ת"צ
בית המשפט המחוזי ירושלים
|
23955-08-12
09/09/2014
|
בפני השופטת:
גילה כנפי-שטייניץ
|
- נגד - |
המבקשת:
קולך - פורום נשים דתיות עו"ד אסף פינק ואח'
|
המשיבה:
רדיו קול ברמה עו"ד מוטי ארד ואח'
|
החלטה |
1.לפניי תובענה, וכן בקשה לאישורה כתובענה ייצוגית, שעניינה טענה לנקיטת אפליה פסולה על-ידי תחנת הרדיו "קול ברמה", באמצעות מדיניות של אי-השמעת נשים בשידורי התחנה.
רקע כללי
2.תחנת הרדיו "קול ברמה" (להלן - המשיבה או התחנה) היא תחנת רדיו אזורית הפועלת החל משנת 2009 מכוח זיכיון לשידורי רדיו שניתן לה ע"י הרשות השניה לטלוויזיה ולרדיו (להלן - הרשות השניה). התחנה הוקמה בעקבות החלטת מועצת הרשות השניה אשר הורתה על פרסום מכרז להענקת זיכיון לתחנת רדיו ייעודית לציבור "תורני-מסורתי-ספרדי" באזור התיכון (אזור הכולל חלקים ממרכז הארץ ומדרום הארץ), זאת לאחר שערכה בדיקות שונות והגיעה למסקנה כי מגזר זה אינו זוכה למענה הולם בשוק התקשורת המקומי. המשיבה זכתה במכרז וביום 12.11.08 ניתן לה זיכיון לשידורי רדיו.
3.לפי הצהרת המשיבה באתר האינטרנט שלה, מיום הקמתה הלכה וגדלה כמות מאזיניה של התחנה אשר הפכה "לכלי תקשורת משפיע... ונדרש", והיא כיום התחנה האזורית החמישית בגודלה בישראל (נספח א לבקשת האישור).
4.אין, למעשה, חולק, כי מיום הקמתה בשנת 2009 ועד לשלהי שנת 2011 נקטה התחנה מדיניות מוצהרת של אי השמעת נשים בשידורי התחנה. החל מחודש נובמבר 2011 החלה המשיבה להשמיע נשים בשידוריה, תחת הנחיותיה ופיקוחה של הרשות השנייה. הסדרי השמעת נשים בשידורי התחנה וחוקיותם הם נושא תובענה זו.
תמצית טענות המבקשת
5.המבקשת, 'קולך-פורום נשים דתיות', היא עמותה הפועלת, לפי הגדרתה, להובלת שינוי חברתי ותודעתי בנושא שוויון מגדרי בקהילה הדתית בישראל.
6.לטענת המבקשת, מאז תחילת פעילותה של התחנה בשנת 2009, נוקטת התחנה מדיניות בלתי חוקית של אפליית נשים. בכל שעות היום והלילה בהן משדרת התחנה מושמעים בתחנה גברים בלבד, בעוד שאישה המבקשת לעלות לשידור או להתראיין, מוזמנת לשלוח שדר פקס לתחנה, אשר יוקרא ע"י השדרן.
7.המבקשת טוענת כי התחנה מסרבת להעלות נשים לשידור, בין אם מדובר במרואיינת נושאת תפקיד או בעלת מקצוע ומומחיות, ובין אם מדובר במאזינה המבקשת להביע עמדה בענייני היום, או להגיב על דברים שנאמרו בשידור. נטען כי התחנה מסרבת להעלות נשים לשידור גם בתכניות המיועדות לילדים ואפילו בתכניות המיועדות לנשים (כמו התכנית "אשת חיל"). בהתנהלותה זו, כך נטען, נוקטת המשיבה אפליה אסורה, בניגוד לסעיף 3(א) לחוק איסור הפליה במוצרים, בשירותים ובכניסה למקומות בידור ולמקומות ציבוריים, תשס"א-2000 (להלן – חוק איסור הפליה), האוסר, בין היתר, על אפליה בהספקת שירות ציבורי "מחמת מין".