ס"ק
בית דין אזורי לעבודה באר שבע
|
46722-11-12,46739-11-12
21/04/2013
|
בפני השופט:
יוחנן כהן
|
- נגד - |
התובע:
ארגון הסגל האקדמי הזוטר באוניברסיטת בן גוריון
|
הנתבע:
אוניברסיטת בן גוריון בנגב
|
פסק-דין |
פסק דין
1.המבקש הינו ארגון הסגל האקדמי הזוטר באוניברסיטת בן גוריון, המאגד בתוכו עובדים אשר מועסקים על ידי המשיבה בתפקידי הוראה ומחקר במסגרת מסלולי העסקה שונים המוסדרים בהסכמים קיבוציים (להלן: "הארגון").
2.המשיבה הינה מוסד להשכלה גבוהה (להלן: "האוניברסיטה"), כהגדרתו בחוק המועצה להשכלה גבוהה, תשי"ח – 1958.
3.בבקשת צד זו עותר המבקש ליתן צווים קבועים באופן הבא:
א.צו הצהרתי לפיו ההסכמים הקיבוציים אשר נחתמו בין הצדדים ביום 17.3.12 (להלן: "ההסכמים הקיבוציים"), לרבות המסמכים אשר הועברו בין הצדדים בנוגע להסכמים אלו, מחייבים את המשיבה להעסיק מורות להוראת עברית ביחידה ללימודי חו"ל במשיבה (להלן: "המורות לעברית"), כעמיתות הוראה בדירוג א או לכל הפחות בדרוג 1.
ב.צו הצהרתי המונע מהמשיבה לשנות את תנאי העסקה שנקבעו בהסכמים הקיבוציים משנת 2012, לרבות מכתב נלווה אשר הוצמד להסכמים אלה.
ג.צו הצהרתי לפיו תנאי העסקה החורגים מההסכמים הקיבוציים הינם בגדר חוזים אישיים ועל כן הינם אסורים.
4.בד בבד עם הגשת בקשת הצד, הגיש המבקש בקשה להוצאת צווים זמניים אשר ימנעו את שינוי מסלול העסקתן של המורות ויחייבו את המשיבה להעסיק את אותן מורות במסלול העסקה של "עמית הוראה".
5.בהחלטה מיום 1.1.13 אשר עסקה בסעדים הזמניים פירטנו את הרקע להגשת הבקשה כדלקמן:
א.ביום 17.3.12 הועבר ליו"ר ארגון הסגל הזוטר, מר עופר חרמוני, מסמך נלווה להסכם קיבוצי אשר נחתם בין הצדדים, החתום על ידי מנכ"ל וסגן נשיאת אוניברסיטת בן גוריון, מר דוד ברקת (להלן: "מכתב המנכ"ל"), אשר עניינו העסקת עובדים בקורסי קיץ, תכניות תקציביות ותוכניות שבתקציב סגור או מותנה (ר' נספח ג' לתצהיר מזכ"ל הארגון).
ב.בסעיף 1 למכתב המנכ"ל נאמר כי "החל בסמסטר ב' תשע"ב, יועסק מורה מן החוץ, העונה להגדרת "עמית הוראה" בהסכם הקיבוצי מיום 14.12.08 בתנאי העסקה של "עמית הוראה" גם בקורסי הקיץ, תוכניות תקציביות ותוכניות שבתקציב סגור או מותנה. מנויים מתוקנים לפי סעיף זה ככל שידרש יצאו עד 1.6.2012".
ג.עוד נאמר במכתב המנכ"ל כי "מסמך זה בא להיטיב כמפורט בו למרות האמור בסעיפים 8 א' ו- ג' להסכם הקיבוצי המיוחד 14.12.08".
ד.לנוכח האמור במכתב המנכ"ל פנו המורות להסדיר את כתבי המנוי שלהן כעמיתי הוראה, אולם בקשותיהן נדחו על ידי הנהלת המשיבה.
ה.לאור דחיית בקשות המורות פנה מר חרמוני, יו"ר המבקש דאז, למזכיר האקדמי של המשיבה, וביקש לתקן את אופן העסקתן של המורות ולהעבירן למסלול העסקה של "עמית הוראה".
ו.על מכתבו של יו"ר הארגון השיב המזכיר האקדמי, פרופ' אריאל פלדשטיין, כי על פי הסכמי העסקה רק מרצים אשר מלמדים בקורסים המזכים בנקודות זכות אקדמיות יהיו זכאים לקבל דרגת שכר של עמית הוראה, והואיל ו"הקורסים אשר נלמדים במסגרת לימודי חו"ל אינם מזכים בקרדיט אקדמי באוניברסיטה אלא מקבלים הכרה אקדמית על ידי אוניברסיטת האם", אין הם מזכים במסלול העסקה כ"עמית הוראה" (ר' נספח ג' לתצהיר יו"ר הארגון).
ז.הצדדים נפגשו ואף הועברה בניהם תכתובת אולם ללא הועיל, ומבלי שהצליחו להגיע לעמק השווה, בנוגע לשינוי מסלול העסקתן של המורות כעמיתי הוראה.
ח.ביום 7.11.12 קיבלו המורות מכתבים ובהם זימון לשימוע לצורך בחינה מחדש של מסלול העסקתן (להלן: "מכתבי השימוע"). במכתב נאמר, כי בבדיקה שנערכה התגלה כי הקורס אותו מלמדות המורות, אינו מזכה בנקודות זכות באוניברסיטת בן גוריון ועל כן אינו נחשב כ"הוראה אקדמית".
ט.עוד נאמר במכתבי השימוע כי המשיבה שוקלת לבחון את אופן העסקתן של המורות, ולהציע להן צורת העסקה בחוזה אישי, וצוין בהם קווים כלליים של תנאי העסקה.
י.המבקש פנה למזכיר האקדמי ביום 13.11.12 והלין על האופן בו זומנו המורות לשימוע, אולם טענותיו לא התקבלו על ידי המשיבה, ולפיכך פנה המבקש לבית הדין.
יא.לאור "מידע חדש" שהגיע אליו פנה המבקש לבית הדין ביום 29.11.12, להורות על מניעת ביצוע שינויים מבניים ואירגוניים ביחס לזכויות הנטענות בנוגע לבקשת הצד.