אינדקס עורכי דין | פסיקה | המגזין | טפסים | פסקדין Live | משאלים | שירותים משפטיים | פורום עורכי דין נגישות
חיפוש עורכי דין
מיקומך באתר: עמוד ראשי >> חיפוש פסקי-דין >> ברנשטיין נ' משרד הפנים

ברנשטיין נ' משרד הפנים

תאריך פרסום : 08/04/2012 | גרסת הדפסה

עת"מ
בית משפט לעניינים מנהליים באר שבע
60991-01-12
04/04/2012
בפני השופט:
רות אבידע

- נגד -
התובע:
בוריס ברנשטיין
הנתבע:
1. משרד הפנים
2. היועץ המשפטי לממשלה

החלטה

המבקש הגיש עתירה כנגד החלטת רשות האוכלוסין וההגירה בעניין הכרת מעמדו כאזרח ומתן דרכון ישראלי. בד בבד עם הגשת העתירה, עתר המבקש למתן פטור מתשלום אגרה בשל "המצב הכלכלי הקשה" וצירף לבקשה תדפיסי חשבון בנק ותלוש שכר.

המשיבה התנגדה לבקשת המבקש בטענה כי אינו עומד בדרישת תקנות בית משפט (אגרות), תשס"ז-2007, משלא הוכיח כנדרש כי הוא נעדר יכולת כלכלית לשלם אגרה ומשלא צירף תצהיר לבקשתו. בתשובה לתגובת המשיבה, מיום 1.3.12, ציין המבקש כי הינו מתגורר יחד עם אימו וסבתו בדירה השייכת לאימו, כי אימו אינה עובדת ומתקיימת מקצבת ביטוח לאומי ואף סבתו תלויה בו ובאימו. כן ציין כי עובד כמלגזן ומשתכר בכ-5,000 ₪ בחודש וכי אין לו רכוש משל עצמו. לתשובתו זו צירף המבקש תצהיר, תלושי שכר ותדפיסי חשבון. בתגובת המשיבה לתשובה זו, מיום 6.3.12, שבה המשיבה ועתרה לדחיית הבקשה משלטענתה שוב לא הוכיח המבקש העדר יכולת כלכלית.

תקנה 14(א) לתקנות בתי המשפט (אגרות), התשס"ז-2007 (להלן: התקנות) קובעת כי:

"בעל דין, הטוען שאין ביכולתו לשלם אגרה, יצרף לתובענה, עם הבאתה לראשונה לבית המשפט, בקשה לפטור מתשלום אגרה בגין אותה תובענה, בצירוף תצהיר שיפרט בו את רכושו, רכוש בן זוגו ורכוש הוריו אם הוא סמוך על שולחנם, ומקורות הכנסתו בששת החודשים שקדמו לתאריך הבקשה.".

נקבע בפסיקה כי על המבקש פטור מאגרה להוכיח באופן מפורט את הכנסתו, רכושו וחובותיו ולתמוך טענותיו בתצהיר ומסמכים רלוונטיים. נקבע לעניין זה בבשג"ץ 7997/05 יחזקאל דניאלי נ' פרקליטות המדינה, תק-על 2006(1), 888 , 890 (2006):

"נטל הוכחת היעדר יכולת-כלכלית מוטל על מבקש הפטור. בהקשר זה נפסק, כי על מבקש הפטור "מחמת עוניו" (רע"א 35/99 הרצברג נ' פקיד הבחירות לעיריית ב''ש (לא פורסם)) או מחמת "חוסר אונים חומרי" (בש"א 329/90 אברך נ' גרוגר, פ"ד מד (2) 383, עמ' 388), לפרט במדויק ובאופן מלא ומהימן את מצבו הכלכלי העדכני. כן נקבע, כי ללא פרטים מהימנים, הנתמכים במסמכים, על הכנסת המבקש, רכושו, הוצאותיו וחובותיו, לא ניתן כלל להיזקק לבקשה לפטור מאגרה (ע"א 6517/00 בניטה נ' עמותת שערי ציון (לא פורסם)). פרטים אלה הם בידיעתו של המבקש ועל כן אי מסירת פרטים, או מסירת פרטים חלקית וחסרה, מצדיקים את דחיית הבקשה מטעם זה בלבד (ראו בש"א 128/89 מצא נ' מצא (לא פורסם)). ...

כאן המקום להזכיר, כי בקשת הפטור מאגרה מבוססת על היעדר יכולת כלכלית ואין לנצל הליך זה לרעה. בלשונו של ש' לוין:

"לציבור יש עניין שהמבקש לא ינצל לרעה את הבקשה לפטור מאגרה על-ידי טענות שוא בדבר העדר יכולת... בקשה כזו מהווה, למעשה, שימוש לרעה בהליכי משפט" (ש' לוין פרוצדורה אזרחית - סדרי דין מיוחדים בבתי המשפט (תשס"ג), 11)."

המבקש לא צרף לבקשתו תצהיר התומך בטענתו בדבר מצבו הכלכלי הקשה. כבר בשלב זה ניתן היה לדחות בקשתו של המשיב משלא עמד בדרישות התקנות. אך לאחר שהוגשה תגובת המשיבה, הגיש בקשה מפורטת יותר הנתמכת בתצהיר. אך אף תצהיר זה והנספחים לו אינם עומדים בדרישות התקנות, משאינם משקפים את מלוא התמונה אודות מצבו הכלכלי של המבקש, כפי שטענה המשיבה ובצדק.

לבקשתו הראשונה מיום 31.1.12 צרף המבקש דפי חשבון מיום 13.10.11 ועד ליום 13.1.12. לא ברור מתדפיסים אלו למי שייך החשבון משלא מצויין שם בעל החשבון על גבי התדפיסים. כמו כן, לא עולה מתדפיסים אלו כי המבקש מצוי בקושי כלכלי משבסיכום התדפיסים למבקש יתרה בסך 18,784.32 ₪. כמו כן, התקנות מורות על החובה להציג את מקורות הכנסתו של המבקש שישה חודשים טרם הגשת הבקשה לפטור. המבקש צירף לבקשתו תלוש שכר לחודש אוקטובר 2010 בלבד.

בתגובתו לתגובת המשיבה, צירף המבקש, כאמור, תצהירים התומכים בבקשתו. המבקש צירף פורמט של תצהיר בו ציין כי הכנסתו הממוצעת במשך ששת החודשים האחרונים הינה בגובה של 5,600 ₪ וכן כי הכנסתו הממוצעת מעסק/משלח יד הינה 5,000 ₪. כן צויין כי אין ברשותו רכוש או חסכונות אחרים וכי סמוכים לשולחנו בני משפחה נוספים- אימו וסבתו המתפרנסות מקצבאות ביטוח לאומי. המבקש צרף תצהיר נוסף בו שב והצהיר כי אין ברשותו רכוש וכי הוא סמוך לשולחנה של אימו המקבלת קצבה מביטוח לאומי וכי הוא עובד כמלגזן ומשתכר בסך של 5,000 ₪. עוד צרף המבקש תצהיר של אימו בו הצהירה אימו כי המבקש מתגורר עמה ועם אימה ואחראי לטיפול בהוצאות הבית וכי היא משתכרת מקצבת ביטוח לאומי. אימו של המבקש צירפה לתצהירה אישור על זכאות לגמלת הכנסה מביטוח לאומי ותדפיסי חשבון בנק אשר לא ברור למי הוא שייך.

אף לתצהירים אלו צירף המבקש את תדפיסי חשבון הבנק אותם צרף לבקשתו הראשונה, אשר לא מצויין על גביהם מי בעל החשבון וכן תלוש משכורת מחודש אוקטובר 2006 בלבד, ולא כקבוע בתקנות, של ששת החודשים האחרונים.

לא ברורה הסיבה בעטייה המשיב אינו מצרף את תלושי שכרו מששת החודשים האחרונים וכן תדפיסי חשבון בנק מעודכנים, היכולים להעיד על מצבו הכלכלי ויכולתו לשאת בתשלום האגרה. די, כאמור, בהיעדר מסמכים אלו כדי לדחות בקשתו. מעבר לנדרש, די בתדפיסי חשבון הבנק שצורפו, בהנחה כי הינם אכן של המבקש, כדי לדחות הבקשה, משלא הוכח, בשל האמור באותם מסמכים, כי המבקש אינו יכול לשאת בתשלום האגרה בשל מצבו הכלכלי.

לפיכך, הבקשה לפטור מאגרה נדחית. יחד עם זאת, בשל העובדה כי המבקש מסייע לאימו וסבתו בכלכלתן, כעולה מהתצהירים שהוגשו, הנני מאפשרת תשלום האגרה בשלושה תשלומים שווים ורציפים, החל מיום 19.4.12. במידה ולא תשולם האגרה, העתירה תימחק.

קובעת דיון בעתירה ליום 21.5.12 בשעה 09:30. מבוקש כי כתב תשובה יוגש לא יאוחר מיום 16.5.12.

ניתנה היום, י"ב ניסן תשע"ב, 04 אפריל 2012, בהעדר הצדדים.

התוכן בעמוד זה אינו מלא, על מנת לצפות בכל התוכן עליך לבחור אחת מהאופציות הבאות: הורד קובץ לרכישה הזדהה

בעלי דין המבקשים הסרת המסמך מהמאגר באמצעות פניית הסרה בעמוד יצירת הקשר באתר. על הבקשה לכלול את שם הצדדים להליך, מספרו וקישור למסמך. כמו כן, יציין בעל הדין בבקשתו את סיבת ההסרה. יובהר כי פסקי הדין וההחלטות באתר פסק דין מפורסמים כדין ובאישור הנהלת בתי המשפט. בעלי דין אמנם רשאים לבקש את הסרת המסמך, אולם במצב בו אין צו האוסר את הפרסום, ההחלטה להסירו נתונה לשיקול דעת המערכת
הודעה Disclaimer

באתר זה הושקעו מאמצים רבים להעביר בדרך המהירה הנאה והטובה ביותר חומר ומידע חיוני. עם זאת, על המשתמשים והגולשים לעיין במקור עצמו ולא להסתפק בחומר המופיע באתר המהווה מראה דרך וכיוון ואינו מתיימר להחליף את המקור כמו גם שאינו בא במקום יעוץ מקצועי.

האתר מייעץ לכל משתמש לקבל לפני כל פעולה או החלטה יעוץ משפטי מבעל מקצוע. האתר אינו אחראי לדיוק ולנכונות החומר המופיע באתר. החומר המקורי נחשף בתהליך ההמרה לעיוותים מסויימים ועד להעלתו לאתר עלולים ליפול אי דיוקים ולכן אין האתר אחראי לשום פעולה שתעשה לאחר השימוש בו. האתר אינו אחראי לשום פרסום או לאמיתות פרטים של כל אדם, תאגיד או גוף המופיע באתר.



שאל את המשפטן
יעוץ אישי שלח את שאלתך ועורך דין יחזור אליך
* *   
   *
 

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

כל הזכויות שמורות לפסקדין - אתר המשפט הישראלי
הוקם ע"י מערכות מודרניות בע"מ