תחתית הבריכה.
יצוין כי לעניין זה, למרות חשיבותו כפי שארחיב בהמשך, לא נדרש המומחה סעדי או למצער דבריו בחו"ד לוקים בעמימות ובחוסר בהירות, מה גם שנקודת המוצא למסקנותיו באשר למפלס המים ביום התאונה מוטעית.
18. לפני הדיון בשאלת האחריות אתייחס לטענת הנתבעות בסיכומיהן כי לאורך הדרך התובע הציג גרסאות שונות. הנתבעות טענו, כי בסע' 5 לכתב התביעה שהוגש לביהמ"ש השלום נכתב "התובע גלש במגלשה, כשהוא במצב של ישיבה, כתוצאה מזרימת המים החזקה, התובע איבד את שיווי משקלו, התהפך על בטנו, כך שראשו היה בכיוון הירידה.."
ובתביעה בה עסקינן "..תוך כדי גלישה, כאשר הגיע בפתאומיות ובמהירות גבוהה מעל עיקול מוגבה במגלשה וכתוצאה מהזרימה החזקה מאוד של המים, גרם הדבר להתהפכות גופו של התובע על בטנו...".
כן הנתבעות הפנו לדו"ח מד"א (נ/3) שנערך ביום האירוע ובו כתוב "בו 18 בריא בד"כ החליק בבריכה ונפל אחורנית, נחבל בראש"
אף שהניסוחים בתביעות אינם מושלמים, אלא שבעיקרם הם מתארים אותו האירוע. גם הכתוב באישור מד"א לא מערער את גרסת התובע, שכן אין לצפות לתיאור מושלם על דקויות האירוע מתובע שעבר תאונת ראש קשה ואשר כדברי המומחה בתיאור פרטי האירוע בחו"ד "לאחר הנפילה איבד את הכרתו ונצפה פרכוס. מיד לאחר החבלה היה מבולבל ולא זיהה אנשים קרובים לו", וכמובן לא ניתן לצפות כי כותב הדו"ח יקפיד על רישום מדויק של כל הנאמר מפי התובע. איני סבור, כטענת הנתבעות, כי קיימות סתירות מהותית אשר מערערות את גרסת התובע. ושוב, תחת הניסיון לתור אחר סתירות שכולן זניחות, טוב היו עושות הנתבעות לו הציגו את הראיות והעדים שבשליטתן.
האחריות
19.התובע טען בתביעתו, כי הנתבעות הפרו את הוראות התקנות. הרלוונטית למקרה זה היא תקנה 20 לתקנות הקובעת:
" 20. (א) מחזיק בריכה יכין נוהלי הפעלה, שימוש ובטיחות למיתקני שעשועי מים וספורט ככל שאלה לא נקבעו בדין, וידאג כי בעלי התפקידים בבריכה יפעלו בהתאם לנהלים אלה.
(ב) נוסף על האמור בתקנת משנה (א), שימוש במגלשות מים, תפעולן, ותחזוקתן יהיו בהתאם לת"י 1605; מחזיק בריכה ידאג כי יתקיים פיקוח על הנכנסים והיוצאים ממגלשת מים, וכי חלק בריכת השחיה שבסביבת פתח מגלשת המים בתוך בריכת השחיה פנוי ממתרחצים."
על ההוראות הרלוונטיות מתקן 1605 (להלן: התקן) עמד המומחה אסבן בחוות דעתו וגם בעדותו לפניי. מומחה זה הסביר כי בהתאם לתקן, שחלקיו הרלוונטיים הוא אף ציטט בחו"ד, עומק המים בבריכה באזור הנחיתה ממתקן שגובה הנפילה ממשטח המגלשה לפני המים הוא עד 20 ס"מ יהיה לפחות 100 ס"מ, ואילו במקום בו גובה הנפילה הוא 60 ס"מ עד למים אזי העומק הבטוח של המים הוא לפחות 180 ס"מ. עוד צוין בתקן, כי בערכי ביניים העומק הדרוש יחושב באופן יחסי (איטרפולציה לינארית). מכאן, שעה שההפרש עומד על כ-40 ס"מ (האמצע בין 20 ל-60) העומק המינימלי של המים אמור להיות לפחות 140 ס"מ.
מסקנה זו היא צד אחד של המטבע. המומחה סעדי ציין בחוות דעתו כי ברגיל מפלס המים בנקודת הנחיתה עומד על 115 ס"מ, ואילו, כאמור, סף המגלשה בגובה של 20 ס"מ מפני המים. במצב רגיל זה ההפרש עומד על 20 ס"מ ומים בעומק 115 ס"מ כן עומדים בדרישת התקן. אלא שבענייננו, בזמן התאונה בקאנטרי לא דאגו לעומק המים הדרוש ובכך נוצר הפרש של כ-40 ס"מ שאף מחייב, כפי שהקדמתי, כי עומק המים יעמוד על כ-140 ס"מ – דבר שלא התקיים במקרה זה.
20.הקאנטרי לא דאג למפלס המים הדרוש, בכך התרשל ואף הפר הוראות התקנות וגם התקן, כאשר סביר להניח כי לו פעל כדין תאונה זו הייתה נמנעת. העד אסבן מסר לפניי "אנשים עם הבגדים לוקחים חלק מהמים, אנשים יוצאים מהמדרגות ולוקחים חלק מהמים, יש התאיידות מהשמש, כל הזמן יש הפחתה בגובה המים"(ע"מ' 32, ש' 29-30). כן הוסיף, כי כדי להתגבר על ירידת מפלס המים מקובל להתקין חיישן להזרמת מים לבריכה כל אימת והמפלס יורד תחת הגובה הדרוש או שמתקינים פתחי גלישה בגובה של 120 ס"מ שמזרימים בקביעות מים והעודף עובר לתעלה ייעודית (עמ' 32, ש' 30-33). גם בעניין זה הנתבעות שתקו, לא הזכירו ולו ברמז מה היא השיטה שהונהגה בבריכה הספציפית בה עסקינן, אין יומן, אין אף עד המעורה בפרטים וגם המומחה מטעמן לא טרח להתייחס לנושא זה. לא רק עניין זה נותר אפוף עמימות בשל מחדלי הנתבעות, הרי הם לא ראו ולו ליתן הסבר כלשהו למפלס המים הנמוך ביום התאונה ולגורמים שהביאו למצב דברים זה.
21.התרשלות הנתבעות במקרה זה היא בולטת ביחוד לנוכח הפרתן לתקנות שתכליתן לשמור על ביטחונם ושלימות גופם של המשתמשים במגלשה. בתקנות אלו נקבעו אמצעי בטיחות חיוניים המיועדים להבטיח בכל מצב כי הגלישה תסב הנאה לגולש ותמנע התרחשותן של תאונות. אמנם כטענת הנתבעות אחרים גלשו ולא נפגעו, אלא שהדבר לא מסיר את האחריות מכתפי הנתבעות להתרחשותה של תאונה זו. על גופו של כל גולש בודד פועלים בכל רגע נתון מספר פקטורים משתנים, כמו עוצמת זרם המים, תנוחת גופו, מהירות הגלישה, גובה מפלס המים בבריכה ועוד נתונים רבים, ומצופה מהנתבעות לנקוט בכל באמצעי הבטיחות להסרת הסכנה לה נחשף כל גולש בהתחשב באותם נתונים משתנים.
ועוד, לעומק מפלס המים חשיבות מכריעה, שכן הוא מיועד למנוע התנגשות בין גופו של הגולש לקרקעית הבריכה, ומכאן גם מחוקק המשנה עמד בפירוט על העומק הדרוש. מחובת הקאנטרי לקיים אחר התקנות, לפקח מקרוב ולדאוג כי לא תחול נסיגה במפלס המים דבר שעלול לחשוף, אף בהסתברות גבוהה, את הגולשים לסכנה מוחשית לפגיעה בגופם – סכנה צפויה שהתממשותה עלולה לגרום לנזק ניכר. יודגש, כי גם לעניין הפיקוח והמעקב אחרי עומק המים בבריכה הנתבעות לא הביאו ולו בדל של ראיה.
המדובר בסכנה מוחשית, צפויה לכל מפעיל מגלשה סביר שניתן למנוע אותה באמצעים פשוטים שאף קיבלו ביטוי בהוראה חוקית. הנתבעות לא הסירו סכנה זו, הפרו את הוראות התקנות ובכך גרמו ברשלנותן ובהפרתן להוראה חוקית לקרות התאונה (השוו : ע"א 3124/90 סבג נ' אמסלם ואח', פ''ד מט(1) 102)).
22.מעבר לדרוש אוסיף, כי נראה שהפרת הקאנטרי להוראות חקוקות מפורשות, כמו הקפדה על מפלס מים בגובה הדרוש מהווה נזק ראייתי מובנה. עמימות זו בזיקה לקשר הסיבתי מצדיקה העברת נטל השכנוע לקאנטרי להראות מה היה מצב הדברים ההיפותטי אילולא הפרה זו להוראת התקנות. אף יתרה מכך, אי התיעוד של עומק המים בבריכת הנחיתה בסמוך לאחר התאונה, או אובדנו מהווה בפועל גם נזק ראייתי נפרד (ראו מיני רבים ע"א 3114/12 מנחם ששון נ' משרד הרווחה, פסקאות 27-31 והאסמכתאות שם (13.4.14). אלא שבעניין זה ונוכח מסקנותיי שלעיל איני רואה צורך להרחיב.
23.מהקביעה כי בהתאם לתשתית הראייתית שהוכחה לפניי שינוי תנוחת גופו של התובע לא הייתה רצונית, נגזרת בהכרח המסקנה כי במקרה זה גם לא ניתן לייחס לתובע אשם תורם. כידוע :" המבחן לקיומו של אשם תורם הינו כפול. על בית המשפט לבחון אם בנסיבות העניין נהג הניזוק כאדם אחראי ותוך זהירות סבירה, שאם לא כן, תחולק האחריות לפגיעה על פי מבחן האשמה המוסרית. דהיינו, הצבת מעשי הרשלנות של המזיק והניזוק זה מול זה כדי להשוות ולהעריך את מידתם ומשקלם של מעשיו ומחדליו של כל צד.." (ע"א 7008/09 ג'אבר עבד אל רחים ואחר נ' משרד החינוך ואח', פסקה 12 (7.9.10)(. לא הוכח כי התובע פעל בניגוד להנחיות המשלח; גם לא הוכח כי הגביר בכל צורה שהיא את הסכנה שבגלישה. התובע התיישב על המגלשה, ותוך כדי גלישה התרחש שינוי במנח גופו שאינו בשליטתו, דבר שהביא לנחיתת ראש בבריכה ולפגיעתו גם בעקבות מפלס המים הנמוך – מסקנה זו זוכה לחיזוק של ממש מהעובדה שהתאונה התרחשה בעקבות הפרת הקאנטרי להוראות חוקיות, דבר המחדד את התרשלות האחרון ומערער במידה רבה את טענות הנתבעות לאשם תורם מצד התובע.
מעבר לדרוש אוסיף, לו התברר כי שינוי תנוחת גופו של התובע בזמן הגלישה היה יזום ובניגוד להנחיית המשלח, עדיין הדבר לא היה מוביל לדחיית התביעה. גם התרחשות זו הייתה צפויה בעיניו של כל מפעיל קאנטרי סביר לנוכח העובדה שמגלשה זו מיועדת בעיקר לצעירים וקטינים שמנגנוני הבקרה, ההגנה ושיקול הדעת שלהם עדיין אינם בשלים (השוו : ע"א 2061/90 מרצלי נ' מדינת ישראל, פ"ד מז(1) 802, עמ' 822), ואשר התנהגותם מאופיינת בסקרנות ואף בשובבות (ע"א 6111/03בנימין שרוגו נ' בית הספר כנסת יהודה, פסקה 3 (21.11.05). והעיקר הוא, כפי שהוכח לפניי קיים קשר סיבתי, עובדתי ומשפטי, בין אי הקפדת הקאנטרי על עומק המים כקבוע בתקנות ובתקן להתרחשות התאונה, זאת בין אם שינוי מנח גופו של התובע לא היה רצוני ובין אם הדבר נעשה ביוזמתו. לכל היותר במצב דברים זה היה נכון להטיל על התובע אשם תורם, להערכתי בשיעור של כ-30% (ע"א 145/80 שלמה ועקנין נ' המועצה המקומית בית שמש ואח',פ"ד לז(1), 113, עמ' 149(9.11.82)), אך לא דחיית התביעה.
24.לסיום פרק זה אדרש בתמצית לאישורי הבטיחות אליהם הפנה המומחה סעדי ואשר צורפו לחוות דעתו. מומחה זה הסביר כי במועד התאונה היה לקאנטרי רישיון עסק תקף, ובמסגרת הליך חידוש הרישיון בוצעו מספר סקרי בטיחות לרבות למגלשה, ולגישתו הדבר מלמד כי לא היו ליקויי בטיחות גם במגלשה זו. המומחה צירף את סקר הבטיחות מיום 17.8.10 הערוך ע"י פ.ל.א בטיחות ורישוי עסקים (נספח ג' לחו"ד). ראשית, באישור זה נמנו שורה ארוכה של ליקויים שמחייבים תיקון, אך בצד זאת אין כל אישור מאוחר לכך שהליקויים תוקנו. שנית, מעיון באישור זה ניתן להיווכח כי אין זכר לבריכת הנחיתה, למפלס המים ולמערכת המזרימה מים לבריכה זו וגם לא לעוצמת זרם המים במגלשה, אשר ספק אם נבדקו. מומחה זה גם צירף אישור מאת המהנדס דוד בלנק מיום 25.8.10, ובאישור נבדקו יציבות שלד המגלשות בלבד דבר שאינו רלוונטי לענייננו ולא יכול להשליך על התוצאה הסופית בהליך זה.
הנכות הרפואית
25.הנתבעות לא השלימו עם מסקנותיו וקביעותיו של המומחה וטענותיהן הן רבות. בסיכומיהן הדגישו כי הנכות העיקרית, בשיעור 20%, נקבעה, כפי שהמומחה ציין בחו"ד, בגין "הגבלה בולטת של ההתאמה הסוציאלית וכושר העבודה", וטענו כי זו הגדרה שבמהותה נפשית, כאשר אין למומחה הכשרה בתחום זה. תחילה ולמען הבהירות אציין כי המומחה נדרש בהעריכו נכות רפואית זו לפריט הליקוי שקיבל ביטוי בסע' 34(ג) לתוספת לתקנות הביטוח הלאומי (קביעת דרגת נכות לנפגעי עבודה), תשט"ז-1956)להלן:התוספת( בנוסחו הקודם, שכן המבחנים עברו מספר שינויים ועדכונים מאז. המומחה עיין במסגרת חקירתו בנוסח המעודכן של התוספת וחזר וציין, כי למרות העדכון נכות רפואית זו נותרת בעינה כאשר פריט הליקוי העדכני המתאים הוא סע' 34(א)(3) לתוספת המקנה אותה הנכות הרפואית. והעיקר הוא, שהמומחה חזר והדגיש כי הנכות הרפואית הנוירולוגית לא נקבעה בגין הפרעה נפשית "השתמשתי בסעיף הזה כסעיף מותאם לתסמונת לאחר חבלת ראש, שהיא תסמונת מוכרת, מתוארת"(עמ' 48, ש' 10-11). כידוע, מומחה כן מוסמך לקבוע נכות בהתאם לסעיף ליקוי מותאם משלא נמצא אחר המתיישב עם ממצאיו. זו סמכות המושתת על נקודת המוצא לפיה המבחנים לא משקפים באופן מושלם כל הגבלה, כאב או ליקוי גופני ונפשי שיכולים להיווצר בעקבות כל מחלת מקצוע או תאונה – סמכות שקיבלה ביטוי בתקנה 14 לתקנות הביטוח הלאומי (קביעת דרגת נכות לנפגעי עבודה), תשט"ו-1956. הראיה לכך, הם העדכונים לתוספת שנעשים באופן תדיר כדי לנסות להדביק את ההתפתחות המואצת ברפואה ובמחקר.
26.הנתבעות טענו, כי מסקנת המומחה לעניין הנכות הנוירולוגית אינה מבוססת, והיא מושתת על תלונות סובייקטיביות, ללא מעקב רפואי או אינדיקציות אובייקטיביות. המומחה אשר בדבריו כי יחס משקל לתלונות התובע והניח כי התובע הוא אדם ישר (עמ' 49, ש' 22); אך בצד זאת הבהיר, כי דברי התובע עברו סינון ובחינה מעמיקה המבוססת על מומחיותו וניסיונו הקליני רב השנים. מכל אלה, התרשמות המומחה הייתה כי התובע צודק ברוב תלונותיו (עמ' 48, ש' 28-29). לא זו אף זו, המומחה חזר והזכיר כי לתלונות רקע רפואי מובהק, שכן "הוא עבר פגיעת מוח לא פשוטה, הוא פרכס, הוא איבד הכרה, הוא נותח"(עמ' 49, 25-26), כן הוסיף "בבדיקה שלו הוא נראה באי שקט, הוא מתלונן על טווח תלונות מתאים.."(עמ' 49, ש' 13-14) – זאת בשונה מתלונות סובייקטיביות התלושות מחבלת הראש הקשה אותה עבר התובע.
27.עוד טענו הנתבעות, כי המעקב הרפואי הופסק בסמוך לאחר התאונה, וזו ראיה לכך שמצבו של התובע רחוק ממסקנות המומחה. גם טענה זו אין בידי לקבל. המומחה אשר כי אכן לא היה מעקב שוטף ולאחר שחרור התובע מאשפוז הוא היה פעמיים בחדר המיון, אך עובדות אלו לא שוללות וגם לא מערערות את ממצאיו (עמ' 49, ש' 9-10); כן הוסיף, אף שהתובע לא עבר את הטיפול האופטימלי ולא תהליך שיקומי מסודר, ועם זאת לגישתו תוצאות טיפול זה אינן מובטחות "אולי המצב שלו היה משתפר ואולי לא" (עמ' 50, ש' 9). כלומר, נוכח חבלתו הקשה של התובע היה ראוי כי יעבור טיפול יסודי, ואולם מהפסקת הטיפול לא ניתן להסיק כי השלכות החבלה חלפו עם הזמן – וגם הסבר זה מקובל עלי.
28.הנתבעות הגישו סרטונים (נ/4 הנמצא בתיק הנייר) המלמדים כי התובע לאחר התאונה עבד כזמר ואף שר באירועים, וטוענים כי הדבר שולל את ההנחה לקיומה של "הגבלה בולטת של ההתאמה הסוציאלית וכושר העבודה" כהגדרת סעיף הליקוי בו בחר המומחה. כלומר הנתבעות מבקשות להסיק מתפקודו המאוחר של התובע להיעדר נכות נוירולוגית או לנכות במישור זה ששיעורה נמוך. אחזור ואזכיר, כי הבחירה בסעיף ליקוי זה הייתה מתוך אילוץ וכהתאמה, ואין חובה כי מצבו של התובע יתיישב במדויק עם הגדרה זו. יתרה מכך, וזה העיקר, מאין לנתבעות כי הגבלה בולטת בהתאמה הסוציאלית לא מתיישבת עם עבודה כזמר – עבודה שגם הופסקה כפי שאדרש להלן. המומחה הבהיר ודבריו מתיישבים עם השכל הישר, כי לא כל נכות רפואית מובילה לאי כושר מוחלט, ולא כל נכות רפואית הכוללת בחובה אף דיכאון, חרדה, כאבי ראש והפרעה קוגניטיבית תביא בהכרח להסתגרות הנפגע בביתו ולניתוק קשריו החברתיים "אתה יודע כמה אנשים עובדים שיש להם חרדות, הפרעות קשב וריכוז וכו'? לא כולם מטופלים תרופתית" (עמ' 50, ש' 21).
המומחה מסר בחקירתו כי בעקבות התאונה התובע סובל, בין היתר, מכאבי ראש, הפרעות ריכוז, סחרחורות, חשש משהות בחברה וקושי להשתלב בחיים (עמ' 48, ש' 14-15). אף שאלה ממצאי המומחה שעמדו ביסוד קביעת הנכות, ולמרות שהתובע אחרי התאונה עבד גם כזמר אם כי בתדירות נמוכה כפי שארחיב בהמשך, עדיין הדבר לא מוביל לתוצאה לה מייחלות הנתבעות לעניין שלילת נכות רפואית זו וגם לא הפחתתה. איני מקבל את טענת הנתבעות נוכח הסברי המומחה המקובלים עליי "גם עם 50% אפשר ללכת לעבוד"(עמ' 49, ש' 3). ושוב, ההשלכה של הנכות נגזרת מעוצמתה, כמו, למשל, שיש קשת של הפרעות נוירולוגיות וחולשות ביד או ברגל מהקלות ביותר ועד לשיתוק המוחלט, כך גם הפרעות נוירולוגיות אחרות. לא בכל מצב בו הנפגע חזר לתפקוד כלשהו הדבר שולל את קיומה של נכות רפואית נוירולוגית ויהיה שיעורה אשר יהיה.
ועוד, אמנם אין בית המשפט חייב לאמץ חו"ד מומחה מטעמו, במיוחד לאחר שהמומחה נחקר לפניו (רע"א 8575/12 פאינה אדאף נ' חברת אסם בע"מ, פסקה 9 (19.3.13), וביהמ"ש הוא הפוסק האחרון בשאלת הנכות הרפואית; אלא שסטייה ממסקנות מומחה שמונה מטעם ביהמ"ש או דחייתן במישור הרפואי, אפשרית בקיומם של טעמים מיוחדים: " בית המשפט רשאי לאמץ את חוות דעת המומחה מטעמו או לדחות אותה, בהינתן סיבה משמעותית לעשות כן"(ע"א 3173/12 נחמיה עזרא ואח' נ' גרשון גאריביאן ואח', פס' 18 (4.9.14); ע"א 3166/22 פלוני נ' מדינת ישראל, פסקה 17 (27.4.23).
שכן הוא המומחה לדבר ומתוקף תפקידו כזרועו הארוכה של ביהמ"ש קיימת חזקה לעניין מקצועיותו, יושרו והאובייקטיביות שלו. ובמקרה זה לא מצאתי טעמים שיצדיקו התערבות בנכות הנוירולוגית.
29.הנתבעות טענו כי מאותם הסרטונים ניתן להבחין בכך שתנועות הצוואר של התובע הן מלאות, דבר השולל קיומה של נכות אורתופדית. המומחה חזר והסביר בחקירתו כי נמצאה הגבלה קלה בחלק מתנועות הצוואר - הכיפוף קדימה והסיבוב של הצוואר (עמ' 47, 21). לפני המומחה הוצגו קטעים מהסרטונים, והעיד :"לא ראיתי עווית של כאב אבל בכל התנועתיות שלו הוא הסתובב די חופשי לשמאלה ויותר מוגבל לימין, אבל תנועת כיפוף לא ראיתי, במקום 5% אז 4%"(עמ' 48, ש' 1-2). כלומר, אפשרי כי חל שיפור קל בהגבלות שנמצאו וזאת בתנועת הסיבוב לשמאל, דבר המצדיק הפחתה כלשהיא מהנכות הרפואית, ולא מעבר לכך. מכל מקום, אין לי צורך להרחיב מעבר לכך בעניין נכות זו שכן אני משוכנע כי השלכתה על יכולתו של התובע לעבוד וגם תפקודו היא זניחה וחסרת משמעות בדיוק כמו הצלקת בקרקפת. לנכויות רפואיות אלו, בתחום האורתופדי בשיעור 4% והפלסטי בשיעור 10%, יינתן משקל רק בהערכת רכיב הכאב והסבל.
בסיס השכר והגריעה בכושר ההשתכרות
30.התובע יליד 3.7.92, וביום התאונה היה בן 18 שנים "בהתחשב בגילו של המשיב עובר לתאונה ובכך שאך נכנס לשוק העבודה (לאחר שחרורו מצה"ל ולאחר טיול ארוך בדרום אמריקה), ברירת המחדל הייתה להעמיד את שכרו על השכר הממוצע במשק נכון ליום פסק הדין" (ע"א 4767/13 המאגר הישראלי לביטוחי רכב נ' שבבו נתן, פסקה 8 (25.11.13)) - הלכה הישימה ביתר שאת בעניינו של התובע שבזמן התאונה לא התחיל באף עבודה ולא גילה באותו שלב שאיפה או רצון לעסוק בתחום מסוים.
בהתאם לראיות שהובאו לפניי התובע עבד כזמר בתדירות נמוכה, והסביר כי הפסיק משלא הצליח להתפרנס ממקצוע זה וגם משום שחזר בתשובה (עמ' 24, ש' 21; ובעמ' 25, ש' 1); והעיקר הוא שלא הונחה תשתית כלשהיא לעניין השתכרותו במקצוע זה. בהתאם לתלושי השכר שהוגשו התובע עובד מאז שנת 2018 כשכיר בעבודות חשמל ומשתכר בממוצע חודשי כ-7,500 ₪ ברוטו (ת/4). למרות זאת, לא ניתן לגזור פוטנציאל השתכרותו של התובע אלמלא התאונה מהכנסתו לאחר התאונה, אותה השתכר במומו (רע"א 4681/17 מוסא אבו זאיד נ' מוחמד אלקאדי ואח', פסקה 4 (31.7.17)), ואין לקבל את טענת התובע לחישוב הפסדי השכר בהתאם להפרש בין השתכרותו בפועל לשכר הממוצע במשק. במקרה זה אני סבור כי בדומה לקטין, המדד הנכון לחישוב הפסד ההשתכרות הוא הנכות הרפואית בתחום הנוירולוגי (ע"א 7548/13 דיווי נ' תורגמן, פסקה 4 (27.1.2014)).
הנזק
31.הפסדי השכר בעבר: בעקבות התאונה התובע לא התגייס לשירות צבאי, על-כן הפסדי השכר בעבר בשלושת השנים הראשונות לאחר התאונה יחושבו לפי 70% מהשכר הממוצע במשק.
התובע הציע בסיכומיו חישוב לפי שכר העומד על סך 12,000 (כאשר השכר הממוצע עומד על סך כ-12,400 ₪) ולפי בסיס שכר זה יערך החישוב באשר להפסדי השכר לעבר ולעתיד.
תקופת השירות : 12,000*0.7*0.2*36=60480 ₪, ובצירוף ריבית מאמצע התקופה סך 77,700 ₪.
מתום תקופת השירות ועד היום : 12,000 * 0.2 *117 = 280,800 ₪, ובצירוף ריבית מאמצע התקופה סך 318,387 ₪.
32.הפסדי השכר בעתיד :
12,000*0.2*265=636,000 ₪.
33.הפסדי הפנסיה: באשר לעבר יש להתחשב בשיעור ההפרשות המדורג כפי שנקבע בצו ההרחבה [נוסח משולב] לפנסיה חובה 2011, ומכאן לערוך את החישוב לפי ממוצע הפרשות בשיעור 11% (ראו פס"ד של כב' השופטת וילנר בת"א (חי') 16951-04-10 ע.מ.מ נ' ע.מ.ר, פסקאות 31-44 (31.12.13).
(318,387+77,700)*0.11 =43,569 ₪.
ואילו לעתיד החישוב כדלקמן:
636,000*0.125=79,500 ₪.
34.העזרה וההוצאות: העזרה כמו גם ההוצאות היו בסמוך לאחר התאונה בלבד והן מצומצמות בהיקפן. התובע עצמאי והוא לא זקוק לעזרה כלשהיא, כמו כן לא נגרמו לו הוצאות, למעט לתקופה קצרה הסמוכה לתאונה. על-כן, בראשי נזק אלה, הן בעבר והן בעתיד, סכום הפיצוי יעמוד על סך 25,000 ₪.
35.כאב וסבל: בשים לב לאשפוז, לנכות הרפואית לרבות בגין ההגבלה המזערית בתנועות הצוואר והצלקת בקרקפת, כמו גם גילו של התובע ביום התאונה והמעקב הרפואי המצומצם שעבר בעקבותיה, הפיצוי בראש נזק זה יעמוד על סך 175,000 ₪.
סוף דבר
36.לאור האמור, מקבל את התביעה ומחייב את הנתבעות לשלם לתובע סך של 1,355,156 ₪ בצירוף שכ"ט בשיעור 23.4% הכולל מע"מ.
37. הסכומים ישולמו תוך 30 יום מהמצאת פס"ד, אחרת יישאו הפרשי הצמדה וריבית מהיום ועד לתשלום המלא בפועל.
המזכירות תמציא פס"ד זה לצדדים
ניתן היום, א' סיוון תשפ"ג, 21 מאי 2023, בהעדר הצדדים.