|
תאריך פרסום : 16/05/2022
| גרסת הדפסה
ת"ע
בית משפט לעניני משפחה נצרת
|
38434-12-20
09/05/2022
|
בפני השופטת:
ג'מילה ג'בארין כליפה
|
- נגד - |
מבקש:
מ.א. עו"ד עותמאן הריש
|
משיבים:
1. עזבון המנוחה ס.ש אמצעות יורשה על פי צו קיום צוואה: ע.ע. 2. עיזבון ג.ש. ע"ש יורשיו 3. האפוטרופוס הכללי מחוז חיפה והצפון
עו"ד רולא חמאתי (בשם האפוטרופוס הכללי - משיב 3)
|
פסק דין |
בעניין עיזבון המנוח: ח.ש.ז"ל
פתח דבר-
-
המנוח ח' ז"ל ,נפטר כשהוא נשוי ,ללא ילדים. שני הוריו של המנוח נפטרו לפניו .למנוח היו שני אחים, אח אחד מאותם אב ואם , ואח שני למחצה, מאותה אם אולם מאב אחר.
השאלה השנויה במחלוקת בין הצדדים היא :
האם יש להבחין בין סוגי האחאות ("אחים מלאים" מאב ומאם משותפים, למול "אחים למחצה" מהורה משותף אחד ),לצורך קביעת חלקו של כל אח בירושה ?
רקע עובדתי וטענות הצדדים
-
ביום 15/2/1998 הלך המנוח לבית עולמו, והשאיר אחריו בת זוג בשם ס', וכן שני אחים, אח אחד בשם ג' שהוא אח משותף משני הוריו של המנוח , ואח נוסף בשם ח' שהוא אח למחצה מצד אימו של המנוח .למנוח לא נולדו ילדים,והוריו נפטרו לפניו.
-
ביום 17/8/2000 ניתן צו ירושה אחר עיזבון המנוח , ולפיו יורשיו על פי דין הינם בת זוגו שיורשת 2/3 ,ואח שלו בשם ג' יורש 1/3 .
-
ביום 25/11/2020 הגיש המבקש שהוא בנו של האח ח', בקשה לתיקון צו הירושה. בבקשה נטען כי אלמנת המנוח , השמיטה את שמו של האח ח' מרשימת יורשי המנוח.
-
הבקשה הומצאה למשיבים ,והם לא הגישו כל תגובה לבקשה.
-
ב"כ היועמ"ש הודיעה כי אין לה התנגדות לתיקון צו הירושה ע"י הוספת האח ח' לרשימת היורשים. המחלוקת בין המבקש לבין ב"כ היועמ"ש נסובה סביב חלוקת ה 1/3 הנותר מעיזבון המנוח, וחלקו של כל אחד מהאחים בירושה.
-
לשיטת המבקש ,בהתאם לסעיף 11(א)(1) לחוק הירושה , החלוקה צריכה להיות 1/2 לבת הזוג ו1/2 להורים, כך שבסופו של דבר צאצאי ההורים שהם שני האחים יירשו 1/2.
ועוד, וללא קשר לחלקה של בת הזוגה בין אם זה 1/2 או 2/3 ,את חלקם של האחים שירשו מההורים, יש לחלקו שווה בשווה בין האחים ולא משנה מהו סוג האחאות , וזאת לאור האמור בסעיף 14(א) ו 14(ב) לחוק .עשיית אבחנה בין סוגי האחאות יוצרת העדפה של האחים המליאים על פני האחים למחצה ,כאשר החוק אינו יוצר אבחנה זו. עיון בחוק מלמד כי אין בחוק אחיזה לשונית לאבחנה בין סוגי הצאצאים ואין הצדקה לערוך הבחנה לשונית פרשנית משפטית בין סוג האחאות השונים. ב"כ המבקש מפנה לת"ע 44229-11-17, ומבקש לתקן צו הירושה באופן הבא : לבת הזוג 1/2 לאחים כל אחד 1/4, ולחילופן לבת הזוג 8/12 ולאחים כל אחד 2/12.
-
מנגד, לשיטת ב"כ היועמ"ש לצורך חלוקת העיזבון יש להבחין בין סוגי האחאות וזאת בהתאם לאמור בסעיף 10(2) , ובסעיף 14(א)לחוק הירושה . מאחר וההורים נפטרו לפני המנוח אז חלקו של כל אחד מההורים עובר לצאצאיו, בהינתן כי האח ח' הוא אח למחצה מצד האם בלבד הוא יקבל רק את חלקה של האם, בעוד שהאח ג' יקבל חלקה של האם וחלקו של האב, כך יוצא שהאח ג' יקבל 3/12 מהעיזבון והאח ח' 1/12. ב"כ היועמ"ש מפנה לאמור בפסק דין בת"ע 3861/77 בבית המשפט המחוזי בתל אביב.
דיון והכרעה-
-
לאחר שעיינתי בטענות הצדדים , בחוק הירושה וכן בפסקי הדין אליהם מפנים הצדדים, מצאתי לבכר ולקבל את עמדת ב"כ היועמ"ש לעניין אופן החלוקה של הירושה של המנוח. אפרט.
-
סעיפים 10-11 לחוק הירושה תשכ"ה 1965 קובעים את זהות היורשים על פי דין של המנוח והם : בן זוג , ילדי המוריש וצאצאיהם, הוריו וצאצאיהם, הורי הוריו וצאצאיהם.
סעיף 12 קובע את כללי מעגלי הקרבה: בחלוקת העיזבון, ילדי המוריש קודמים להוריו, והוריו קודמים להורי הוריו.
אל כלל מעגל הקרבה מצטרף עקרון הנציגות שסעי (14(א) : אם יורש מיועד על פי דין נפטר לפני שהמוריש עצמו נפטר, ילדיו של היורש המיועד יירשו במקומו.
-
במקרה דנן המנוח נפטר כשהוא נשוי ללא ילדים, הוריו נפטרו לפניו, וההורים השאירו צאצאים .היורשים של המנוח בהתאם לסעיף 10 לחוק הירושה הם ,אפוא, בת הזוג, וצאצאי ההורים .
-
מאחר והמנוח לא השאיר ילדים, צאצאים או הורים ,הרי לפי האמור בסעיף 11(א)(2) מגיע לבת הזוג של המנוח 2/3 מהירושה.
אינני מקבלת טענת ב"כ המבקש כי לבת הזוג מגיע 1/2 בהתאם לאמור בסעיף 11(א)(1) , שכן המנוח לא השאיר אחריו צאצאים או הורים.
-
מאחר והורי המנוח נפטרו לפניו, הרי חלקו של כל אחד מההורים עובר מכוח עיקרון הנציגות הקבוע בסעיף 14(א) לחוק הירושה לצאצאיו של אותו הורה. במקרה כזה חלקו של כל הורה הינו 2/12. חלקו של אבי מנוח( 2/12) עובר לצאצאיו שהוא בנו ג', וחלקה של אם המנוח (2/12) עובר לצאצאיה, שהם בנה ג' ובנה ח' בחלקים שווים(כל אחד יקבל 1/12) -בהתאם לאמור בסעיף 14(ב) לחוק הירושה- כך יוצא, שחלקו של האח ג' 3/12 וחלקו של האח ח' 1/12.
-
אינני מקבלת טענת ב"כ המבקש כי ,את חלק ההורים 4/12 יש לחלק באופן שווה בין האחים של המנוח, באופן שכל אחד יקבל 2/12. תוצאה זו אינה תואמת את האמור באמור בחוק הירושה ובעיקרון הנציגות כמפורט בסעיף 14 (א) לחוק הירושה, תוצאה זו תרוקן את עיקרון הנציגות מכל תוכן. אדגיש כי האח אינו יורש את אחיו באופן ישיר, אלא מכוח היותו צאצא של הורה ומכוח עיקרון הנציגות.
-
בהקשר זה אפנה להחלטה של כב' שופט י.שילה בבית המשפט המחוזי בת"ע 3861/77,שם נקבע :
"במקרה זה נפטרו הורי המוריש לפניו וע"כ יורשים "צאצאיהם". אולם "צאצאיהם" במשמעות סע' 10(2) של חוק הירושה אינם יורשים מכוח עצמם אלא אך ורק מכח זכות הירושה שהיתה מוענקת להוריהם העוברת אליהם בהתאם להוראות הנ"ל אם מתו ההורים לפניהם, כלומר צריכים אנו קודם כל לקבוע מהו חלקם של ההורים המורישים ולהעביר חלק זה אל "צאצאיהם" ...
הגישה הנכונה במקרה שהשאיר אדם אחים שאינם מאביו ומאימו גם יחד, היא בחלוקה רעיונית של העיזבון כשלב ראשון של קביעת שיעורו של כל יורש.
החלוקה הרעיונית היא בין האב והאם מחצית ומחצית. את מחציתו של האב יורשים כל צאצאיו בין מאמו של המוריש ובין מאשה אחרת ואת מחציתה של האם יורשים כל צאצאיה הן מאביו של המוריש דנן והן מאב אחר.כל אחד מהצאצאים יורש בשווה ואם לא היה בחיים בשעת מות המוריש דנן הרי חלקו עובר לצאצאיו שוב בחלוקה שווה
התוצאה תהיה כי אחים מאב ומאם יטלו ירושה פעמיים פעם דרך האב, ופעם דרך האם והשיעור המגיע להם יהיה צירוף של שתי הזכויות האלה ואילו אח שהוא רק מאב או מאם יטול ירושה רק דרך האב או האם, כך ששיעור ירושתו יהיה פחות מזה של אח מאב ומאם גם יחד".
-
למעלה מן הנדרש אוסיף כי, עיקרון הנציגות אינו חל כאשר המוריש הותיר אחריו בן זוג והורה או בן זוג וסב(סעיף 14(א)סיפא).לדוגמא אם אדם מת והותיר אחריו בת זוג , אם ואח, בת הזוג תירש 50% מהעיזבון לפי הוראות סעיף 11(א)(1) יתר העיזבון 50% יועבר לאם בלבד. האח לא יקבל מהעיזבון בהיותו נציגו של האב, שכן עיקרון הנציגות לא חל במקרה כזה. עיקרון הנציגות יחול אם שני ההורים נפטרו לפני המוריש, ובאופן שחלקו של כל הורה יועבר לצאצאיו, כך יוצא שחלקו של אח למחצה אינו שווה לחלקו של אח מלא.
-
ב"כ המבקש מפנה לפסק דינה של חברתי כב' השופטת תמר סנונית פורר ת"ע 44229-11-17 בבית המשפט לענייני משפחה בתל אביב, ולפיו קבעה כי כל אחד מהאחים זכאי לחלק שווה בעיזבון ,בלי הבחנה לגבי סוגי האחאות . אין בידי לקבל פרשות וקביעה זו, שכן אינה תואמת את האמור בחוק הירושה כמפורט לעיל,ולפיו האחים אינם יורשים ישירים אלא הם יורשים מכוח היותם צאצאים ונציגים של ההורים, בנוסף מדובר בפסק דין של הערכאה דלמטה שאינה מהווה הלכה מחייבת או מנחה.
-
לאור כל האמור לעיל אני מורה כדלקמן :
-
אני מורה על תיקון צו הירושה אשר ניתן אחר עיזבון המנוח ז"ל.
-
יורשי המנוח הינם: בת הזוג תקבל 8/12 מהעיזבון, האח ח' יקבל 1/12 מהעיזבון והאח ג' יקבל 3/12 מהעיזבון.
-
בנסיבות, כל צד ישא בהוצאותיו.
המזכירות תמציא פסק הדין לצדדים ותסגור את התיק.
(ניתן לפרסום ללא שמות הצדדים וללא פרטים מזהים).
ניתן היום, ח' אייר תשפ"ב, 09 מאי 2022, בהעדר הצדדים.
בעלי דין המבקשים הסרת המסמך מהמאגר באמצעות פניית הסרה בעמוד יצירת הקשר באתר. על הבקשה לכלול את שם הצדדים להליך, מספרו וקישור למסמך. כמו כן, יציין בעל הדין בבקשתו את סיבת ההסרה. יובהר כי פסקי הדין וההחלטות באתר פסק דין מפורסמים כדין ובאישור הנהלת בתי המשפט. בעלי דין אמנם רשאים לבקש את הסרת המסמך, אולם במצב בו אין צו האוסר את הפרסום, ההחלטה להסירו נתונה לשיקול דעת המערכת
הודעה |
Disclaimer |
באתר זה הושקעו מאמצים רבים להעביר בדרך המהירה הנאה והטובה ביותר חומר ומידע חיוני. עם זאת, על המשתמשים והגולשים לעיין במקור עצמו ולא להסתפק בחומר המופיע באתר המהווה מראה דרך וכיוון ואינו מתיימר להחליף את המקור כמו גם שאינו בא במקום יעוץ מקצועי.
האתר מייעץ לכל משתמש לקבל לפני כל פעולה או החלטה יעוץ משפטי מבעל מקצוע. האתר אינו אחראי לדיוק ולנכונות החומר המופיע באתר. החומר המקורי נחשף בתהליך ההמרה לעיוותים מסויימים ועד להעלתו לאתר עלולים ליפול אי דיוקים ולכן אין האתר אחראי לשום פעולה שתעשה לאחר השימוש בו. האתר אינו אחראי לשום פרסום או לאמיתות פרטים של כל אדם, תאגיד או גוף המופיע באתר.
|
שאל את המשפטן
יעוץ אישי
שלח את שאלתך ועורך דין יחזור אליך
|
|