אינדקס עורכי דין | פסיקה | המגזין | טפסים | פסקדין Live | משאלים | שירותים משפטיים | פורום עורכי דין נגישות
חיפוש עורכי דין
מיקומך באתר: עמוד ראשי >> חיפוש פסקי-דין >> הותרה הוכחת צוואה שלא באמצעות המקור

הותרה הוכחת צוואה שלא באמצעות המקור

תאריך פרסום : 31/05/2007 | גרסת הדפסה

ת"ע
בית משפט לעניני משפחה מחוז תל-אביב
101658-05
22/04/2007
בפני השופט:
שאול שוחט

- נגד -
התובע:
הרב ש.מ.
עו"ד נוה אורי
הנתבע:
1. א.ב.
2. ד.מ.
3. ד.א.
4. הרב ב.י.
5. ח.א.

עו"ד אלישיב ארנון גוטפריד
עו"ד יעקב מלכא
עו"ד ארנון אפרים
פסק-דין

התובענה והצדדים לה

1.         תובענה להוכחת צוואה שלא באמצעות המקור בהתאם לסעיף 68(ב) לחוק הירושה, תשכ"ה - 1965 (להלן: "חוק הירושה").

2.         הצוואה, צוואתו של המנוח י.ד. (להלן: "המנוח") מיום 12.8.2001, הוגשה לקיום על דרך של העתק צילומי שלה.


3.         א.         המבקש את קיום הצוואה, הוא התובע בתובענה שבפני.

            ב.         הנתבעים הם בעלי ענין בתובענה:

-           הנתבעת 1 - זוכה על פי צוואה קודמת של המנוח, צוואה מיום 24.7.01 אשר הוגשה לקיום, במקור. הנתבעת 1 מתנגדת להוכחת הצוואה על דרך של העתק צילומי שלה.

-           הנתבע 2, אחיו של המנוח, ויורש על פי דין של המנוח. הנתבע 2 מתנגד להוכחת הצוואה על דרך של העתק. הוא גם מתנגד לצוואה המוקדמת מיום 24.7.01 והגיש בעצמו בקשה למתן צו ירושה אחר עזבון המנוח.

-           הנתבע 3, אחיו של המנוח ויורש על פי דין. הנתבע 3 מתנגד להוכחת הצוואה באמצעות העתק ומכוון למעשה למתן צו ירושה על פי דין.

-           הנתבע 4, זוכה על פי הצוואה. הנתבע 4 מסכים להוכחת הצוואה באמצעות העתק (ר' ישיבת יום 5.7.06 עמ' 3 ש' 6).

-           הנתבע 5, שהוגדר כנתבע פורמלי, זוכה עיקרי על פי הצוואה. הנתבע 5 מסכים להוכחת הצוואה באמצעות  העתק (ר' ישיבת יום 5.7.06 עמ' 3 ש' 4).

המסגרת הנורמטיבית

4.         דרך המלך לקיומה של צוואה, בהגשת המקור. כך קובעת הוראת סעעיף 68(ב) לחוק הירושה ובהמשך לה תקנה 14(ב)(3) לתקנות הירושה תשנ"ח - 1998 (להלן: " תקנות הירושה"). בהגשת המקור יש משום הוכחת עצם קיומה של צוואה מחד והוכחת תוכנה מאידך. עם זאת הגשת המקור אינה תמיד אפשרית ובהתקיים נסיבות מסוימות, התיר המחוקק את הוכחת קיומה של צוואה ואת הוכחת תוכנה באמצעות ראיה משנית - "בהגשת העתק או באופן אחר". מהן אותן נסיבות? "...הוכח שהמקור נשמד בדרך או בנסיבות שאין בהן כדי לבטל את הצוואה או שאי אפשר להגיש את המקור..." (ס'ק 68(ב) לחוק הירושה). הטעם לכך - מקום ונעשתה צוואה ואין אפשרות להגישה לקיום במקורה, בנסיבות המפורטות בסעיף 68(ב), אין זה מתקבל על הדעת שיסוכל רצונו של מי שעשה אותה ותאבד זכותם של הזוכים על פיה לתבוע את קיומה.

* ע"א 4182/09 רענני נ' רענני, מו(4) 348.

* ע"א 178/65, בן טובים נ' דוויק כ(1) 113.

5.         א.         על תובע המבקש להוכיח קיומה של צוואה שלא באמצעותה מקור,

בהתאם לסעיף 68(ב) לחוק הירושה, לשכנע את בית המשפט, כי המנוח אכן הותיר אחריו צוואה, צוואה באחת מן הצורות שהעמיד המחוקק לעשייתה, אם בכתב יד היא אם בעדים, או בפני רשות. סעיף 68(ב) מוציא מגדר תחולתו את הצוואה בעל פה לפי סעיף 23 לחוק הירושה.

במסגרת דרישה זו על התובע להציג בפני ביהמ"ש, בצורה ברורה ומדויקת, גם את תוכנה של הצוואה ובוודאי את הוראותיה הענייניות של הצוואה, אותן הוראות מנחילות, הקובעות את זהות הזוכים ואת מידת זכייתם - למי ציווה המצווה או מה ציווה" כלשון סעיף 33 לחוק הירושה - ואת התנאים לזכייה ככל שהיו. ככל שמדובר בהגשת העתק כתחליף למקור, די בהעתק כדי לשכנע (לכאורה) את ביהמ"ש, כי המנוח הותיר אחריו צוואה. העתק הצוואה ילמד את ביהמ"ש על צורתה ויצביע גם על תוכנה והוראותיה.

ב.         שוכנע בית המשפט, כי המנוח אכן הותיר אחריו צוואה ושוכנע גם בדבר הוראותיה הענייניות, על התובע לשכנע את ביהמ"ש בדבר הנסיבות המונעות ממנו את הגשת המקור - "אי אפשר להגיש את המקור" או, כי "המקור נשמד".

            היתה הטענה שאי אפשר להגיש את המקור, מוטלת על התובע החובה לשכנע את ביהמ"ש בדבר אבדן המקור של הצוואה או אי היכולת למצוא אותה ובדבר המאמצים הסבירים שנעשו למציאתה של הצוואה המקורית.

            *           ע"א 483/80, יורשי רוזנפלד נ' קלפנר לז (3) 552

התוכן בעמוד זה אינו מלא, על מנת לצפות בכל התוכן עליך לבחור אחת מהאופציות הבאות: הורד קובץ לרכישה הזדהה

בעלי דין המבקשים הסרת המסמך מהמאגר באמצעות פניית הסרה בעמוד יצירת הקשר באתר. על הבקשה לכלול את שם הצדדים להליך, מספרו וקישור למסמך. כמו כן, יציין בעל הדין בבקשתו את סיבת ההסרה. יובהר כי פסקי הדין וההחלטות באתר פסק דין מפורסמים כדין ובאישור הנהלת בתי המשפט. בעלי דין אמנם רשאים לבקש את הסרת המסמך, אולם במצב בו אין צו האוסר את הפרסום, ההחלטה להסירו נתונה לשיקול דעת המערכת
הודעה Disclaimer

באתר זה הושקעו מאמצים רבים להעביר בדרך המהירה הנאה והטובה ביותר חומר ומידע חיוני. עם זאת, על המשתמשים והגולשים לעיין במקור עצמו ולא להסתפק בחומר המופיע באתר המהווה מראה דרך וכיוון ואינו מתיימר להחליף את המקור כמו גם שאינו בא במקום יעוץ מקצועי.

האתר מייעץ לכל משתמש לקבל לפני כל פעולה או החלטה יעוץ משפטי מבעל מקצוע. האתר אינו אחראי לדיוק ולנכונות החומר המופיע באתר. החומר המקורי נחשף בתהליך ההמרה לעיוותים מסויימים ועד להעלתו לאתר עלולים ליפול אי דיוקים ולכן אין האתר אחראי לשום פעולה שתעשה לאחר השימוש בו. האתר אינו אחראי לשום פרסום או לאמיתות פרטים של כל אדם, תאגיד או גוף המופיע באתר.



שאל את המשפטן
יעוץ אישי שלח את שאלתך ועורך דין יחזור אליך
* *   
   *
 

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

צור
קשר

כל הזכויות שמורות לפסקדין - אתר המשפט הישראלי
הוקם ע"י מערכות מודרניות בע"מ