האפוטרופוס לרכוש של היורשים אשר מונה להם אפוטרופוס, להליך זה. המשיב חזר וציין כי ניהול העיזבון טרם הסתיים וכי עם סיום ניהול העיזבון יש להגיש את משרד היועמ"ש דו"ח כספי ובקשה מתאימה לאישור וגביית שכר הטרחה בהתאם להוראות תקנות הירושה.
ביום 9.7.20 התקבלה עמדת הקטינים היורשים (באמצעות הוריהם) ועמדת האפוטרופוס לרכוש היורשים שמונה להם אופטרופס להליך, לפיה הם אינם מתנגדים לסעד המבוקש.
דיון והכרעה
מכוח הסכמת הצדדים ולאור סמכותי בהתאם לתקנה 410 לתקנות סדר הדין האזרחי, התשמ"ד-1984, אני מחליט לדון בבקשת רשות הערעור כבערעור עצמו.