ת"ק
בית משפט לתביעות קטנות פתח תקווה
|
64111-11-16
24/09/2017
|
בפני הרשם הבכיר :
איתי רגב
|
- נגד - |
מבקשים:
1. מוטל צבר 2. ראובן ברנס
|
משיב:
משה בכר
|
החלטה |
לפני בקשה להורות על העברת הדיון בתביעה לבית המשפט לתביעות קטנות באילת, בשל העדר סמכות מקומית.
יוזכר, תחילה, כי פסק דין בהעדר התייצבות ניתן ביום 18.4.17 ובוטל ביום 6.7.17. המבקשים חויבו בהוצאות הבקשה לביטול פסק הדין.
רק ביום 31.8.17, ולאחר שהוגש כתב הגנה לתיק (עוד בחודש אפריל) ולאחר שניתנו החלטות שונות בהליך, הועלתה טענת העדר הסמכות המקומית.
אמנם, טענה בדבר העדר סמכות מקומית יש להעלות בהזדמנות הראשונה. מדיניות זו, שהיא פרי ההלכה הפסוקה, מתיישבת היטב עם המגמה המסתמנת שלא להזקק בנסיבות רגילות לטענות מעין אלה. יפים בעניין זה דברי בית המשפט ברע"א 6920/94 לוי נ' פולג, פ"ד מט(2) 731 [1995] מפי השופט שלמה לוין כי "..במדינה קטנה כמדינתנו ממילא אין לייחס משמעות מופרזת לשאלה אם תובענה פלונית מוגשת בתחום סמכותו המקומית של בית-משפט זה או אחר; ואין עניין זה ראוי, בנסיבות רגילות, לשמש נושא להעלאת טענות טרומיות..".
מנגד, עסקינן בתביעה קטנה בה אין בית המשפט כבול לסדרי הדין הרגילים, ואף אם לא הוגשה הבקשה להעברת מקום הדיון בהזדמנות הראשונה אלא רק לאחר שעמדו המבקשים על האפשרות להעלותה, ניתן לדון בה עתה. בנסיבות שלפני – כאשר המחלוקת היא אם תתברר התביעה במחוז מרכז או במחוז דרום הרי שמשקלה של הטענה בדבר גודלה הצנוע של מדינתנו פוחת.
לגופו של עניין, מדובר בתביעה שעניינה טענות בעניין תנאי החופשה שעמדו לרשות התובע בעת ביקור במוטל צבר באילת. בהתאם להוראות ת' 3 לתקנות סדר הדין האזרחי, ובשים לב למקום מגוריהם ועסקם של הנתבעים, והמקום בו נוצרה עילת התביעה, אכן – הסמכות המקומית היא לבית המשפט לתביעות קטנות במחוז דרום.
אני מורה, לפיכך, על העברת הדיון בתביעה לבית המשפט לתביעות קטנות במחוז דרום, והמזכירות מתבקשת להביא לפני נשיאות בית המשפט זה לשם ניתובו.
בנסיבות, אין צו להוצאות.
בשולי הדברים ומבלי לחוות דעה אודות תוצאת ההליך עם סיומו, הרי שלמותר לציין כי בשים לב לנסיבות התובענה, להוצאות הכרוכות בבירורה (לשני הצדדים) ולעולה מכתבי הטענות ומהבקשות שהוגשו לתיק, טוב יעשו הצדדים אם ישכילו לסיים המחלוקת ביניהם בדרכי נועם ומחוץ לכתלי בית המשפט. במצב זה מוטב, ככלל, כי שני הצדדים יגיעו להסדר מוסכם, תוך ויתורים הדדיים ככל שנותרו מחלוקות ביניהם. ברי שזו הדרך הראויה, הסבירה והזולה, כאשר עלויות ההתדיינות עלולות שלא לעמוד ביחס סביר לשווי המחלוקת. בהקשר זה ראו דברי השופטת ט' שטרסברג-כהן שנאמרו ברע"א 6856/93 חוטר נ' מוקד פ"ד מח(5) 785, 792 (1994) בקשר עם מחלוקת בין בעל בית לבין דייר מוגן שעניינה היה התקנה מונה מים: "הנגישות לבתי המשפט על כל ערכאותיהם היא אחת מאבני היסוד של שיטתנו המשפטית, אולם ראוי שבני אדם ילמדו להסדיר את מערכת היחסים היום-יומית ביניהם ולפתור את בעיות היום-יום בנושאים כגון אלה, בלי להזעיק לעזרתם את מערכת בתי המשפט".
ניתנה היום, ד' תשרי תשע"ח, 24 ספטמבר 2017, בהעדר הצדדים.