ת"ק
בית משפט לתביעות קטנות פתח תקווה
|
67130-05-18
29/07/2018
|
בפני השופטת:
זהר דיבון סגל
|
- נגד - |
התובע:
בנימין משה מרקוס
|
הנתבעת:
חושן קאר השכרת רכב בע"מ
|
פסק דין |
לפני תביעה כספית כנגד חברת השכרת רכב בגין חיוב יתר בדמי השתתפות עצמית.
מטענות הצדדים בכתב ובעל פה עולות העובדות הבאות: התובע, שהינו נהג צעיר ומתחת לגיל 24, שכר מהנתבעת רכב יונדאי. במהלך תקופת ההשכרה, ארעה תאונה, בה ניזוק רכב צד ג'. התובע חויב על ידי הנתבעת במלוא הנזקים שנגרמו לרכב צד ג' ובסך 6,049 ש"ח.
לטענת התובע, בגין הנזק שנגרם לרכב צד ג', הנתבעת אינה רשאית לחייבו, בסכום העולה על דמי ההשתתפות העצמית בסך 2,000 ₪, וזאת בהתאם לנוהל המפקח הארצי על התעבורה בנושא ביטוח (השתתפות עצמית) של כלי רכב המיועדים להשכרה, מיום 6/5/2009 (להלן : "הנוהל").
לטענת הנתבעת, בהתאם לחוזה השכרה מס' 26961 (להלן: "חוזה ההשכרה"), אשר צורף לכתב ההגנה ונחתם על ידי התובע, במקרה של תאונה יישא השוכר במלוא הנזקים שנגרמו לרכב צד ג' וזאת עד לסך של 8,000 ש"ח. הנתבעת אינה חולקת על תוקף הנוהל, אולם לשיטתה, הנוהל אינו חל במקרה דנן, שכן התובע לא ביקש לרכוש ביטוח השתתפות עצמית מופחת שהוצע לו.
שמעתי את טענות הצדדים בדיון היום, ובאתי לכלל מסקנה כי דין התביעה להתקבל. בהתאם להוראת תקנה 15(ב) לתקנות שיפוט בתביעות קטנות (סדרי דין), התשל"ז-1976, פסק-הדין ינומק באופן תמציתי.
נוהל המפקח הארצי, שהוצג לעיוני, מסדיר את סוגיית ההשתתפות העצמית ברכב השכרה. הנוהל נועד להגן על שוכרי הרכב במערכת היחסים הלא שוויונית בינם לבין חברות ההשכרה. נוהל זה מגביל את חברות ההשכרה מלחייב את לקוחותיהם בסכומים העולים על דמי ההשתתפות העצמית, אלא אם הוצע לשוכר ביטוח והוא ויתר עליו במפורש ובכתב.
הנוהל קובע כדלקמן "חברת ההשכרה או חברת ביטוח שבה בוטחו כלי הרכב, רשאית במקרה של נזק לרכב המושכר או לרכוש של צד ג' לגבות משוכר הרכב דמי השתתפות מרביים ובלבד ששוכר הרכב רכש את כל הביטוחים שהוצעו לו בכתב במעמד חתימת חוזה השכירות והשוכר ויתר עליהם במפורש ובכתב." ובהמשך, "חברת ההשכרה תציין בחוזה ההשכרה את גובה ההשתתפות העצמית, יובהר כי חברת ההשכרה תקבע את סכום ההשתתפות העצמית על פי קבוצת המחיר אליה משתייך הרכב בלבד ולא תוכל לשנות את הסכומים המרביים שבטבלה גם לא בהתייחס לגיל הנהג".
בחוזה ההשכרה מוצע לשוכר לרכוש ביטוח השתתפות עצמית מופחת:
"לשוכר רכב שהינו נהג חדש/צעיר אפשרות להקטין תשלום תיקון נזק בפועל במקרה של תאונה עד לסך של 4,000 ₪ על ידי תוספת תשלום של 49 ₪ כולל מע"מ ליום השכרה.
במידה ונהג חדש/צעיר לא מעוניין לשלם עלות תיקון הנזק בפועל ועד סך של 8,000 ₪ באפשרותו לרכוש כיסוי ביטוחי עם השתתפות עצמית. על ידי תוספת תשלום בסך 89 ₪ ליום השכרה".