אינדקס עורכי דין | פסיקה | המגזין | טפסים | פסקדין Live | משאלים | שירותים משפטיים | פורום עורכי דין נגישות
חיפוש עורכי דין
מיקומך באתר: עמוד ראשי >> חיפוש פסקי-דין >> ת"א 60761-03-15 שאול ואח' נ' סגולה מושב עובדים להתיישבות שיתופית בע"מ

ת"א 60761-03-15 שאול ואח' נ' סגולה מושב עובדים להתיישבות שיתופית בע"מ

תאריך פרסום : 07/02/2016 | גרסת הדפסה

ת"א
בית משפט השלום באר שבע
60761-03-15
10/01/2016
בפני הרשמת:
הבכירה ליאורה וינשטיין

- נגד -
תובעים:
1. אילן שאול
2. נגה לשם-שאול

נתבעים:
סגולה מושב עובדים להתיישבות שיתופית בע"מ
החלטה

ראשית אבקש להתנצל על מתן החלטה בשלב כה מאוחר עקב תקלה.

בפני בקשה לעיכוב הליכים בתיק ולהעברתו לבוררות.

1.התובעים טוענים כי האגודה הנתבעת תבעה מהם, שלא כדין, דמי כניסה בסך 50,000 ש"ח, כתנאי לקבלתם לחברות אצלה. כן הם טוענים כי הופלו לרעה בהליכי הקבלה בכך שנשלחו לתהליך מיון באופן מפלה – התובעים לא פירטו מה מהות ההפליה. הם דורשים כי יורשו לעיין בספרי החשבונות של האגודה.

2.האגודה הנתבעת הגישה בקשה לעיכוב הליכים ולהעברת התיק לבוררות על פי סעיף בתקנון האגודה השיתופית לפיו:

"כל סכסוך הנובע מחברות באגודה או מעסקי האגודה לרבות פירוש תקנון זה או פירוש סעיף מסעיפיו אשר יתגלע בין חברים... לבין האגודה... יימסר לפי דרישת אחד הצדדים לבוררות בפני בוררים שהתמנו ע"י תנועת מושבי העובדים..".

3.כן טענה הנתבעת טענות לגופו של עניין, כגון שהתובעים לא הופלו לרעה, שהחלטת האסיפה בדבר העלאת דמי הכניסה שעל מי שיתקבל מאותו יום ואילך לשלם ל-100,000 ₪ התקבלה כשהתובעת משמשת כמזכירת האסיפה וכי האגודה מוסמכת על פי תקנונה לגבות דמי כניסה.

4.טוענים התובעים כי תקנון זה אינו חל עליהם שעה שהם עומדים בשערי האגודה ונדרשים לשלם את דמי הכניסה. גם אם שילמו כבר את דמי הכניסה וכעת הם תובעים החזר, הרי שיש לראות בדיון הנדרש על ידם כאילו התקיים מלכתחילה, שעה שטרם שילמו את דמי הכניסה והם נדרשים לשלמם.

5.הפסיקה מיינה את המחלוקות בין חברי האגודה לאגודה לפי עניינים פנימיים של האגודה שיכללו במסגרת עסקי האגודה ואשר יכולים להתברר בבוררות ועניינים חיצוניים, "חוקתיים", הראויים להתברר בבית המשפט (ראה למשל ע"א 234/81 ירמה נ. מזרע קבוץ השומר הצעיר להתיישבות שיתופית בע"מ, פ"ד לו(4) 113, רע"א 5771/07 קדמן נ. ישע – אג' עובדים להתיישבות חקלאית שיתופית בע"מ.

6.השאלה מה מהווה עניין חוקתי תוכרע בהתאם לנסיבותיו הפרטניות של כל מקרה לגופו, כאשר המגמה הפרשנית שהשתרשה הינה לסווג כעניין חוקתי, חיצוני – רק עניינים מצומצמים - על מנת לתַקֵף את תניית הבוררות.

(ראה למשל תא (מחוזי) נצרת 4452-02-12 אברהם פרידמן ואח' נ. אגודה שיתופית כרם בין זמרה ואח').

7.בתא (מחוזי נצרת) 1244/04 קיבוץ כפר סאלד נ. גיורא לשם נקבע למשל כי תביעה כספית המתבססת על עילות תביעה שמקורן בפגיעה בעקרון השויון ובהפלייתם לרעה של המשיבים לעומת חברים אחרים, מהווה עניין חיצוני שכן אין מדובר בחישוב אריתמטי בלבד.

8.בתא (שלום י-ם) 3406/07/14 מעיין בכר נגד ברקן כפר שיתופי להתיישבות של משקי חירות בית"ר בע"מ נקבע בעניין דומה (לא "דמי כניסה" אלא כספים שאמורים להיות משולמים כתנאי להמלצת הישוב על קבלתם של התובעים) כי -

9."נושא המחלוקת כורך באופן ישיר שאלות הנוגעות למעמדה של הנתבעת 1 ולחוקתיות פעולותיה ועל כן יש מקום לבררו בבית המשפט ( ראו: רע"א 5771/07 יורם קדמן ואח' נ' ישע- אגודת עובדים להתיישבות חקלאית שיתופית בע"מ ואח' (17.12.09)).

התובעת בכתב התביעה ובתגובתה לבקשה מעלה טענות בנוגע לתוקפו ולחוקיותו של סעיף 4 להסכם. לטענתה, הנתבעת 1 מנצלת את העובדה שרוכשי זכויות מגורים ביישוב ברקן נזקקים להמלצתה של הנתבעת 1 וזו גובה מהם, כתנאי מקדים להמלצה, סכום של 10,000 $, המופקד לקרן בלתי חוזרת, זאת ללא קשר ובנפרד מהתשלום עבור השתתפות בהוצאות הפיתוח והתשתיות אשר בעבורם שילמה התובעת כמפורט בסעיף 2 להסכם סך של 35,000 $.

טענות התובעת בנוגע  לסמכות ולתוקף של סעיף 4 להסכם צריכות להתברר, הן בנוגע לחוקיות הסעיף ודרישת התשלום והן באשר להשפעתן על יתר רוכשי זכויות דיור ביישוב ברקן, בבית המשפט ולא בפני בורר .

אף אם מדובר במקרה גבול באשר לחוקתיות ההסכם, די בהשלכתו הציבורית והיישובית של הנושא כדי להוות טעם מיוחד בגדרו יורה בית המשפט שהסכסוך לא יידון בבוררות ( ראו: סעיף 5(ג)לחוק הבוררות)."

10.מכל האמור לעיל החלטתי לדחות את הבקשה לסילוק על הסף של התובענה ולחייב את הנתבעת בהוצאות התובעים בסך של 1,200 ₪ + מע"מ שישולמו תוך 30 יום מהיום.

התוכן בעמוד זה אינו מלא, על מנת לצפות בכל התוכן עליך לבחור אחת מהאופציות הבאות: הורד קובץ לרכישה הזדהה

בעלי דין המבקשים הסרת המסמך מהמאגר באמצעות פניית הסרה בעמוד יצירת הקשר באתר. על הבקשה לכלול את שם הצדדים להליך, מספרו וקישור למסמך. כמו כן, יציין בעל הדין בבקשתו את סיבת ההסרה. יובהר כי פסקי הדין וההחלטות באתר פסק דין מפורסמים כדין ובאישור הנהלת בתי המשפט. בעלי דין אמנם רשאים לבקש את הסרת המסמך, אולם במצב בו אין צו האוסר את הפרסום, ההחלטה להסירו נתונה לשיקול דעת המערכת
הודעה Disclaimer

באתר זה הושקעו מאמצים רבים להעביר בדרך המהירה הנאה והטובה ביותר חומר ומידע חיוני. עם זאת, על המשתמשים והגולשים לעיין במקור עצמו ולא להסתפק בחומר המופיע באתר המהווה מראה דרך וכיוון ואינו מתיימר להחליף את המקור כמו גם שאינו בא במקום יעוץ מקצועי.

האתר מייעץ לכל משתמש לקבל לפני כל פעולה או החלטה יעוץ משפטי מבעל מקצוע. האתר אינו אחראי לדיוק ולנכונות החומר המופיע באתר. החומר המקורי נחשף בתהליך ההמרה לעיוותים מסויימים ועד להעלתו לאתר עלולים ליפול אי דיוקים ולכן אין האתר אחראי לשום פעולה שתעשה לאחר השימוש בו. האתר אינו אחראי לשום פרסום או לאמיתות פרטים של כל אדם, תאגיד או גוף המופיע באתר.



שאל את המשפטן
יעוץ אישי שלח את שאלתך ועורך דין יחזור אליך
* *   
   *
 

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

כל הזכויות שמורות לפסקדין - אתר המשפט הישראלי
הוקם ע"י מערכות מודרניות בע"מ