לחברי קבוצה ב' אשר נטלו הלוואה החל משנת 2008 ואילך, שילמו בפועל ריבית פיגורים במהלך התקופה הרלוונטית, ויהיה בידם להוכיח את זכאותם לקבלת החזר אישי על ידי הצגת טופס הלוואה ישן חתום על ידם, יינתן החזר אישי לפי שיעור סכום ריבית הפיגורים "העודפת" ששילמו במסגרת ההלוואה בפועל במהלך התקופה הרלוונטית. סכום ההחזר האישי ייקבע באופן יחסי מתוך סך של 100,000 ₪ - סכום אותו הסכימו הצדדים להקצות לטובת החזר אישי ללקוחות אלה, אך לא יותר מ- 60%, הזהה לשיעור ההחזר שנקבע ליתר חברי הקבוצה הזכאים להחזר אישי.
סך כל סכומי ההחזרים האישיים שישולמו בהתאם לס"ק (א)-(ד) לעיל עומד על סך של 1,874,636 ₪ (להלן – סכום ההשבה). לבקשת ב"כ המבקשת, ניאות המשיב להעמיד את סכום הפשרה על סך של 2,000,000 ₪. ההפרש בין סכום הפשרה לבין סכום ההשבה, ככל שיוותר, יועבר כסעד לטובת הציבור בהתאם להוראות סעיף 20(ג) לחוק תובענות ייצוגיות, עד לתקרת סכום הפשרה (להלן – סכום התרומה). סכום התרומה יועבר לקרן לניהול וחלוקת כספים הנפסקים שהוקמה מכוח סעיף 27א לחוק תובענות ייצוגיות (להלן – הקרן).
סכום ההחזר האישי של חברי קבוצה א' הזכאים להחזר אישי, שאינו עולה על סך של 200 ₪ ובמועד התשלום חשבון העו"ש במסגרתו נטלו את ההלוואה - יהיה סגור, יצטרף לסכום המועבר כסעד לטובת הציבור.
מבדיקה שערך המשיב התברר, שמספר חברי הקבוצה המשתייכים לקטגוריה זו עומד על 560 לקוחות וסך ההחזר האישי המצטבר לחברי קבוצה אלה עומד על כ- 23,328 ₪ (כ- 1.26% מסך סכומי ההחזרים האישיים של חברי קבוצה א').
הצדדים העלו מספר טעמים ונימוקים באשר לסכום הפיצוי שנקבע ואופן חישובו ביחס לסיכויים והסיכונים שבניהול התובענה. בהסתמך על ממצאי הבדיקה שערך המומחה, סכום ההשבה לגבי חלק מחברי הקבוצה עולה על 100% מהנזק הנטען אשר נגרם להם לכאורה זאת, גם אם יוכח במלואו ואף בהתעלם מטענות ההגנה של המשיב הנוגעות לחישובו. סכום הפשרה כולל פיצוי ללקוחות אשר ייתכן שכלל לא ניזוקו ולא שילמו ריבית פיגורים עודפת ולמעשה, הסדר הפשרה מיטיב לגבי חלק בלתי מבוטל של חברי קבוצה. בהקשר זה מביאים הצדדים מספר דוגמאות, בין היתר:
הנחת המוצא בהסדר הפשרה לגבי הלוואות שנחתמו עד לסוף שנת 2005 היא שכלל חברי הקבוצה חתמו על טופס הלוואה ישן. זאת, על אף שכבר בתחילת חודש פברואר 2005 תוקן הטופס והמשיב החל לעשות שימוש בטופס הלוואה חדש. בנוסף, החל משנת 2006, פחתו מאוד המקרים שבהם לקוחות חתמו על הטופס הישן ומקרים אלו פחתו עוד יותר בשנת 2007. לצורכי פשרה הסכימו הצדדים ששיעור ההחזר בנוגע להלוואות בשנים 2007-2006, יהיה זהה לשיעור ההחזר בשנים קודמות. יש בכך כדי להיטיב עם חברי הקבוצה.
בנוסף, סכום ההשבה נקבע מבלי לבדוק מי מחברי הקבוצה חתם במסגרת הסדר חוב ספציפי, על כתב ויתור טענות נגד המשיב.
כך גם, המשיב ישלם פיצוי לחברי קבוצה שלא נבחן לגביהם, האם שילמו בפועל את ריבית הפיגורים בה חויב חשבון ההלוואה רישומית אך זאת לא נפרעה ולא שולמה בפועל.
בחלק מהתקופה הרלוונטית, חברי הקבוצה לא שילמו ריבית עודפת שכן שיעור ריבית הפיגורים בחשבון עו"ש בצירוף הצמדה היה גבוה משיעור ריבית הפיגורים לפי צו הריבית או שווה לו.
נכונות המשיב לפצות גם חברי קבוצה שאינם זכאים לפיצוי לשיטתו נובעת מהרצון להימנע מבדיקות פרטניות לכל הלוואה והטפסים הנלווים לה בנפרד. לטענת המשיב, מדובר בפעולות המצריכות השקעת משאבים ועלויות רבות.
אופן ביצוע ההשבה:
לחברי קבוצה א' אשר נכון למועד התשלום, יוסיפו לנהל את חשבון העו"ש במסגרתו נטלו את ההלוואה, ישולם סכום ההחזר האישי ישירות לחשבונם. ככל שבמועד התשלום תהא רשומה לחבר קבוצה יתרת פיגורים בחשבון הפיגורים של ההלוואה תזוכה היתרה בסכום ההחזר האישי.
לחברי קבוצה א' אשר נכון למועד התשלום, חשבון העו"ש במסגרתו נטלו את ההלוואה - יהיה סגור, ישולם סכום ההחזר האישי בהמחאה בנקאית לא סחירה שתישלח לכתובת הדואר הרשומה אצל המשיב בקשר לאותו חשבון. ההמחאה תהא בתוקף ל- 60 ימים.
אין חובה על המשיב לערוך בירור או אימות לגבי הכתובת המעודכנת בחשבון. המחאות שלא תיפרענה בתום 60 ימים, יתווספו סכומיהן לסכום התרומה.
חברי קבוצה ב' יפנו לב"כ המבקשת עד למועד הקובע ויציגו לצורך הוכחת זכאותם להחזר אישי, טופס הלוואה ישן חתום. ככל שיימצא שחתמו החל משנת 2008 על טופס הלוואה ישן ושילמו בפועל ריבית פיגורים בתקופה הרלוונטית יהיו זכאים לקבל את שיעור ההחזר האישי שהצטבר עד למועד התשלום. חברי קבוצה ב' אשר נכון למועד התשלום יוסיפו לנהל את חשבון העו"ש במסגרתו נטלו את הלוואה, ישולם סכום ההחזר האישי ישירות לחשבונם. ככל שבמועד התשלום תהא רשומה לחבר קבוצה יתרת פיגורים בחשבון הפיגורים של ההלוואה, תזוכה היתרה בסכום ההחזר האישי.
חברי קבוצה ב', אשר חשבון העו"ש במסגרתו נטלו את ההלוואה - יהיה סגור בעת מועד התשלום, ישולם סכום ההחזר האישי בהמחאה בנקאית שתישלח לכתובת הדואר אשר תימסר על ידם במסגרת פנייתם למשיב.
גמול ושכר טרחה: הצדדים ממליצים לבית המשפט לפסוק למבקשת גמול בסך של 60,000 ₪ (כולל מע"מ ככל שיחול על המבקשת) ושכר טרחה לבאי כוחה בסך של 300,000 ₪ (בתוספת מע"מ). כן מומלץ על תשלום החזר הוצאות למבקשת לרבות בגין חוות דעת מומחה מטעמה בסך של 60,000 ₪ (בתוספת מע"מ). הגמול למבקשת (בהמחאה לפקודתה), מלוא החזר ההוצאות וכן 70% משכ"ט עו"ד (בהמחאה לפקודת ב"כ המבקשת) ישולמו בתוך 45 ימים מהמועד הקובע. 30% הנותרים משכ"ט עו"ד ישולמו בתוך 14 ימים מהגשת תצהיר המשיב אודות יישום הסדר הפשרה.
אי מינוי בודק: הצדדים סבורים, שאין צורך במינוי בודק. במסגרת המגעים לפשרה, מונה על ידי המשיב מומחה חיצוני, רואה חשבון מוסמך ובעל ניסיון, שביצע בדיקות מקיפות לאורך חודשים ארוכים של נתוני המשיב הנוגעים להלוואות נשוא בקשת האישור בתקופה הרלוונטית. נתונים אלה, המשמשים יסוד ובסיס להסדר הפשרה, הוצגו בהרחבה בחוות דעתו המצורפת לבקשה לאישור הסדר הפשרה ונתמכו בתצהיר מטעם המשיב. מינוי בודק אינו נדרש ואינו מוסיף על יכולתם של הצדדים, המומחה או של בית המשפט, לבחון את סבירותו של ההסדר.
בהתאם להחלטה מיום 31.1.2018 פורסמה מודעה בעיתונים בדבר הסדר הפשרה.
לא הוגשו התנגדויות.
עמדת היועץ המשפטי לממשלה
נוסח הסדר הפשרה נשלח ליועץ המשפטי לממשלה שלא התנגד לו, אך העלה מספר הערות, כפי שעלה בהודעה מטעם בא כוחו מיום 28.3.2018:
סכום המינימום של 200 ₪, שנקבע כרף לצורך זכאותם של חברי קבוצה שחשבונם נסגר להחזר אישי, גבוה מידי ואינו מידתי. יש לקבוע סכום מינימום כרף זכאות נמוך יותר.
מוצע להאריך את התקופה בה יכולים חברי קבוצה ב' לפנות לב"כ המשיב לצורך הוכחת זכאותם לפיצוי. כמו כן מוצע, שהמשיב יפרסם מודעה בדבר הסדר הפשרה באתר המרשתת על מנת ליידע את חברי הקבוצה בדבר זכאותם לפיצוי.
באשר לחברי קבוצה אשר נכון למועד התשלום, חשבון העו"ש במסגרתו נטלו את ההלוואה - יהיה סגור, יש מקום לקבוע שהמשיב יפנה למרשם האוכלוסין לצורך איתור כתובתם. זאת, בהתאם לתקנה 13(ב) לתקנות תובענות ייצוגיות, תש"ע – 2010.
מוצע, שתוקף ההמחאה הבנקאית שתישלח לחברי קבוצה שחשבונם במועד התשלום - יהיה סגור, יוארך ל- 90 ימים.
תגובת הצדדים לעמדת היועץ המשפטי לממשלה
ביום 18.4.2018 הגישו הצדדים תגובה משותפת לעמדת היועץ המשפטי לממשלה. להלן תמצית טענותיהם:
הצדדים קיבלו את הערות ב"כ היועץ המשפטי לממשלה בעיקרן, הסכימו ליישמן ולתקן בהתאם את הסדר הפשרה.
לוח הזמנים לפניית חברי קבוצה ב' לצורך הוכחת זכאותם לפיצוי יוארך מ- 30 ימים ל- 45 ימים, בכפוף להארכה מקבילה של כל המועדים הנוגעים ללקוחות אלה בהתאם (ובכלל זה מועד התשלום לאותם לקוחות). כך, שהמועד הקובע להסדר הפשרה יהיה 45 ימים.
המשיב יפרסם מודעה בדבר הסדר הפשרה באתר המרשתת.
תוקף ההמחאה הבנקאית שתישלח לחברי הקבוצה אשר נכון למועד התשלום חשבון העו"ש במסגרתו נטלו את ההלוואה - יהיה סגור, יוארך ויעמוד על 90 ימים.
באשר לסכום המינימום של 200 ₪, שנקבע כרף לצורך זכאותם של חברי קבוצה שחשבונם נסגר להחזר אישי, טוענים הצדדים, שמדובר בסכום סף נמוך, שכן הפיצוי הכולל ללקוחות אלה עומד על סכום נמוך במיוחד, המהווה כ- 1.26% מסכום הפשרה.
לשם השוואה יצוין, כי מספר הלקוחות הזכאים אשר חשבון העו"ש במסגרתו נטלו את ההלוואה - סגור וסכום ההחזר האישי לו הם זכאים אינו עולה על סך של 50 ₪ עומד על 394 לקוחות, הזכאים יחד בסך הכל לסך של 6,330 ₪ וככל שייקבע שסכום הסף יעמוד על 100 ₪, מדובר ב- 493 לקוחות הזכאים לסך כולל של 13,524 ₪. מדובר בסכומים מזעריים, כשהפער בין רף של 50 ₪ לבין 200 ₪ עומד על כ- 17,000 ₪ - סכום שאינו מצדיק את השקעת המשאבים הדרושים על מנת לדוור באופן פרטני שיקים לאותם לקוחות נוספים, על כל העלויות הכרוכות בכך.
לאור האמור, סבורים הצדדים שיש להותיר את סכום הסף של סך של 200 ₪ כמוסכם בין הצדדים.
אין מקום לפניה למרשם האוכלוסין לצורך איתור כתובתם של חברי קבוצה שחשבונם נסגר. מדובר בהטלת הוצאות לא מבוטלות על המשיב והשקעת משאבים רבים. ממילא, סכומו של כל שיק שלא ייפרע עד לסיום תוקפו של השיק יתווסף לסכום התרומה ויועבר לקרן. מדובר בכספים שככל שלא יידרשו וייפרעו בפועל, בכל מקרה יצאו מקופתו של המשיב.
בדיון מיום 15.7.2018 נדונו עמדות הצדדים והערות ב"כ היועץ המשפטי לממשלה.
באשר לסכום המינימום של 200 ₪, שנקבע כרף לצורך זכאותם של חברי קבוצה שחשבונם נסגר להחזר אישי, הצדדים הסכימו להוריד את רף המינימום ל- 100 ₪.
בנוסף, המשיב התחייב לעשות מאמץ להגיש דו"ח לגבי הלקוחות שלא קיבלו את המכתב, או שלא דרשו את המכתב שנשלח אליהם עם השיק.
ביום 29.7.2018 הוגשה בקשה לאישור הסדר פשרה מתוקן במסגרתו נקבעו השינויים האמורים להלן:
"המועד הקובע" – 45 ימים ממועד אישור הסדר פשרה זה;
"מועד התשלום" – 105 ימים מהמועד הקובע;
חברי קבוצה א' הזכאים להחזר שאינו עולה על סך של 100 ₪ ואשר במועד השבת הפיצוי, חשבון העו"ש במסגרתו נטלו את ההלוואה - יהיה סגור, לא יקבלו את סכום ההחזר האישי בפועל. סכום ההחזר האישי שהיה אמור להיות משולם להם יצטרף לסכום המועבר כסעד לטובת הציבור. בהקשר זה יצוין, שמבדיקה שערך המשיב, מספר חברי הקבוצה המשתייכים לקטגוריה זו עומד על 493 לקוחות וסך סכומי ההחזר האישי לו הם זכאים עומד על כ- 13,524 ₪ (כ- 0.72% בלבד מסך סכומי ההחזרים האישיים של חברי קבוצה א').
לחברי קבוצה א' אשר נכון למועד התשלום, חשבון העו"ש במסגרתו נטלו את ההלוואה - יהיה סגור, ישולם סכום ההחזר האישי באמצעות משלוח המחאה בנקאית לא סחירה שתהא בתוקף ל- 90 ימים, לכתובת הדואר הרשומה אצל המשיב בקשר לאותו החשבון. אין חובה על המשיב לערוך בירור או אימות לגבי הכתובת המעודכנת. המחאות שלא תיפרענה בתום 90 ימים, יתווספו סכומיהן לסכום התרומה.
דיון
לאחר שעיינתי בהסדר הפשרה המתוקן, ביתר כתבי טענות הצדדים ובהערות ב"כ היועץ המשפטי לממשלה ובתגובות להן סבורני, שיש להורות על אישור הסדר הפשרה.
הסדר הפשרה ראוי, הוגן וסביר בהתחשב בעניינם של חברי הקבוצה, לעומת הסיכונים האפשריים הכרוכים בהמשך בירור התובענה.
יש להביא בחשבון, שבנסיבות העניין קיימת מחלוקת באשר לפרשנות שיש לייחס לשיעורי הריבית הקבועים בצו הריבית – אם מדובר בשיעורים אפקטיביים, כטענת המבקשת או שמא שיעורים נומינאליים, כטענת המשיב. סכום הפיצוי מגלם את הסיכויים והסיכונים שהצדדים נטלו על עצמם נוכח המחלקות הפרשנית לגבי שיעורי הריבית. בנוסף, המשיב שינה את טפסי ההלוואה לעניין ריבית הפיגורים עוד בטרם הוגשה בקשת האישור.
הסדר הפשרה סביר והוגן הן באשר לסכומי הפיצוי שנקבעו, הן באשר לאופן ביצוע ההשבה לחברי הקבוצה והן באשר ליתר המנגנונים שנקבעו בו לצורך יישומו המלא.
הסדר הפשרה מיטיב עם חברי הקבוצה, שכן חלק מחברי הקבוצה יקבלו פיצוי מבלי שחשבונם נבדק. לו חשבונם היה נבחן ייתכן, שלא היו זכאים להחזר בגין ריבית הפיגורים. ההסדר כולל חברי קבוצה שחתמו על טופס ישן ואלו יפוצו מעל לסכום המגיע להם לפי עמדת המשיב. נראה, שעבור חלק מחברי הקבוצה, סכום הפיצוי שיקבלו גבוה מסכום הנזק הנטען, שנגרם להם לכאורה.
לצורך חישוב סכומי הפשרה, נשכר רו"ח מומחה אשר בדק לאורך תקופה ארוכה את נתוני המשיב וביצע בדיקות פרטניות של כל ההלוואות צמודות המדד, שהעמיד המשיב עד לסוף שנת 2007 וחויבה בהן ריבית פיגורים בתקופה הרלוונטית. בהסתמך על ממצאי התחשיבים שערך המומחה, הסדר הפיצוי עולה לעיתים על 100% מהנזק הנטען אשר נגרם לכאורה לחברי הקבוצה, גם אם יוכח במלואו כנטען בבקשה לאישור, אף בהתעלם מטענות ההגנה של המשיב הנוגעות לחישוב הנזקים הנטענים. סכום ההחזר הכולל לקבוצה עומד על סך של 2,000,000 ₪.
הסדר הפשרה נבחן על ידי ב"כ היועץ המשפטי לממשלה, שלא התנגד לו, אלא אך הציע לתקן ולחדד כמה מהסכמות הצדדים, אשר יושמו ברובן ותוקנו בהתאם.
אין צורך במינוי בודק. סכומי הפשרה, נקבעו על ידי מומחה מוסכם, אשר בדק לאורך תקופה ארוכה את נתוני המשיב וביצע בדיקות פרטניות של כל ההלוואות צמודות המדד. הנתונים המשמשים יסוד ובסיס להסדר הפשרה הוצגו בהרחבה בחוות דעתו של המומחה שצורפה לבקשה לאישור הסדר הפשרה ונתמכו בתצהיר מטעם המשיב.
בנוסף, נקבע בהסדר הפשרה, שבתום ביצוע הליך ההשבה ולאחר העברת סכום התרומה, יוגש תצהיר מטעם המשיב המפרט את אופן ההשבה והיקפה.
לאור כל האמור לעיל, אני מורה כדלהלן:
-
ניתן בזאת להסדר הפשרה תוקף של פסק דין.
-
חברי הקבוצה המיוצגת הם: כל מי שנטל הלוואה צמודת מדד וחויב בריבית פיגורים, החל מ- 7 שנים קודם להגשת בקשת האישור ועד לאישור הסדר פשרה במהלך התקופה שבין 14.6.2008 ועד לשנת 2016. הסדר הפשרה מתייחס לשתי קבוצות לקוחות: (א) לקוחות שנטלו הלוואה עד ליום 31.12.2007 ושילמו ריבית פיגורים במהלך התקופה הרלוונטית; (ב) לקוחות שנטלו הלוואה החל משנת 2008 ואילך, שילמו ריבית פיגורים במהלך התקופה הרלוונטית ואשר יציגו טופס הלוואה ישן בחתימתם לצורך הוכחת זכאותם לפיצוי (להלן – חברי קבוצה ב').
-
הצדדים יגישו דו"ח מסכם בדבר ביצוע הסדר הפשרה, המפרט את אופן ההשבה, היקפה והסכום שהועבר לקרן – תוך 6 חודשים מהיום.
-
הגמול, שכר הטרחה ותשלום החזר ההוצאות המומלצים, סבירים ותואמים את מידת ההשקעה בהכנת בקשת האישור וניהול ההליכים באופן יעיל ומושכל ולפיכך מאושרים. הגמול למבקשת (בהמחאה לפקודתה) ומלוא החזר ההוצאות וכן 70% משכ"ט עו"ד (בהמחאה לפקודת ב"כ המבקשת) ישולמו בתוך 45 ימים מהמועד הקובע. 30% הנותרים משכ"ט עו"ד ישולמו בתוך 14 ימים לאחר הגשת דו"ח מסכם אודות יישום הסדר הפשרה.
-
לאור הסכמות הצדדים והנתונים שהוצגו ואינם במחלוקת, אין צורך במינוי בודק.
-
המשיב יפרסם הודעה לציבור בהתאם להוראות סעיף 25(א)(4) לחוק תובענות ייצוגיות, בנוסח שיוגש לאישור בית המשפט תוך 7 ימים מהיום.
-
ההודעה תפורסם על ידי המשיב בעיתונים "הארץ" ו"גלובס", תוך 7 ימים מיום אישור ההודעה על ידי בית המשפט.
-
פסק הדין יוצר מעשה בית דין ביחס לקבוצת התובעים וביחס לעילות התובענה.
ניתן היום, כ"ג חשוון תשע"ט, 01 נובמבר 2018, בהעדר הצדדים.