זהו ערעור על החלטתו של בית-משפט השלום בתל-אביב (כבוד השופטת רות רונן), מיום 14.4.03 בת"א 53113/00 (בש"א 155809/03), במסגרתה הורה בית המשפט על מחיקה על הסף של חלק מתביעה מתוקנת שהגישו המערערים נגד המשיבות (להלן: "
התביעה"). הערעור מכוון גם נגד החלטה קודמת מיום 20.11.01 (בש"א 132159/00), שמחקה חלקים אחרים מכתב התביעה, בטרם תוקן.
1. 1.
העובדות שאינן שנויות במחלוקת
(א) (א) המשיבה 2 (בשמה הקודם: וויזטק פתרונות בע"מ; להלן: "
וויזטק") היא חברה ישראלית, שנסחרה במועדים הרלוונטים לכתב התביעה בבורסה לניירות ערך בארה"ב. המשיבה 1 (להלן: "
קונברג'יס ישראל") היא חברה ישראלית, בבעלות מלאה של חברה אמריקנית בשם Convergys Corporation (להלן: "
קונברג'יס האם"). לקונברג'יס האם חברת-בת נוספת בשם Convergys IMG Inc. (להלן: "
קונברג'יס האחות").
נכון ליום 22.11.99 החזיקה המערערת 1 ב- 15,100 מניות של וויזטק, והמערער 2 החזיק ב- 800 מניות שלה.
(ב) (ב) קונברג'יס האחות רכשה 4,750,200 ממניות וויזטק, המהוות כ-70% מהונה של וויזטק.
(ג) (ג) ביום 1.4.99 הציעה קונברג'יס ישראל לבעלי המניות בוויזטק, לרבות קונברג'יס האחות, הצעת-רכש לרכישת מניות של וויזטק במחיר של 18.3 דולר למנייה. בעלי-מניות בסך כולל של 4,829,939 הביעו את הסכמתם להצעה, ומתוכם 4,750,200 היו מניות שמכרה קונברג'יס האחות לקונברג'יס ישראל. קונברג'יס ישראל רכשה מניות נוספות שלא במסגרת הצעת רכש.
(ד) (ד) ביום 2.7.99 הציעה קונברג'יס ישראל הצעת-רכש נוספת לבעלי המניות בוויזטק, במחיר של 25 דולר למנייה (להלן: "
הצעת הרכש השנייה"). בעלי-מניות שבידיהם 2,275,824 מניות נענו להצעה זו בחיוב. קונברג'יס ישראל המשיכה לרכוש מניות נוספות שלא במסגרת הצעת רכש.
(ה) (ה) ביום 1.9.99 הודיעה קונברג'יס ישראל - אשר ראתה ברצף הצעות הרכש שביצעה "תוכנית" שבה השיגה היענות של למעלה מ-90% מהניצעים - על כוונתה לבצע רכישה כפוייה, לפי סעיף 236 לפקודת החברות [נוסח חדש], התשמ"ג - 1983 (להלן: "
פקודת החברות" או "
הפקודה") של יתרת מניות וויזטק, אשר הוחזקו בידי בעלי מניות שלא נענו להצעת הרכש (והמערערים ביניהם), ובסך הכל 355,334 מניות.
(ו) (ו) בהתאם לסעיף 236 לפקודה, הוגשו לבית המשפט המחוזי בתל-אביב בקשות מטעם חלק מבעלי המניות המתנגדים לרכישה הכפוייה (להלן: "
המתנגדים הפעילים"). המערערים לא הגישו בקשה לבית המשפט המחוזי. עיקר הבקשות התמקד בטענה, שקונברג'יס ישראל לא היתה זכאית לתת הודעה על רכישה כפוייה, מאחר שלא עמדה בתנאיו של סעיף 236 לפקודת החברות, ובעיקר בתנאי הדורש הסכמה של 90% מבעלי המניות האחרים. עוד נטען, כי התשלום שהוצע למנייה בהצעת הרכש השנייה לא היה הוגן, היה נמוך משווייה האמיתי של המנייה ונעשה תוך הטעיית הניצעים.
(ז) (ז) ביום 12.11.99 נחתם בין המתנגדים הפעילים לבין קונברג'יס הסכם (להלן: "
הסכם הפשרה"), שבמסגרתו התחייבה קונברג'יס ישראל לרכוש 181,800 מניות שהחזיקו המתנגדים הפעילים תמורת סך כולל של 5,454,000 דולר, אשר משקף שווי של 30 דולר למנייה, ומנגד, התחייבו המתנגדים הפעילים לתמוך במתן תוקף של פסק-דין להסכם הפשרה, ולהסיר ההתנגדויות.
(ח) (ח) ביום 16.11.99 נעתר בית המשפט המחוזי (כבוד השופט י' לויט) לבקשה המוסכמת שהוגשה על-פי הסכם הפשרה, והחליט כדלקמן:
"
ההתנגדויות שהוגשו בשלוש הבקשות שצויינו בבקשה, נמחקות בהסכמת הצדדים. היות שכך, רשאית המשיבה (החברה הנעברת) לרכוש את המניות כאמור בהסכם מכר המניות מיום 12.11.99 עליו חתמו הצדדים. לבקשת הצדדים ניתן לכך תוקף של פס"ד."
(ט) (ט) ביום 2.12.99 מסרה קונברג'יס ישראל הודעה לרשות לניירות ערך בארה"ב (SEC), שלפיה:
1. 1. קונברג'יס ישראל רכשה מניות בהסכם הנ"ל;
2. 2. ביום 17.11.99 מסרה קונברג'יס ישראל לוויזטק הודעה על ביצוע הרכישה הכפוייה של יתרת מניות וויזטק שטרם נרכשו על-ידיה (סה"כ 163,584 מניות וויזטק);
3. 3. ביום 22.11.99 הועברה תמורת המניות (סך 4,089,600 דולר המשקף מחיר של 25 דולר למנייה) לחשבון נאמנות מיוחד של וויזטק, שבו תישמר התמורה עבור בעלי המניות;
4. 4. עם קבלת התמורה, כאמור, רשמה וויזטק את קונברג'יס ישראל כבעלים הרשום של המניות;
5. 5. החל מיום 12.11.99 נמחקו מניות וויזטק מן המסחר בנסד"ק.
(י) (י) בין אותן 163,584 מניות שנרכשו בכפייה היו גם מניות המערערים, שתמורתם היו הם זכאים, לפי ההודעה שנמסרה ל-SEC, לסך של 25 דולר למנייה.