ת"ק
בית משפט לתביעות קטנות עכו
|
38124-09-15
26/06/2016
|
בפני השופטת:
זהבה (קאודרס) בנר
|
- נגד - |
תובע:
עזבון ס.ו. ז"ל
|
נתבע:
ד. ר.
|
פסק דין |
העובדות הצריכות לעניין:
1. התובע, בן 94, הגיש תביעה בסך 20,000 ₪ בה נטען כי הלווה לנתבע סכום זה כי סבר שהנתבע נמצא ב"נסיבות קשות ביותר". עד הגשת התביעה, נטען, הכסף שלווה הנתבע לא הוחזר לתובע. התובע צרף לכתב התביעה מכתב, חתום ע"י עו"ד אנה מגזניק, לפיו הנתבע לווה מהתובע את הסכומים הבאים: 3000 ₪ הלוואה שהיה עליו להחזירה עם ריבית של 200 ₪, 570 ₪ ו - 10,000 ₪, ובסה"כ 13,770 ₪. כן צורפו מסמכים בשפה הרוסית ומכתב המעיד על זכאותו של התובע למענק שנתי על פי חוק הטבות לניצולי שואה, תשס"ז-2007.
הנתבע לא הגיש כתב הגנה.
2. ביום 15.5.16 התקיים דיון בפני בנוכחות בנו של התובע, א.ו., עו"ד אנה מגזניק והנתבע.
בדיון טען הבן כי אביו, התובע, נפטר וצו הירושה עדיין לא הגיע לידיו ולכן ביקש לשנות את שם התובע ל"עזבון ס. ו.".
עו"ד מגזניק העידה כי הכירה היטב את אביו של התובע, ולדבריה, "סביבו הסתובבו מס' אנשים שצרכו סמים וביקשו ממנו כספים". כן העידה כי אינה מכירה את הנתבע וכי התובע הכתיב לה את התביעה והיא כתבה אותה בכתב ידה.
הנתבע טען כי החזיר לתובע את הכספים, ובלשונו, "הייתי מחזיר חלקים חלקים ומשלם בריבית". כן טען כי אינו מוכן לשלם עבור בדיקת פוליגרף אלא רק אם התובע ישלם. לדבריו הוא מקבל מזה כשנתיים תחליף סם.
הצדדים הסכימו כי הנתבע ייבדק בבדיקת פוליגרף וכי תוצאותיה יהוו ראיה מכרעת לעניין התביעה. בהחלטה בתום הדיון הפניתי את הנתבע בלבד, בהסכמת הצדדים, לבדיקת פוליגרף. נקבע כי על הנתבע לפנות למכון הפוליגרף בתוך שבוע ימים וכי הוצאות הבדיקה ישולמו ע"י התובע ובמידה והנתבע ימצא כדובר אמת, התביעה תדחה. במידה והנתבע ימצא כדובר לא אמת, התביעה תתקבל, על הנתבע יהא לשלם סכום התביעה, הוצאות הפוליגרף והוצאות המשפט לתובע.
בהחלטה נוספת נעניתי לבקשת בנו של התובע ושם התובע שונה משם אביו ל"עזבון ס. ו. ז"ל".
3. ביום 17.5.16 מסר מכון הפוליגרף הודעה לביהמ"ש, לפיה, שוחח בטלפון עם הנתבע במטרה לתאם בדיקה וכי במהלך השיחה הועלו בפניו מספר שאלות אודות התביעה ולחלקן ענה כי הוא "לא זוכר" ולחלקן השיב "לא יודע". הנתבע, נטען, סיפר כי בעבר היה מכור לסמים ומזה כשנתיים משתמש בתחליף סם. לדבריו, לווה מספר פעמים כסף מהתובע והחזיר לו במספר לא מועט של פעמים. לדבריו, "כמעט בטוח שהחזיר גם את כל הריביות".
לסיכום, נרשם, לאור האמור, לא ניתן לערוך בדיקת פוליגרף בתביעה זו מאחר ולא מדובר באירוע בודד אלא במספר אירועים. כן נטען כי לא מדובר במקרה של "שחור/לבן" אלא יתכן והאמת "הינה באמצע". בנוסף, נכתב, "התרשמתי מדברי הנתבע כי הוא בעצמו לא יודע במדויק כמה כסף לווה וכמה החזיר".
4. נוכח הודעת המכון, נתתי החלטה, לפיה, על בנו של התובע להגיש לביהמ"ש צו ירושה בטרם ייכתב פסה"ד. כמו"כ, עליו להציג ייפוי כוח מיתר היורשים עפ"י דין, במידה וקיימים, כי הוא מייצג את כל היורשים כדין.
5. בנו של התובע הגיש את המסמכים הבאים: "צו קיום צוואה", וצוואה של המנוח לפיה המנוח מצווה את כל רכושו, מטלטליו וחשבונותיו לבנו, ו. א.
א.הסברים משפטיים לעניין נטל ההוכחה במשפט האזרחי
1.נטל השכנוע במשפט האזרחי, כמו גם במשפט הפלילי מורכב משני נדבכים: נטל השכנוע ונטל הבאת הראיה.