-
ביום 14.3.23 הגישה התובעת בקשה לביטול יפוי כח מתמשך שנתנה הממנה למשיבות.
-
במסגרת הבקשה צויין על ידי התובעת מספר פעמים כי האם כשירה להחליט בענייניה, המשיבות החליטו לאשפז את האם מטעמים אנוכיים, הממנה אינה זקוקה לאפוט' ואין הצדקה ליפוי כח מתמשך שנחתם בניגוד לרצונה מתוך הפעלת לחץ והשפעה בלתי הוגנת.
-
המשיבות הגישו תגובה מפורטות והן עותרות לדחיית הבקשה. הן מפרטות ארוכות התנהלות שהייתה בחודשים האחרונים של ניצולה של האם וכן הליכים קודמים שהתנהלו עד אשר האם חתמה על יפוי כח מתמשך בו מינתה את שתיהן. המשיבות מסתמכות על חוות דעת שנערכה על ידי ד"ר גרינבלט ביום 22.11.22.
-
במסגרת הליך זה מונה האפוט' לדין מטעם הסיוע המשפטי אשר הגישה התרשמות ראשונית בכתב הבוקר וכן השלימה טענותיה בעל פה בהרחבה בדיון.
-
בנוסף לבקשת התובעת נעתרתי להזמנת עו"ס לחוק חוסים אשר הייתה מעורבת בהליכים שנגעו לממנה בבית משפט שלום.
-
יאמר כבר בראשית הדברים שהתנהלות כל בנותיה של הממנה, אין לקבלה.
-
התובעת טוענת טענות סותרות וקשה להבין מה מטרתה הסופית בסופו של יום. התובעת עותרת לביטול יפוי הכח המתמשך וטוענת כי האם מחד כשירה מצד שני הנימוק לביטול יפוי הכח המתמשך היא חוו"ד רפואית מחודש 5/22 שם צויין כי לממנה יש דמנציה ויש ליקוי חמור בהתמצאות.
-
הנתבעות גם הן טוענות טענות סותרות גם הן. עם זאת, עמדתן ברורה הן חפצות להיות בסופו של יום אפוט' של הממנה ללא שיתופה של התובעת. מחד הנתבעות הגישו הליך אפוט' שיפורט להלן בו עתרו למינוי אפוט' לאם. מאידך לאחר מכן, הן מסתמכות על חוות דעת מיום 22.11.22 כי האם הייתה כשירה לחתום על יפוי כח מתמשך.
-
בתווך ניצבת האם במצב קשה ומצער, אשר אין לי אלא להצטרף לדברים הנכוחים אשר צויינו על ידי האפוט' לדין כי בוודאי לא הייתה חפצה להתנהלות זו וכי כך יוכרעו ענייניה.
-
לבית המשפט יש שיקול דעת נרחב במסגרת חוק הכשרות המשפטית והאפוט' להורות על סעדים זמניים והוראות לצורך הגנת שלומו וטובתו של אדם שנזקק לכך.
-
למרות שניתן היה להורות על דחיית התביעה לאור הטענות הסותרות של התובעת סברתי לאור תמונת המצב שהתבררה בפני ביהמ"ש, כי יש הצדקה לתת את הסעד שהתבקש אך לא מנימוקי התובעת.
-
סעיף 32 כ"ט(א) לחוק הכשרות המשפטית והאפוט' מקנה לביהמ"ש שיקול דעת בביטול יפוי כח מתמשך או מינוי על פיו. בסעיף קטן(3) ניתנת סמכות לביהמ"ש להורות כי לשם שמירת ענייניו של הממנה אין די ביפוי הכח ויש למנות לו אפוט' שידאג לענייניו כולם או חלקם. בסעיף קטן(2) לבית משפט יש סמכות להורות על ביטול יפוי הכח המתמשך ככל ששוכנע שהוא ניתן בעת שהממנה לא היה בעל כשרות.
-
ביום 15.5.22 ניתן סיכום ביקור בקופת חולים כללית של מומחה לגריאטריה. סיכום ביקור זה הוגש על ידי המשיבות במסגרת תיק האפוט' 29392-10-22. במסגרת סיכום ביקור זה צויינו הדברים הבאים: "מדובר במטופלת בת 83 מתגוררת בגפה בבני ברק... זקוקה להשגחה ובקרה בנטילת תרופות (מתבלבלת לעיתים קרובות). נמצאת במעקב במרפאה גריאטרית בשל דמנציה... מוגבלת בתפקוד עקב דמנציה ככל הנראה מסוג אלצהיימר בדרגת חומרה בינונית.... ותובנה חלקית".
-
חוו"ד הנוספת עליה הסתמכו לאחר מכן, המשיבות, ניתנה ביום 22.11.22 וצורפו על ידן במסגרת תמ"ש 70519-01-23 לצורך אישור יפוי הכח המתמשך. יצויין כי בקשתה נדחתה והן הופנו בהתאם לחוק לאפוט' הכללי, עם זאת חוות הדעת נמצאת בפני ביהמ"ש והוגשה ביום 29.1.23. בחוות דעת זו, צויין כי הממנה עצמאית בתפקודה. צויין כי היא מתמצאת הייטב בזמן, במרחב, בסובבים אותה, ובמצבה עם פגיעה קלה בזיכרון. צויין כי היא מבינה את התהליך של יפוי כח מתמשך וצויין כי היא גם נימקה את החלטתה.
-
רק בבחינת שתי חוות דעת אלה עולה כי יש להעדיף בצורה נחרצת את חוות הדעת מיום 15.5.2022 שנערכה בקופת החולים. חוות הדעת מפורטת, ברור גם מה נבדק וברור מה מצבה של הממנה. לעומת זאת, חוות הדעת מיום 22.11.22 לקונית. לא ברור כלל איזה מידע היה בפני הרופא שבדק את הממנה. מה תמונת המצב שקיבל מאחרים וממנה ישירות.
-
להשלמת התמונה עו"ס לחוק חוסים הייתה מעורבת בעניינה של הממנה בחודש ינואר בהליך שנפתח בבית משפט השלום בשל חשש מוצק לניצול מחפיר של הקשישה. שרק הוא כשלעצמו היה צריך לגרום לבנותיה להתאחד על מנת לסייע לאמן. בעקבות ניהול ההליך על פי חוק החוסים ובהתאם להחלטת בית משפט שלום פנו הנתבעות בהליך ליפוי הכח המתמשך לבית משפט זה ובהמשך פנו לאפוט' הכללי כאמור לעיל.
-
הרווחה אשר המשיכה במעורבות בעניינה של הממנה נתנה תמונת מצב רחבה לגבי מצבה של הממנה הן בחודש ינואר והן היום. במסגרת הדיון הציגה העו"ס חוו"ד מבית האבות מיום 17.5.23 בה צויין בין היתר לגבי הממנה: "מדובר בדיירת בת 84 דמנטית,... ירידה קוגניטיבית משמעותית במשך 3 שנים... שוכחת שמות, מילים, חוזרת לאותם סיפורים ושאלות. נבדקה מספר פעמים על ידי גריאטר, הוגדרה כתשושת נפש".
-
על אף שאינני נדרשת להכריע באירועים שהובילו למעברה של הממנה לסידור מוסדי מהבית, אציין כי ההתרשמות אשר פורטה על ידי הרווחה בזמן אמת עת הופעל חוק החוסים לרבות בתיאור המפורט שהיה בדיון היום, מעלה כי היה צורך בהתערבות מידית של הרווחה וכי כיום המצב השתפר. יהיה צורך לבחון האם הסידור הנוכחי הולם את צרכיה וטובתה של הממנה אולם הדברים לא ייבחנו במסגרת הליך זה.
-
בתמונה הכוללת אשר התבררה לביהמ"ש כפי שפורטה לעיל לגבי חוו"ד לגבי מצבה של הממנה וכן מהתמונה הנרחבת שהוצגה על ידי הרווחה שוכנעתי כי יפוי הכח ניתן בעת שהממנה לא הייתה בעלת כשרות לערוך אותו. אשר על כן, אני מורה על ביטול יפוי הכח המתמשך.
-
מכח סמכותי לפי חוק הכשרות המשפטית והאפוט' ועל מנת שלא יהיה מצב שבו האם נשארת ללא מענה אני מורה כי עד להחלטה אחרת תישאר האם בסידור המוסדי הקיים. ככל שהתובעת מבקשת לשנות מצב זה יהיה עליה להגיש הליך מתאים ובמסגרת זו ייבחנו הדברים.
-
אני מורה כי לא יעשה כל שינוי ברכושה של האם עד להחלטה אחרת.
-
שוכנעתי כי בעת הזאת קיימות ראיות רבות לכך שיש צורך למנות לאם אפוט'. המצב בין בנותיה של האם אינו מאפשר התנהלות תקינה לטובתה של האם. ההתנהלות שפורטה של שלושתן הנוגעת לסתירות לגבי מצבה של האם בעת הזאת בטרם שטרם שתהיה העמקה בדברים בהליך מתאים שיוגש, שכנעני כי אין מקום למינוי אף אחת מבנותיה של האם בעת הזו כאפוט' לא לגופה ולא לרכושה. יש צורך לקבל דיווח אובייקטיבי על מצבה של האם וקבלת תמונת מצב שאינה קשורה לסכסוך בין הבנות. כמו כן, הסתירות וההתנהלות של הבנות מעלות כי ספק אם טובתה של האם דווקא עומדת לנגד עיניהן.
-
יצויין כי לו היה הדבר נתון לשיקול דעתו של ביהמ"ש, הייתי מורה על מינוייה של האפוט' לדין כאפוט' באופן זמני לגופה ולרכושה של האם. אולם, בשל הנחיות הסיוע המשפטי (שאני שבה ומציינת שייתכן ובשלו התנאים להתאים אותם למקרים מתאימים כגון זה), אינני מורה על מינוי זה. עם זאת, יצויין כי מעורבותה המהירה של עו"ד אורמן ונוכחותה בדיון היום היו בעלות ערך מוסף ניכר. כמו כן, עו"ד אורמן תמשיך בתפקידה בעת הזאת עד החלטה אחרת ותעביר את המידע גם לאפוט' שימונה כעת על ידי.
-
אני מורה על מינוייה של עו"ד ליאת נח לצורך מינוי זמני לגוף ולרכוש וזאת לפרק זמן של 4 חודשים, בכפוף לקבלת הסכמתה בכתב בתוך 7 ימים. פרק זמן זה יאפשר לכל אחת מהצדדים לנקוט בהליך מתאים בעניין האפוט' ולגבי הוראות לגבי המשך שהותה של האם במסגרת הסידור המוסדי.
-
האפוט' לדין תמציא לעו"ד נח העתק פרוטוקול דיון זה ותואיל גם לקבל מרשויות הרווחה את חוו"ד שהוצגה במהלך הדיון ולסרוק אותה לתיק.
-
אני תקווה כי טרם יחל סבב נוסף של הליכים משפטיים בין הצדדים בעניינה של האם, יישקלו כל אחת מבנותיה של האם מה הדרך המיטבית שתסייע לאמן.
-
המזכירות תסגור את התיק.
<#6#>
ניתנה והודעה היום ט' סיוון תשפ"ג, 29/05/2023 במעמד הנוכחים.
|
תמר סנונית פורר, שופטת
|
פסק הדין הותר לפרסום בהחלטה מיום 20.10.23.
כמו כן תוקנו 3 טעויות הקלדה בפסק הדין.