פסק דין
בפני תביעה ותביעה שכנגד שעניינן עבודות שיגומים שבוצעו על ידי התובעת ואשר הופסקו על ידי הנתבעת, בשל טענה לגרימת נזקים כתוצאה מעבודה לקויה של התובעת.
התובעת והנתבעת שכנגד הינה חברה המתמחה בביצוע עבודות שיגומים (להלן: שפ-דר).
"שיגומים" הינם דפנות דיפון עשויים מפרופילים מיוחדים ממתכת המשתלבים זה בזה והמוחדרים לקרקע לפני ביצוע החפירה, במטרה למנוע התמוטטות עפר.
הנתבעת והתובעת שכנגד הינה חברה העוסקת בייזום, פיתוח, הקמה, השכרה וניהול של פארק העסקים "איירפורט סיטי" שליד נמל התעופה בן גוריון (להלן: איירפורט). הפארק משתרע על פני מתחם של כ- 750 דונם המחולק למגרשים, ומתוכננת בו בניה של כ- 400,000 ממ"ר מתוכם נבנו נכון למועד התביעה כ- 150,000 ממ"ר וכ- 150,000 ממ"ר בשלבי בניה שונים.
כתב התביעה שכנגד הוגש גם נגד הנתבעת שכנגד 2, שהינה חברה המתמחה בתחום ההנדסה הימית והאזרחית (להלן: מעגן). מעגן שלחה הודעת צד ג' לשפ-דר, ובה נטען כי האחריות הכוללת בגין העבודות להחדרת השיגומים ושליפתם רובצת על שפ-דר בהיותה הקבלן ומזמין העבודה.
ביום 30.5.13, הודיעו הצדדים לבית המשפט כי הושגה הסכמה לפיה התביעה שכנגד נגד מעגן והודעת צד ג' תידחנה ללא צו להוצאות.
בתאריך 15.10.08 הזמינה איירפורט מחברת שפ-דר עבודה בפרוייקט של חברת מוטורולה שהוקם בפארק איירפורט סיטי (להלן: הפרוייקט), אשר כללה החדרת שיגומים באורך 40 מטר וחילוצם כעבור כשישה שבועות. אין מחלוקת כי בפועל הוחדרו שיגומים באורך 46.3 מטר.
בסמוך לאחר אישור הזמנת העבודה החלה שפ-דר בביצוע החדרת השיגומים באתר ובתחילת חודש נובמבר 2008 הושלם קיר השיגומים. עם סיום עבודת ההחדרה, ובהתאם להזמנת העבודה, שילמה איירפורט לשפ-דר סכום של 258,750 ₪, המהווים 75% מערך העבודה.
ביום 2.2.09 החלה עבודת חילוץ השיגומים, אך באותו היום ולאחר שנשלפו חלק משיגומים, הופסקו העבודות על ידי מנהל הפרוייקט מטעם איירפורט בשל גילוי סדקים בקיר ההיקפי של המבנה.
טענות שפ-דר
לטענת שפ-דר, נקודת השבר במערכת היחסים בינה לבין איירפורט היתה בהחלטת איירפורט על סיום העבודות, בטרם הושלמה עבודת חילוץ השיגומים על ידה, ולהחלטתה זו משמעויות כלכליות שעל איירפורט לשאת בהן.
שפ-דר טוענת כי איירפורט לא הוכיחה גירסתה לפיה הסדקים שהתגלו נוצרו כתוצאה מוויברציות יתר של הפטיש שבאמצעותו הוחדרו וחולצו השיגומים, וכך גם לא הוכח קשר סיבתי בין העבודות שביצעה שפ-דר לנזק הנטען, וממילא לטענתה לא הוכח כי נגרם נזק כלשהו כתוצאה מהחדרת השיגומים או אגב הוצאתם. לפיכך לטענתה על אירפורט לשלם לה את כל הנדרש בכתב התביעה ובהתאמה יש לדחות את התביעה שכנגד.
שפ-דר מדגישה בהקשר זה כי טענת איירפורט לפיה הנזקים נגרמו כבר בעת החדרת השיגומים, אינה מתיישבת עם בקשת איירפורט כי שפ-דר תבצע את שליפת השיגומים, ועמדה זו אף לא מצאה ביטוי ביומני העבודה של איירפורט או בהתחשבנות שנערכה בין הצדדים לקראת התשלום בגין החדרת השיגומים ששולם במלואו.
לפי גירסת שפ-דר, בחלוף כשלושה חודשים ממועד החדרת השיגומים הגיעו נציגיה לאתר הפרוייקט לשם חילוצם מהקרקע, אך הופתעו לגלות כי איירפורט בנתה קיר בטון בסמוך למקום בו הוחדרו השיגומים באופן המונע את שליפתם בעזרת הציוד הרגיל בו היא משתמשת. לגירסתה, היא נאלצה לשכור ציוד מיוחד מחברת מעגן שאיפשר את שליפת השיגומים תוך מעקף של הקיר שנבנה. לעמדת שפ-דר, היה על איירפורט לדעת כי חילוץ השיגומים כרוך ברעידת הקרקע והיה עליה לדאוג לכך שלא יבנו מבנים שיכולים להיפגע כתוצאה מחילוץ השיגומים.
לאור האמור עותרת שפ-דר לחיוב איירפורט בתשלום הסכום של 454,268.70 המורכב מיתרת החוב על-פי הזמנת העבודה בגין השיגומים שחולצו על סמך החישוב הבא: 7,500 ₪ + מע"מ למטר, 10.8 מ"א שיגומים שנשלפו במכפלת 25% מהתמורה ובסך כולל של 20,398.12 ₪. כמו כן תובעת שפ-דר פיצוי בגין עלות השיגומים שנותרו בקרקע לאחר הפסקת העבודות בסך של 342,688.65.
בנוסף מבקשת שפ-דר לפצותה בין הבטלה שנגרמה לה בת 1.5 ימי עבודה לצוות ולציוד עקב הפסקת העבודות שהוערכה על ידה בסך של 30,219.46 ₪.
טענות איירפורט
איירפורט מייחסת לשפ-דר רשלנות מקצועית בביצוע עבודות החדרת השיגומים ובהמשך בניסיונות השליפה, כתוצאה מהפעלת וויברציות יתר שגרמו, לשיטתה, לסדקים בקיר היקפי במרתף בניין הפרוייקט ובמאגר מים של המסעדה הסמוכה לפרוייקט.
לטענת איירפורט רשלנות זו הצדיקה את הפסקת העבודה ואת התנגדותה לחילוץ השיגומים על ידי הנתבעת. עוד לטענתה על התובעת לשאת בכל הנזקים שנגרמו לה בגין רשלנות זו לרבות הפסד ימי עבודה עלות התיקונים ואובדן דמי שכירות.